Thuisleven.com
Opruimen
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Opruimen > Je huis opruimen zonder al te veel moeite

Je huis opruimen zonder al te veel moeite

Ik geniet graag van een opgeruimd en schoon huis. Zeker als ik weg ben geweest en binnen kom dan geeft dat zo’n heerlijk gevoel. De werkelijkheid is dat ik gewoon geen huisvrouw type ben die poetsen en opruimen leuk vind. In de afgelopen jaren heb ik al van alles geprobeerd. Van papieren takenlijstjes tot en met digitale herinneringen die ik af kan vinken. Elke keer weer begin ik hartstikke enthousiast en net zo hard zwakt die enthousiasme weer af en blijven de taken uiteindelijk weer liggen. Tijd voor een andere aanpak!

Opruimen zonder al te veel moeite

Door mij te realiseren dat opruimen geen poetsen is biedt dat al veel rust. Dus als ik een het opruimen ben ben ik aan het opruimen en als ik aan het poetsen ben, dan ben ik aan het poetsen. Als ik opruim dan spreek ik met mijzelf af dat ik een x aantal dingen opruim. Dat kunnen dus 10 dingetjes zijn maar ook 100. En zodra ik daar aan begin tel ik hardop. Wat mij vooral opvalt is dat het een geluksmomentje geeft zodra ik het laatste artikel heb opgeruimd. Tevens is het echt minuten werk om te doen. Zeker als je lekker makkelijk telt: mes in de vaatwasser = 1, vork in de vaatwasser is 2, bord in de vaatwasser is 3, schoen rechtzetten 4, lege enveloppen of papieren weggooien is 5, 6, 7, 8, 9, ….. etc.

Lijstje van items die weg kunnen zonder pardon

Als je door een ruimte loopt en je begint met opruimen denk dan eens aan de volgende dingen. Meestal kunnen ze zonder pardon weg:

 • Cosmetica die al een langere tijd ligt, zeker bij verse cosmetica zoals van het merk Lush
 • Testers die je niet gaat gebruiken
 • Volle notitieboekjes
 • Losse blaadjes
 • Gratis mini receptenboekjes die je ooit eens ergens gratis bij kreeg
 • Dode planten
 • Pennen die leeg zijn, potloden die alleen maar breken, vulpen die kapot is, stiften die leeg zijn, etc.
 • Eenzame sokken
 • Kassabonnen; scan ze in, of bewaar ze in een map als dat nodig is voor de garantie. En als je dan toch aan het bewaren slaat, controlleer de oude bewaarde kassabonnen even of de garantiedatum al voorbij is
 • Tandenborstel (eens per kwartaal)
 • Controleer medicijnen op datum (gooi ze niet weg maar lever dit in bij de apotheek)
 • Verkleurde sieraden, kleren, schoenen…
 • Lege tassen (canvas, plastic, papier) ideaal om weg te geven op een rommelmarkt zodra je iets verkoopt
 • Boeken die je nooit meer leest
 • Kapotte spullen
 • Lege flessen (deodorantbus, shampoofles, etc.)
 • Speelgoed waar niet meer naar gekeken wordt
 • Te kleine kleren van de kinderen

En nu je toch aan het opruimen bent, trek het ook eens door naar je diepvries en voorraadkast. Of ga eens digitaal opruimen (foto’s in mappen, uitschrijven voor nieuwsbrieven, Spotify lijst aanpassen, etc.).

Verkopen

Ofschoon sommige van de artikelen in bovenstaand lijstje meteen weggegooid kunnen worden (denk hierbij aan recyclen), kan een overgroot deel ervan nog goed een volgende ronde mee. Waar ik eerst de tijd en moeite stak in Marktplaats, steek ik nu voornamelijk de tijd in Vinted. Op Vinted verkoop je namelijk gratis je items en het verzendlabel wordt voor je aangemaakt. En als dat al niet ideaal genoeg is, heb ik gemerkt dat bij Vinted je advertenties niet verwijderd worden en ook dat je niet bij elke advertentie een herinnering krijgt. Mijn mailbox is dan ook een stuk leger (opgeruimder). Klinkt ideaal en dat is het ook!

Ruim jij wel eens snel wat dingetjes op die je tegenkomt?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

13 reacties

 • Ja, ik ruim snel dingen op. Kan ook goed afstand doen van dingen en één keer in de zoveel tijd wordt er in huis rigoureus opgeruimd.

 • Als ik begin met opruimen kan ik vaak niet stoppen en ben 10x zo lang bezig. Omdat ik telkens weer iets nieuws zie wat weg opgeruimd eerst schoongemaakt moet enz.

 • miste nog een tip in het lijstje.. Als je je kinderen bij oma laat logeren, kun je een grote slag maken en blijft het een heel eind netter. Mijn dames zien in iedere snipper of prul een grote schat die echt bewaard moet blijven. Daarnaast is het geluid van een stofzuiger “storend” en is het veel leuker om samen te knutselen dan in je eentje

 • Toevallig ben ik vanmorgen nog bezig geweest met opruimen. Heb inderdaad veel make-up weggegooid. Elke keer krijg ik het weer door mijn handen en dan denk ik, nee dat kan nog wel. Nu heb ik alles wat al “overdatum” is weggegooid, heerlijk zo’n leeg la 🙂 Spullen die nog nieuw zijn verkoop ik meestal op een facebook site

 • Wij willen ons huis verkopen en zijn druk bezig met opruimen. Wat een spullen verzamel je in de loop der jaren, ook veel rommel dat best weg kan inderdaad.

 • Ik ben dol op opruimen. Heerlijk als alles netjes is Ik ben nog niet bekend met Vinted. Ik ga er eens naar kijken. Ik heb nog wel wat liggen om te verkopen.

 • Boeken ruil ik met familie. Of ik zet ze in boeken ruilhuisjes. Bij ons is ook een kast waar je kinderspeelgoed, video’s en andere dingen die klein zijn in mag doen. Kan je vaak n ander nog blij mee maken. Ik ga je tel tip gebruiken

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics