Thuisleven.com
Het onderhouden van een hazelnotenboom.
Thuisleven.com > Buiten > Moestuin > Het onderhouden van een hazelnotenboom

Het onderhouden van een hazelnotenboom

Hazelnotenbomen zijn een waardevolle toevoeging aan elke tuin of boomgaard. Niet alleen bieden ze een mooie schaduwplek om te ontspannen tijdens warme zomerdagen, maar ze leveren ook heerlijke noten op die in verschillende recepten kunnen worden gebruikt. Het onderhouden van een hazelnotenboom kan echter een uitdaging zijn. In deze blog bespreken we enkele belangrijke stappen om uw hazelnootboom gezond en productief te houden.

Kies de juiste locatie van de hazelnotenboom

Het kiezen van de juiste locatie voor uw hazelnootboom is cruciaal voor de groei en productiviteit. Hazelnotenbomen gedijen goed in licht beschaduwde gebieden met goed doorlatende grond en een pH tussen 5,5 en 7,0. Zorg ervoor dat de locatie voldoende ruimte biedt voor de boom om te groeien en zich te ontwikkelen.

Planten

Plant uw hazelnotenboom in de late herfst of vroege lente wanneer de grond vochtig is, maar niet verzadigd. Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de boom en net zo diep. Plaats de boom in het gat en vul de resterende ruimte op met aarde. Zorg ervoor dat de stam van de boom rechtop staat en stevig is ingegraven.

Stap 3: Water geven Hazelnotenbomen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens de eerste paar jaar na het planten. Geef de boom voldoende water zodat de grond vochtig blijft, maar niet verzadigd. Controleer de grond regelmatig om te zien of deze vochtig genoeg is. In de zomermaanden kan het nodig zijn om de boom vaker water te geven vanwege de droge omstandigheden.

Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een hazelnootboom. Snoei de boom in de late winter of vroege lente voordat nieuwe groei begint. Verwijder beschadigde, dode of zieke takken en takken die naar binnen groeien. Houd de vorm van de boom in de gaten en snoei overtollige takken om een open en goed geventileerde boom te behouden.

Bestrijding van plagen en ziekten

Hazelnotenbomen kunnen worden getroffen door verschillende plagen en ziekten, waaronder bladluizen, schimmelziekten en knaagdieren. Om plagen en ziekten te voorkomen, is het belangrijk om de boom regelmatig te inspecteren op tekenen van problemen. Behandel eventuele plagen of ziekten onmiddellijk met behulp van natuurlijke of chemische methoden om de gezondheid en productiviteit van de boom te behouden.

Oogsten

Hazelnotenbomen beginnen meestal noten te produceren wanneer ze drie tot vijf jaar oud zijn. De noten worden in de late zomer of vroege herfst geoogst, meestal in september of oktober, afhankelijk van de locatie en het klimaat. De noten moeten worden geoogst voordat ze op de grond vallen om te voorkomen dat ze beschadigd raken. Dit kan worden gedaan door de noten met de hand te plukken of door de bomen te schudden, zodat de noten opgevangen kunnen worden met netten of zeildoeken die onder de bomen zijn geplaatst. Na het oogsten moeten de noten worden gesorteerd en gedroogd om ze te beschermen tegen schimmels en om hun houdbaarheid te verlengen. Goed gedroogde hazelnoten kunnen tot wel een jaar worden bewaard.

Lees ook:

Hebben jullie aanvullende tips?

Foto: Pexels

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics