Heb je weleens gehoord van het verscholen dorp? In de Tweede Wereldoorlog werd in de Veluwse bossen bij Nunspeet/Vierhouten een geheim dorp opgericht. Dit ‘dorp’ bestond uit negen hutten, sommige hutten waren half onder de grond gebouwd en anderen boven de grond. In dit onderduikersdorp hebben heel wat mensen van verschillende nationaliteiten ondergedoken gezeten. Dit stukje Nederlandse geschiedenis heb ik altijd indrukwekkend gevonden. Heel lang geleden heb ik ook een bezoek gebracht aan ‘het verscholen dorp’. Heel indrukwekkend als je daar door de bossen loopt en de geschiedenis hoort. Daarom was ik ook erg nieuwsgierig naar het boek van Irma Joubert ‘Het meisje uit het verscholen dorp’. In deze roman beschrijft Irma het leven van Mentje. Een meisje die in de oorlog opgroeit in de omgeving van Nunspeet, veel meemaakt en uiteindelijk ook terecht komt in dit verscholen dorp.

Mentje, ‘het meisje uit het verscholen dorp’

Samen met haar vader woont Mentje op de boerderij. Op de boerderij houden ze een Joods gezin verborgen. Mentje voelt zich hier al niet zo lekker bij en dan op een dag komen de Duitsers. De ondergedoken Joden, maar ook haar vader, worden opgepakt. Mentje heeft zich op dat moment heel goed verstopt en wordt niet ontdekt. Toch komen de Duitsers terug omdat ze weten dat er nog ergens een meisje moet zijn. Mentje realiseert zich dan dat ze hier niet langer kan blijven. Omdat de Duitsers haar zoeken wordt ze ondergebracht in het verscholen dorp, wat ook wel Pas-Op kamp wordt genoemd. Ze maakt veel mee in het kamp. Dan krijgt ze op een dag te horen dat ze daar weg moet omdat het te gevaarlijk voor haar is. Ze wordt naar haar tante in Arnhem gebracht. Daar wordt ze niet echt hartelijk ontvangen door haar tante die wat depressief is en alleen de zorg heeft voor haar kinderen. Toch wordt ze opgenomen in het gezin. En Mentje doet er alles aan om het gezin te helpen in die moeilijke tijd. In al die moeilijke jaren probeert Mentje te overleven en ook hoop te houden dat ze haar vader weer zal zien.

Verhaallijn Tinus

Naast het verhaal van Mentje loopt er nog een verhaallijn, namelijk die van Tinus. Op jonge leeftijd sluit hij zich als parachutist aan bij de geallieerden. Zo komt hij uiteindelijk in Arnhem terecht, waar hij gewond raakt bij de slag om Arnhem. Mentje vindt Tinus gewond in een tuin en ontfermt zich over hem. Mentje verstopt de gewonde Tinus en zijn kameraad en verzorgt ze. Dit is het moment in het verhaal dat de twee verhaallijnen bij elkaar komen. Als de oorlog voorbij is keert Tinus weer terug naar Zuid-Afrika waar hij vandaan kwam.

Mijn mening over ‘Het meisje uit het verscholen dorp’

Een indrukwekkend en ontroerend verhaal over een 9 jarig meisje dat zoveel meemaakt en ondanks alle ellende zich probeert aan te passen. Door de schrijfstijl wordt je helemaal meegenomen in de persoon Mentje. De angst, het verdriet, de boosheid, de onzekerheid, ik leefde zo mee met Mentje.
Je merkt dat de schrijfster zich goed in de geschiedenis heeft verdiept. De geschiedenis is namelijk heel goed weergegeven. De personen in dit boek hebben veelal echt bestaan, alleen Mentje is een fictief persoon. Ook de gebeurtenissen in het verscholen dorp zijn ontleend aan de werkelijkheid. Overigens is dit ook het eerste boek van haar wat zich in Nederland afspeelt. Ik heb meerdere boeken van Irma Joubert gelezen en vind dit toch een van haar beste boeken. Misschien komt dat ook wel doordat de WOII geschiedenis mij interesseert en dat ik de omgeving ken. Hierdoor gaat het verhaal nog meer leven.
Het slot van het verhaal was voor mij wat verrassend omdat ik het niet had zien aankomen. Hier ga ik verder niet over uitweiden, dat mag je zelf lezen. Verder een prachtig verhaal, een aanrader om te lezen en om wellicht ook kennis te maken met dit stukje Nederlandse geschiedenis.
Dit boek is het tweede deel van een oorlogstrilogie. Het eerste deel ‘Hildegard’ speelde zich af in Duitsland en Zuidwest-Afrika. Aan het derde deel wordt nog gewerkt door Irma. Ik ben daar eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar. Hoe zal het verder aflopen met Mentje? En met Tinus? En met Hildegard uit het eerste deel?
Ook wanneer je het eerste deel niet hebt gelezen kun je dit boek prima als los boek lezen.

Boekinformatie ‘Het meisje uit het verscholen dorp’

Auteur: Irma Joubert
Uitgeverij: Mozaiek
ISBN: 9 789023 950530
‘Het meisje uit het verscholen dorp’ is o.a. online te koop.

Ben jij al bekend met de schrijfster Irma Joubert?

Geverifieerd door ExactMetrics