Onze tweeling is 5 december 4 jaar geworden en zouden niets liever willen dan op zwemles. Ik geef ze groot gelijk want ook ik vind het heerlijk om te zwemmen en heb vroeger dan ook jaren fanatiek elke zaterdagochtend gezwommen tot het niet meer te combineren viel met school en ik er eigenlijk wel klaar mee was. Vanaf het moment dat we ouders werden hadden we samen besloten dat zodra de kinderen 4 jaar zouden worden ze meteen op zwemles zouden gaan omdat we het erg belangrijk vonden dat ze zichzelf zouden kunnen redden. Er is hier immers best wel wat water in de buurt en we zouden niet willen dat ze door gebrek aan zwemles niet zouden weten wat ze moesten doen.

Zwemles voor 4-jarige kinderen gebruikelijk, maar heeft weinig nut.

Echter kwam ik daar op terug toen ik begin juni een artikel las bij RTLnieuws: Zwemles voor 4-jarige kinderen gebruikelijk, maar heeft weinig nut. Na het lezen van dit artikel besloten we om inderdaad te wachten tot ze ongeveer 4,5 a 5 jaar zouden zijn. Vijf jaar is misschien wat beter, maar als ze 4,5 jaar zijn, is dat precies na de zomervakantie en zijn ze inmiddels zeker wel aan school gewend. Soms valt het niet mee om te beslissen wat nu het beste is voor je kind. En nu weet ik wel dat je nooit garantie hebt en je doet het als ouder zijnde nooit perfect maar je probeert in elk geval een goede keuze te maken.

Zwemschool of voor een vereniging?

Nu we dus besloten hebben om te wachten met zwemmen is de zoektocht nog niet gestopt want wat is dan wijsheid? Gaan we voor een zwemschool of voor een vereniging? Het gaat me dan natuurlijk niet alleen om de kosten hoewel dat met een tweeling dus behoorlijk snel oploopt als ze tegelijk op zwemles zitten, maar ook om de kwaliteit. Hoeveel momenten per jaar zijn er om af te zwemmen en is dat op locatie of ergens anders? Wat wordt er van de kinderen verwacht en hoe lang doen ze gemiddeld over zwemdiploma A, B en evt C? En het belangrijkst is natuurlijk waar ze zich het beste leren redden in onverwachte situaties?

Er komen zoveel vragen in me op waardoor ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Vandaar dat ik een beetje hoop door ervaringen van anderen te lezen ik uiteindelijk samen met mijn man een keuze kan maken waar we ons goed bij voelen voor onze tweeling.

Lees ook:

Hoe heb jij je georiënteerd op zwemles voor je kind?

Geverifieerd door ExactMetrics