Thuisleven.com
Bladluis plaag op een natuurlijke manier verhelpen.
Thuisleven.com > Woning > Ongedierte > Bladluis plaag op een natuurlijke manier verhelpen

Bladluis plaag op een natuurlijke manier verhelpen

Bladluizen zijn kleine, zachte insecten die zich voeden met plantensappen. Ze kunnen een ware plaag vormen in de tuin en schade aanrichten aan planten en gewassen. Gelukkig zijn er manieren om de bladluis plaag op een natuurlijke manier te verhelpen, zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Natuurlijke vijanden van de bladluis

Een van de meest effectieve manieren om bladluizen te bestrijden is door natuurlijke vijanden in te zetten. Denk hierbij aan lieveheersbeestjes, larven van gaasvliegen en sluipwespen. Deze beestjes zijn dol op bladluizen en zullen ze opeten. Je kunt ze aantrekken door bijvoorbeeld bloeiende planten te plaatsen die hen aantrekken, zoals de venkelplant.

Knoflook spray

Knoflook heeft een sterke geur die bladluizen afstoot. Je kunt zelf een knoflook spray maken door enkele teentjes knoflook te pellen en deze fijn te hakken. Vervolgens voeg je water toe en laat je dit een nachtje trekken. Zeef de knoflook eruit en doe de vloeistof in een spuitfles. Spuit de oplossing op de bladeren van de aangetaste planten en herhaal dit enkele malen per week.

Brandnetelthee

Brandnetelthee is een andere effectieve manier om bladluizen te bestrijden. Je kunt dit zelf maken door enkele brandnetelbladeren in een emmer met water te leggen en dit een paar dagen te laten trekken. Zeef de bladeren eruit en doe de thee in een spuitfles. Spuit de thee op de aangetaste planten om de bladluizen te verjagen.

Zeepoplossing

Een eenvoudige en goedkope oplossing is om een zeepoplossing te maken. Meng enkele druppels afwasmiddel met water in een spuitfles en spuit dit op de bladeren van de planten. De zeep breekt de wasachtige coating van de bladluis af, waardoor ze uitdrogen. Herhaal dit enkele malen per week.

Houd de tuin schoon

Bladluizen houden van vochtige en vuile omgevingen. Het is daarom belangrijk om de tuin schoon te houden en te zorgen voor een goede drainage. Verwijder dode bladeren en andere plantenresten regelmatig en zorg voor een goede luchtcirculatie.

Kortom, er zijn verschillende natuurlijke manieren om een bladluizenplaag te verhelpen. Het gebruik van chemicaliën is niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn voor het milieu. Probeer een van de bovenstaande methoden en geniet van een gezonde en bloeiende tuin.

Lees ook:

Heb jij wel eens last van een bladluizenplaag?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics