Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

DIY Badkamer. - Thuisleven.com

Zoals ik zelf enige tijd geleden ontdekte betaal je voor de vervanging van een gehele badkamer van slechts 14 m² al snel 10.000 euro of meer. Maar als je nu min of meer verplicht je badkamer moet vervangen, zeg vanwege een ernstige lekkage of omdat hij zo versleten is dat het echt niet anders meer kan, zit je dan altijd vast aan hoge kosten? Of kan het ook goedkoper? Nou, het kan het zeker goedkoper. Hier zijn een aantal zaken waarop u kunt letten om de vervanging van een badkamer zo goedkoop mogelijk te maken, zonder in te boeten op kwaliteit en luxe:

 1. Hergebruik wat je kunt (en wilt) hergebruiken. Dit is bij een reparatie na een lekkage natuurlijk eenvoudiger dan bij een versleten badkamer. Onderdelen voor hergebruik zijn typisch de kranen (demonteren en alle losse onderdelen in heet azijnwater drenken), de toiletpot (vaak is deze met hete azijn en een nieuwe toiletbril weer in bijna nieuwstaat te krijgen) en de douchekabine (demonteren, kitranden verwijderen en alles wassen met sterke azijn of zelfs verdund zoutzuur om de ergste kalk aanslag kwijt te raken). Zo kun je op een typische badkamer al snel ca. 500 euro op de kranen, 100 euro op een toilet en ca. 250-1000 euro (afhankelijk van de kabine) besparen op de douchekabine.
 2. Slimme aankoop van sanitair. Zoals lmcmr al aangaf, heeft een badkamerspecialist prachtig mooi sanitair in z’n showroom staan. Maar bij de verkoop betaal je wel mee aan de huur van die prachtige showroom, de installatie, het merk, het aantal verkopers die er werken, etc. Een discounter of webshop bieden vaak dezelfde merken en typen sanitair aan met exact dezelfde kwaliteit aan aanzienlijk gereduceerde prijzen. Vaak is boven een bepaald aankoop bedrag de levering ook nog eens gratis.
 3. Slimme aankoop van de kranen. Als je verouderde kranen dan toch wilt vervangen, is ook hier een aardige cent te besparen. Een design kraan van bijv. Tiger of Grohe kan al snel 500 tot 750 euro kosten. Een eenoudiger model met vergelijkbare kwaliteit heb je al snel voor 100-150 euro. Maar let wel op! Beknibbel niet op het binnenwerk en zorg dat het keramisch is. Dit is aanzienlijk slijtvaster dan een kunststof binnenwerk wat vaak al na enige jaren gaat lekken.
 4. DIY (Do It Yourself), heel veel DIY. Typisch gaat een groot gedeelte van de kosten van een nieuwe badkamer op aan de installatiekosten. Het percentage van de rekening die hieraan opgaat, is natuurlijk sterk afhankelijk van de complexiteit van de verbouwing alsook de kosten van het sanitair op zich. Maar mijn ervaring leert dat het typisch ca. 20-30% betreft. Immers het installatiebedrijf brengt niet alleen de kosten voor de installatie in rekening, maar vaak ook voor de sloop en afvoer van de oude badkamer. Zelf je badkamer installeren is voor iemand met twee rechter handen eenvoudiger dan het lijkt. Immers zelf aangelegd leidingwerk is eenvoudig te controleren op lekkages met een aantal emmers water. Middels handleidingen gratis te verkrijgen bij de lokale doe-het-zelver of internet kom je al een heel eind.
 5. Vergeet geen toebehoren. Bij de selectie van het sanitair is het wel belangrijk om precies te weten welke toebehoren er nodig zijn voor de installatie. Er komt vaak meer bij kijken dan je zou verwachten. Bijvoorbeeld  Gyproc plaatsen voor een wand. Maar ook bij de installatie van een bad moet je denken aan een badafvoer en overloopcombinatie, leidingwerk van sifon naar afvoer in de vloer, maar ook aan de poten onder het bad alsook een simpele houten balk en slagpluggen die aan de muur bevestigd wordt en waarop het bad komt te rusten. Een goede webshop zal je doorgaans wijzen op welke andere producten je nog nodig hebt voor een correcte installatie. Het loont zich sowieso om je even in te lezen mocht je er zelf weinig ervaring mee hebben. Ondanks deze toevoeging, laat je ook als beginnend DIY niet afschrikken door deze opmerkingen. Immers, al deze zaken zijn ook gewoon te krijgen bij de lokale bouwmarkt en je komt gemiste onderdelen vanzelf tijdens de bouw tegen.
 6. Tegelwerk. Kun je tegelen, doe het lekker zelf. Kun je het niet. Neem dan geen risico en neem een erkende tegelzetter in de arm. Het zou jammer namelijk zijn als je aan het einde van de rit, je blijft storen aan tegeltjes die scheef zittend of van de muur af vallen.

Kosten verbouwing badkamer.

DIY Badkamer

Door op het volgen van deze adviezen en op een slimme manier om te gaan met de verbouwing van mijn eigen badkamer, heb ik een hagel nieuwe badkamer van ca. 14 m² kunnen installeren voor het luttele bedrag van 6500,-.

 • Tegelzetter €2000,- (enige wat ik niet zelf kon en wilde)
 • Tegels €600,-
 • Bad €300,-
 • Douchebak €150,-
 • Douchekabine €650,-
 • Wastafel €300,-
 • Kranen €450,-
 • Hangend toilet €350,-
 • Spiegel €50,-
 • Verlichting €150,-
 • Design verwarming €100,-
 • Toebehoren € 1400,- (Bad- en douchpoten, pluggen, leidingwerk, gipsplaten, etc.)

Lees ook:

Wat zou jij doen?

Geverifieerd door ExactMetrics