Thuisleven.com > Doe het zelf (D.I.Y.) > DIY Maak je eigen moederdag schilderij!

DIY Maak je eigen moederdag schilderij!

De Paasdagen zijn weer achter de rug. Heerlijke dagen met lekker eten en natuurlijk met veel eieren. Maar wat moeten we nu met al die eierdozen? Ja, ik ben milieubewuster en gebruik bijna geen plastic eierdozen meer maar kartonnen dozen en daar heb ik nu een aardige stapel van liggen. Maar daar weet ik wel wat op: Kunst met dozen!

1. Wat heb je nodig?

  • Een canvas doek (neem iets van 30x 40cm of zo, goed koop bij de A.)
  • modpodge
  • eierdozen
  • verf in vrolijke kleuren (net wat de kinderen leuk vinden of wat je in huis hebt)
  • pijpraggers kleur groen
  • stukje bijpassend lint
  • gekleurde knopen (ik heb witte gebruikt en parelmoer)
  • hobbylijm
  • kwasten
  • glitters in kleuren naar keuze

2: het verven van het doek en de eierdozen.

Ik heb de tafel afgedekt met een aantal oude kranten. Alle kinderen een schort aan en op de tafel de eierdozen gezet. Ook de canvas doeken van de A. liggen paraat. We beginnen met het verven van het doek. Elk kind kiest een kleur. Mijn dochter wil mintgroen als achtergrond, mijn zoon geel en mijn andere zoon blauw. Ieder heeft een bakje met die kleur verf en we kunnen van start. Verf je doek helemaal in die kleur die voor je staat.

Vol enthousiasme beginnen ze er aan. Wel leuk m te zien dat mijn oudste heel erg netjes probeert te werken terwijl de jongens een poging doen om zoveel mogelijk verf in een keer op hun kwast te krijgen om een zo groot mogelijke verfklodder op hun doek te creëren. Dat zorgt op zich al voor de nodige hilariteit. Mijn jongste heeft het doek maar gekleurd met zijn handen in plaats van met zijn kwast. Het is dus inderdaad redelijk zinloos om te denken dat ik als ouder kan knutselen met kinderen zonder dat ze vies worden. Maar het is wel erg grappig om te zien, dus wat zou het?

Na een tijdje zijn alle doeken zo goed als klaar. Nu is het tijd voor het volgende onderdeel. Terwijl de kinderen aan het verven waren heb ik de eierdozen in stukken geknipt. Ieder bakje van een ei is los geknipt. Nu heb ik een heleboel kleine bakjes van karton op tafel liggen. De doeken leggen we even in de vensterbank te drogen.  Nu gaan we al die kleine bakjes verven in de kleuren die we leuk vinden. Ieder kind krijgt drie kleuren. En ze gaan aan de slag. Ondertussen een leuke cd van de kids top 20 op. Lekker meezingen en verven. Top!

3: de bloemen steeltjes maken en vastlijmen.

Terwijl de geverfde eierdoosbakjes drogen, maken we de bloemensteeltjes. Dit kan heel mooi van pijpraggers. Omdat ze een ijzerdraadje hebben kan je ze mooi in model vouwen. Maak steeltjes van zon 15cm lang.  Bind ze in het midden bij elkaar d.m.v. een lintje. Maak aan de voorkant een mooie strik en klaar is kees. Nu gaan we de steeltjes op het doek lijmen. Lijm ze op het doek door aan de achterkant van het lintje lijm te smeren. Leg de steeltjes vervolgens in het midden maar iets van de onderkant op het doek en druk ze stevig aan.

4: De bloemen

Nu de verf van de bloemen droog is, pakken we de modpodge. Smeer in elke bloem aan de binnenkant wat modpodge op de blaadjes. Pak vervolgens een beetje glitter. Strooi dit over de modpodge en laat het drogen. Dit duurt niet heel lang. Dus tegen de tijd dat je bij het laatse bloemetje bent kan je weer bij de eerste beginnen om het hartje er in te maken. Het hartje van de bloem is een knoop. Doe een beetje lijm in het bloemetje en plak hier een knoop op.  Je kan verschillen de kleuren nemen, gewoon net wat je wilt.  Doe dit met alle bloemen. Laat dit ook weer drogen.

5: opmaken

Nu alle bloemetjes klaar zijn gaan we deze ook op de doeken lijmen. Mijn jongste van 3 help ik hierbij door de lijm alvast op een plekje op het canvas te smeren. Hij kiest vervolgens een bloem uit die hij er op plakt en beetje aandrukt.De anderen kunnen dit prima zelf.Zo gaan we door totdat ieder een aardige bos bloemen heeft op zijn schilderij. En dan is het tijd om alles te laten drogen. We leggen de doeken in de vensterbank. Het zonnetje schijnt dus zal het wel snel droog zijn. Wij ruimen intussen de spullen op en maken onszelf en de tafel schoon.

En wat  zijn ze mooi geworden: een doek voor opa en oma, een doek voor de andere oma en  jawel: ook een voor mij !! Maar ik mag hem pas met moederdag hebben zei mijn dochter. Nou ja… vooruit dan maar, ha ha. Het is het wachten zeker waard. We hebben in ieder geval een leuke middag gehad, lekker geknutseld en met een muziekje, drinken en koekjes erbij.  En  het resultaat zie je bovenaan deze blog. Ik mag m laten zien, maar alleen voor de foto, en daarna moest ze hem weer hebben want ze wil het inpakken.

Lees meer Moederdag knutseltips

Gaan jullie het ook proberen? Het is super leuk om te doen, de rommel valt reuze mee als je eerst kranten neerlegt, en de kids vinden het geweldig! Ben heel benieuwd naar jullie resultaten!

2 reacties