Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Feest(dagen) > Koningsdag > Geen Koningsdag maar Woningsdag!

Geen Koningsdag maar Woningsdag!

Dit jaar zal Koningsdag geen doorgang vinden, Maastricht stond op de planning. Gelukkig is daar iets op gevonden door de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV). We vieren in 2020 Woningsdag op de verjaardag van onze Koning. En eigenlijk hoef je niets te missen, want het is een uitgebreid programma:

Vlag uithangen

Er wordt gevraagd door het KBOV of we toch de vlag uit willen hangen. Sommige mensen zullen hier een dubbel gevoel bij hebben, maar het is de bedoeling dat we dit doen als eerbetoon aan het zorgpersoneel, voor de jarige Koning, voor elkaar en iedereen die zich er gesterkt door zal voelen.

Klokken luiden

Overal in Nederland zullen tussen 09.45 tot 10.00 uur de klokken luiden. De één ervaart het als eerbetoon voor de slachtoffers, verbondenheid en voor een ander heeft het een feestelijke ondertoon.

Wilhelmus

Aansluitend om 10.00 uur de Nationale Aubade en zingen we samen met Het Concertgebouworkest het Wilhelmus. Om 10.10 uur begint op NPO1 een speciaal NOS-programma met een terugblik op voorgaande Koningsdagen tot 11.40 uur. Een bundeling van digitale tekeningen en brieven van kinderen ‘Vertel het de Koning‘ wordt overhandigd aan de jarige Job.

Digitale kleedjesmarkt

Vanaf 12.00 uur storten we ons massaal op de digitale kleedjesmarkt. Het wordt een soort van Marktplaats, waar mensen via fotootjes en Tikkie toch nog tweedehands spulletjes op de kop kunnen tikken. Want rommel van de ene naar de andere zolder verplaatsten is natuurlijk vaste prik op Koningsdag, aldus Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda.
Ik gok dat de kinderleesboeken en gezelschapsspellen & puzzels het weer goed zullen doen dit jaar. En wat te denken van knutsel- en handwerken!

Optredens artiesten

Deze artiesten, met als nationale verbinder Ali B.,  zullen vanaf een uur of drie optreden voornamelijk bij ouderen in woon- en zorgcomplexen.

Nationale toost, thuis-toost

Om 16.00 uur zullen we samen thuis proosten met een lekker drankje op de 53e verjaardag van onze Koning. Er ontstaan al tal van leuke acties. In Leiden bijvoorbeeld hebben cafés de krachten gebundeld voor ‘Willem in de Woonkamer’, waarbij inwoners feestpakketten met lokale biertjes, nootjes en een oranjehoedje kunnen bestellen. Meer op Nationaletoost.nl

Afsluitend

Een registratie van deze bijzondere Woningsdag zal ’s avonds uitgezonden worden. Winfried Baijens gaat op een road trip langs elf van de twaalf provincies, om te eindigen in Maastricht. NOS Koningsdag 2020, wordt gepresenteerd door Amber Brantsen, is van 19.00 tot 19.50 uur op NPO 1.

Heb jij al leuke ideeën bedacht voor Woningsdag?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

14 reacties

  • Misschien de verjaardag niet vieren. Er zijn een groot aantal mensen, die hun verjaardag niet kunnen vieren. Misschien zelfs wel hun laatste. Voor heel veel mensen is er geen reden tot vreugde. Naar mijn idee zou het de koning sieren dit “woning idee” plus verjaardag vieren af te blazen. Op naar volgend jaar in betere omstandigheden.

  • Ik vind dat het gewoon Koningsdag moet blijven en er geen andere naam aan te geven. Maar goed iedereen heeft er altijd wel een mening over. We kunnen alsnog niet veel doen dan thuis zitten

  • In een tijd waarin alles stil valt en weinig meer mag is het toch roeien met de riemen die we hebben. Daarom vind ik Woningsdag wel leuk gevonden zodat onze nationale feestdag toch niet helemaal stilletjes aan ons voorbij gaat.

  • Ik kan me niet goed voorstellen hoe de digitale kleedjesmarkt er in de praktijk uitziet. Ik vind het wel weer erg leuk dat iedereen tegelijkertijd gaat proosten. Dat is mooi symbolisch.

  • Ik ben wel benieuwd wat we van de digitale kleedjes markt moeten voorstellen hoor.. vind t altijd wek wat hebben om rond te struinen

  • niks bedacht en vind het zo krom na gelezen te hebben vanmiddag dat de winkels weer open gaan zoals kleding en schoenenwinkels ect. en woningsdag vind ik dus compleet belachelijk sorry 🙁

  • ik kreeg net bij de krant een flyer, kinderen kunnen de bijgeleverde kroon versieren en voor het raam zetten. Zo is er hier de kroontjes wandeltocht. Ook kan je namens de Oranjevereniging een oranjepakket bestellen om thuis tompoucen te maken. We maken er maar het beste van!

  • Sorry, hoor. Dat er iets is veranderd dat snap ik.
    Maar Koningsdag veranderen in Woningsdag vind ik een beetje doorgeslagen.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics