Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Nu gooi je nooit meer oud brood weg!! - Thuisleven.com

Heb je dat ook, dat je een heel brood koopt, maar er altijd wel een paar sneetjes overblijven die dan weer te oud zijn om zo te eten? Ik vind het zonde om brood zo weg te gooien. Ik weet nog dat mijn oma vroeger ook een soort taart bakte van brood. Ze heeft gelukkig haar recepten bewaard in een schriftje. Dus aan de slag met broodtaart! En de kinderen helpen mee!

Wat heb je nodig voor het maken van broodtaart?

  • oud brood
  • 4 tot 5 eieren
  • theelepel kaneel
  • zakje vanillesuiker
  • 2 kopjes melk
  • 200 gram suiker
  • 150 gram rozijnen
  • 1 of 2 geraspte appels
  • cakevorm of taartvorm

Hoe begin je met oud brood?

Breek de sneetjes brood in kleine stukjes. Dat vinden de kinderen super leuk om te doen. Zelfs Jeroen geniet er van! Ja, ik kan het me wel voorstellen hoor, lekker scheuren in brood, iets wat eigenlijk anders niet mag. We doen de stukjes  gewoon in een mengkom, lekker makkelijk. Even een beetje melk opwarmen en een zakje vanille suiker door de melk roeren. Daarna de zoete melk door het brood mengen. Dat doe ik zelf, anders heb ik straks overal broodbrij liggen. Het is misschien een beetje plakkerig, maar dat doe ik gewoon met mijn handen. Het brood voelt en beetje klef aan nu. Als je merkt dat het te droog is doe je er wat melk bij. Net zoveel tot alle stukjes brood een beetje klef en papperig aanvoelen.

Doe er dan de rozijnen bij. Stefan staat al klaar met de rozijnen en kiept ze er bij. Dan doen we er eerst eens 4 eieren door. Weer lekker mengen. Het voelt nu al echt aan alsof ik met mijn handen in een bord brinta zit te kneden. Wel een apart gevoel hoor, maar alles voor het goede doel: een lekkere cake.  Ondertussen is Eva de appels aan het raspen. Wel eerst geschild natuurlijk. Zodra ze er klaar mee is doen we de appelrasp er bij. En weer lekker mengen. De kaneel er bij en de suiker er bij. Weer mengen. En dan is het mengsel klaar. Een dikke pap-achtige brij. Ik zeg: Top!

Verwarm de oven voor op 200 graden.  Vet een bakvorm in en giet het mengsel er in. Zet het mengsel vervolgens ongeveer 45 minuten in de oven.

Doe de satéprikker test

Om te weten of de taart gaar is, prik ik met een satéprikker in de taart. De prikker moet er bijna droog uit komen, het is namelijk wel lekker als de taart nog een heel klein beetje zacht is. Laat de taart afkoelen. Als je bakpapier hebt gebruikt, haal de taart dan meteen uit de vorm en het bakpapier, anders kan de taart niet luchten en blijft het geheel te nat.

Het is leuk om te maken samen met de kinderen en super lekker om samen op te eten! Echt een leuke bezigheid voor in het weekend dus!

Variatietips

Wil je een wat meer gevulde taart, kan je er ook geroosterde amandelen in doen. Of voor een volwassen twist, de rozijnen in rum wellen i.p.v. water.

Smakelijk!

Geverifieerd door ExactMetrics