Thuisleven.com
Leeuw met strepen 9+
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kinderboeken > ‘Leeuw met strepen’ een bloedstollend avontuur in 17e-eeuws Amsterdam

‘Leeuw met strepen’ een bloedstollend avontuur in 17e-eeuws Amsterdam

Voor mij ligt ‘Leeuw met strepen’, het debuut van Lucinda Vos & Marlene Rebel. Uit het persbericht van uitgever Billy Bones maak ik op dat het mijn favoriete genre betreft: historisch jeugdboek/ jeugdroman. Ik ga er even lekker voor zitten!

Leeuw met strepen

Jacob zorgt goed voor zijn vijfjarige zusje Catrijn. Moeder ligt al een week ziek op bed en vader is chirurgijn (verklarende woordenlijst) op een schip. Catrijn heeft een huidaandoening die nogal eens verward wordt met de Pest. De Pestdokter zoekt pestlijders op om deze op te sluiten in het Pesthuis zodat ze andere mensen niet aan kunnen steken. “Wie komt met de boot, vaart naar de dood” is een veelgebruikte 17e eeuwse uitdrukking en dat wil Jacob natuurlijk uit alle macht voorkomen. Ze worden verraden door de buurvrouw en moeder wordt (dood) uit huis gedragen. Catrijn zit nog verstopt met de code ‘Leeuw met strepen’ op het hart gedrukt. Jacob wordt naar het weeshuis gebracht. Daar moet hij uit ontsnappen, dat lukt wonderwel maar Cat blijkt al opgehaald. Hoe komt Jacob nu het pesthuis in om zijn zusje te redden?

Onze leeservaring

Het verhaal blijkt een schot in de roos voor wat mij betreft, een historische jeugdroman. Dochterlief legt het boek jammer genoeg opzij. Ik denk dat het komt omdat op het gevoel omschreven wordt dat moeders overlijd. Ze kan wel accepteren dat de kinderen wees zijn, maar een ouder verliezen is een brug te ver voor haar. Wellicht kan ik haar nog overhalen door te verklappen dat het avontuur goed afloopt. Want een avontuur is het! Op straat terecht komen, met jonge vrienden ‘in het Rattenhol’ voor elkaar zorgen en opkomen. Machtig vind ik het.
Aan de vormgeving is veel aandacht besteed. De plattegrond van Amsterdam, de zwarte pentekeningen verspreid door het boek en de verklarende woordenlijst geven het avontuur extra fundering. Ik ben weer helemaal op de hoogte hoe toentertijd de post werkte en de communicatie. En over begrippen als het Dolhuis, halve stuivers en de zwarte dood natuurlijk.

Leeuw met strepen
Plattegrond Amsterdam 17e eeuw

Boekinformatie

Leeuw met strepen
Lucinda Vos & Marlene Rebel
Billy Bones
ISBN 9789463850292

Kinderboekenweek 2020

De officiële lesbrief van ‘Leeuw met strepen’, het razend spannende historische avontuur dat perfect is voor de Kinderboekenweek, is vanaf nu beschikbaar voor leraren en leerlingen! Kijk snel op http://ow.ly/AsMQ50BukgR voor de lesbrief, de boektrailer, en de digitale leeromgeving. Alles is GRATIS te gebruiken en is ook bruikbaar als je ‘Leeuw met strepen’ nog níet gelezen hebt!

Lees ook:

*voor het schrijven van deze recensie hebben we een review exemplaar ontvangen*

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

17 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics