Dankzij de te vroege versoepelingen van onze overheid, zit ik wederom enige weken tot maanden thuis aan de keukentafel te werken. Op zich niet erg hoor, want ik werk om eerlijk te zijn liever thuis dan op het kantoor van mijn firma. Dit met name omdat er thuis toch heel veel minder afleiding is en je je werk een stuk beter kunt organiseren als iedereen online moet afspreken. Ten minste, zo ging het tot voor de laatste proefwerkweek van mijn twee oudste kinderen en de aanvang van de vakantie. Nu is het met 4 kids en een baby van 2 maandjes zo druk in huis, dat ik me nauwelijks kan concentreren.

Rock muziek als oplossing

Natuurlijk kan ik iedere 10 minuten roepen dat het wat stiller moet zijn. Maar eerlijk is eerlijk, de kids hebben ook vakantie verdiend en zo veel herrie maken ze eigenlijk ook niet. Ze zijn gewoon net aanwezig genoeg om me af te leiden. En daar kunnen ze niets aan doen. Dus heb ik me neergelegd bij het werken met oordopjes en wat rockmuziek als achtergrond. Niet ideaal, maar het werkt wel wat beter. Echter toen ik tijdens de avondmaaltijd mijn ongenoegen over dit dilemma uitsprak, stond Miranda zwijgende op, liep naar de kast waar ze de “te reviewen producten” in bewaart. Ze kwam terug met een klein doosje. “Hier zei ze, de oplossing voor je thuiswerk problemen”, zei ze met een knipoog.

Active noise cancelling is de bom

Wat in dat doosje zat overtrof al mijn verwachtingen. Namelijk bij open maken, vond ik een mooie, harde etui met daarin een zilvergrijze koptelefoon van Sony. Een WH-1000XM3 las ik op de doos. Dat zei me niets. Maar de “over-ear” en “active noise cancelling” kreten op de doos, daarvoor zoveel meer! Miranda had nog nooit een koptelefoon met actieve “noise cancelling” in haar handen gehad laat staan het fenomeen “anti-geluid” gehoord. Ik wel. Want voor mij stond een dergelijke koptelefoon al lang op mijn verlanglijstje. Want voor mensen die graag in rust willen werken of genieten van muziek is noise cancelling de bom.

Is de Sony WH-1000XM4 goed? Jazeker!

Ongestoord werken of rocken met de Sony WH-1000XM4 Noise cancelling headset

Op de noise cancelling eigenschap kom ik zo meteen terug. Laten we eerst even naar het product zelf kijken. Is de Sony WH-1000XM3 goed? In een woord, jazeker! Hier een aantal uitspraken over zaken die belangrijk zijn bij over-ear koptelefoons:

Kwaliteit: Al bij het uitpakken, merk je dat het hier gaat om een degelijk, kwalitatief hoogwaardig product. Het plastic van de koptelefoon is mooi van kleur. De scharnieren voelen robuust aan. En als je de koptelefoon groter of kleiner instelt, merk je dat de geleiders van metaal zijn i.p.v. plastic. De afwerking is ronduit goed, een ruime 8.

Comfort: De over-ear pads zijn zacht en comfortabel en groot genoeg voor mijn redelijke grote oren. Maar ook de beugel van de koptelefoon is ingepakt in zachte padding en voelt aangenaam aan om te dragen. De spanning op de koptelefoon is redelijk hoog. M.a.w. hij zal niet snel afvallen tijdens het bukken of bij bewegingen. Ik heb er niet mee geprobeerd hard te lopen, maar ik vermoed dat hij ook dan goed blijft zitten. En dit zonder verlies van draagcomfort. Een harde 9.

Gebruiksgemak: Voor het afspreken van muziek dien je van te voren een app te downloaden op je telefoon. Omdat ik blue tooth gewend ben, vond ik dat wat ongewoon en misschien onhandig. Echter de app is eenvoudig in gebruik en bied veel mogelijkheden om het geluid van je koptelefoon te optimaliseren. Een absoluut pluspunt. Wat ik vooral belangrijk vindt is dat je telefoon meteen contact maakt met de koptelefoon na inschakeling en zonder verder klikken gewoon meteen functioneert. Er zitten in de app ook nog allerlei andere toeters en bellen. Zo kun je met je telefoon je oorschelp laten fotograferen en analyseren voor een optimale geluidsbeleving. Dat is over het algemeen hele gemakkelijk, maar misschien een beetje overbodig voor iemand zoals ik die alleen maar lekker wil luisteren.

Aan het rechter oor, zitten bewegingsgevoelige sensoren die registeren als je erover wrijft. van boven naar onder of onder naar boven wrijven is zachter en harder zetten. Terwijl van achter naar voren en andersom het vorige en volgende nummer selecteert. In het midden drukken is de pauze knop. Als je eenmaal door hebt hoe het werkt, kinderlijk eenvoudig. Dus voor software en gebruiksgemak een dikke 8.

Geluidkwaliteit: Wat betreft geluidskwaliteit heb ik geen illusies. Met oren die meer dan 43 jaar oud zijn, is geluidskwaliteit vaak een zaak van smaak. Echter ik moet wel toegeven dat vergeleken met de geluidskwaliteit van mijn gaming headset, hier toch echt wel een sprong gemaakt wordt. Vooral nadat ik de vragenlijst van SONY gevolgd had en het geluid verder geoptimaliseerd werd. De bass is mooi diep, klanken mooi helder en vol. Misschien voor een audio-fiel niet de beste koptelefoon in de wereld, maar voor iemand zoals ik zeker een dikke 8.5 waard.

Batterij: Omdat het hier een draadloze koptelefoon betreft, is de batterijlading van belang. Deze is sowieso ronduit goed te noemen. Meteen na het unboxen heb ik de koptelefoon via het bijgeleverde USB kabeltje volledig geladen. Ik ben inmiddels al ruim 6 uur verder en hij loopt nog steeds. Ruim voldoende voor de meeste activiteiten. Zeker gezien het feit dat je je met deze koptelefoon een beetje van de wereld afsluit. Een 8,5 geef ik deze categorie, met uitloper naar hoger.

Noise cancelling: Nu zijn we eindelijk bij de noise cancelling eigenschap aangekomen. Als je de koptelefoon op je hoofd zet zonder muziek, is het effect van de noise cancelling meteen merkbaar. Je waant je meteen in een andere ruimte. Een ruimte met maar heel weinig geluid. Het is niet zo dat je helemaal niets meer hoort van omgevingsgeluid, maar er blijft behoorlijk weinige geluid over van die 4 kinderen die Super Mario cart aan het spelen zijn op de Nintendo Switch in de huiskamer. Ik heb recent eens een koptelefoon op gehad van een ander merk die nog een graadje stiller was, maar al om al toch een dikke 9!

Andere leuke opties: Naast deze voor headsets belangrijke eigenschappen, beschikt deze koptelefoon nog over een aantal andere eigenschappen die er toe leiden dat ik hem niet meer zo snel zal afstaan. Binnen in het linkeroortje zit een sensor. Deze meet of je de koptelefoon nog op je hoofd hebt of niet. Bij het afnemen, als je bijvoorbeeld met iemand wilt spreken, zet hij automatisch je playlist even op pauze. Zodra je de koptelefoon weer op zet, gaat het nummer verder waar je gebleven was. Dit is opvallend prettig. De koptelefoon ondersteund ook voice contole. M.a.w. na het indrukken van een knopje, kun je een gesproken opdracht geven. Deze linkt hij dan door naar je telefoon de die voert hem uit. Dus je telefoon kan gewoon in je broekzak blijven zitten als je languit op de bank ligt muziek te luisteren.

Conclusie: Een dikke 9!

Om deze redenen en met name vanwege de leuke, en opvallend gebruikersvriendelijke extra opties, geef ik deze koptelefoon een dikke 9 en is dit meteen de beste die ik ooit gehad heb. Ongestoord thuiswerken was nog nooit zo prettig en gemakkelijk. Dus voor iedereen die ongestoord van rock of anders wil genieten, ik kan de WH-1000MX4 van harte aanbevelen.

Wat doe jij om geconcentreerd thuis te kunnen werken?

Geverifieerd door ExactMetrics