Iedereen heeft thuis wel een huishoudpotje waar wat geld in bewaard wordt. Dit wordt door veel van ons gebruikt voor de snelle uitgaven zoals de boodschappen of een uitstapje. Maar zou het ook niet leuk zijn om het kleine bedrag (of een gedeelte ervan) proberen te laten groeien door het te beleggen? Het uitgeven van het geld wordt dan nog leuker!
Met een bedrag van rond de vijftig euro namelijk kun je al leuk beleggen. Dat valt best mee toch zo’n instapbedrag. Mocht het onverhoopt toch niet goed gaan en je het bedrag kwijtraken dan is er steeds geen man overboord. Maar hier gaan we niet van uit natuurlijk. We zullen je hieronder uitleggen hoe je met beleggen om moet gaan en op welke manier je eenvoudig kan beginnen!

Geld beleggen en sparen liggen dichter bij elkaar dan je denkt

Beleggen begint namelijk met sparen. In dit geval gaan we het opsparen om later in te zetten als beleggingsgeld. Sparen is voor iedereen een vertrouwd begrip. We beginnen er al van kleins af aan mee. Het spaarpotje waar je het geld van oma in kon doen tijdens je verjaardag. Als kind spaarde je het geld omdat je er dan later lekker snoep van kon kopen. Of misschien wel die ene Lego auto of die mooie pop. Nu doen we eigenlijk niet echt iets anders maar verruilen we het speelgoed met grote mensen speelgoed.

Alle kleine beetjes helpen (en sneller dan je denkt 😉

Het sparen van het geld is niet moeilijk maar het vergt wel een klein beetje discipline. Elke week leggen we een tientje opzij. Dit lijkt niet veel maar je zult zien dat het bedrag al snel meer is dan je denkt. Want na een dikke maand hebben we dan al een mooi startbedrag klaar voor onze eerste belegging. De 50 euro waar het eerder al over hebben gehad is dan al in de pocket namelijk!

Leer keuzes maken en je zult er later voor beloond worden

Begin met kleine hoeveelheden geld en verhoog deze naarmate je meer vertrouwd raakt met het proces. Het kan een kwestie zijn van besluiten om niet naar McDonald’s te gaan of aan een bioscoopfilm uit te geven. Als je dit soort uitjes nu even laat liggen kan het betekenen dat je in een later stadium alsnog die uitstapjes kan doen, maar dan met het rendement uit de belegging. Het zal voelen als een gratis uitje echt waar!

Beleggen, hoe gaat dit nu eigenlijk in zijn werk?

Het uitgangspunt van beleggen is simpel. Je koopt aandelen voor een bepaalde prijs. Wanneer de prijs van het aandeel hoger is, verkoopt u deze aandelen weer. Laten we een voorbeeld geven van zo’n aandeel koopt voor 50 euro aandelen bij PostNL. Deze aandelen stijgen in waarde naar 60 euro. Wanneer je de aandelen nu weer zou verkopen dan heb je 10 euro winst gemaakt. Je kunt al dit geld beleggen opnieuw beleggen in een aandeel bij één bedrijf, maar je kunt ook aandelen kopen bij verschillende bedrijven. Op deze manier spreid je je kansen aanzienlijk!

Beleggen in aandelen of obligaties, wat is eigenlijk het verschil?
Wanneer je een aandeel koopt koop je je eigenlijk in voor een deeltje van het bedrijf. Hiermee word je voor dat gedeelte mede-eigenaar van het bedrijf. Wanneer dit bedrijf in waarde stijgt, word je deelgenoot van deze stijging. Een waardestijging kan zich uiten in omzet, omzetgroei en marktaandeel. De waarde van het bedrijf is vervolgens terug te zien in de waarde van het aandeel.

Wanneer je een obligatie koopt, leen je geld uit aan een bedrijf, zodat ze dit bedrag kunnen gebruiken om een investering in het bedrijf te doen. Het bedrijf gaat hierdoor een verplichting met je aan, omdat ze deze lening wel aan je terug moet betalen (met de extra’s) Obligatie komt dan ook van het woord oblige, wat verplichting betekent. Als dank ontvang je op de obligaties een rentevergoeding van de schuldenaar.

Hieronder zetten we nog even de kenmerken van aandelen en obligaties uiteen voor je:

Aandelen:

  • Je koopt een deeltje van een bedrijf.
  • Meer rendement maar ook meer risico, want als het niet goed gaat met het bedrijf kan dit ervoor zorgen dat je de aandelen met verlies moet verkopen.

Obligaties:

  • Je leent geld uit aan een bedrijf.
  • Het geleende geld krijg je terug.
  • Het risico is minder maar het rendement ook.

Hoe kom ik aan aandelen of obligaties?

Er zijn over het algemeen twee manieren om te beleggen: via een beleggingsfonds of via een broker.

Bij een beleggingsfonds word je beleggingsportefeuille met je beleggingen door experts beheerd. De portefeuille is samengesteld op basis van de ervaring van deze experts om ervoor te zorgen dat het risico zo minimaal mogelijk is. Vooral voor de startende belegger is deze vorm ideaal. Door het samengestelde pakket van deze experts kunnen koersverliezen worden gecompenseerd. Bovendien nemen de fondsbeheerders je heel wat werk uit handen en in deze vorm geschikt voor mensen die gaan beleggen met kleine bedragen. Je stapt namelijk met meerdere beleggers in een portefeuille waar al het ingelegde geld wordt samengevoegd om mee te gaan beleggen. Beleggingsfondsen zijn goed geschikt voor het beleggen op de korte termijn. Het is zelfs mogelijk om een voor een bepaalde periode in te stappen. Zoals je ziet is de drempel laag.
Een overzicht van beleggingsfondsen vind je hier: beleggenvergelijking.nl/fonds-beleggen/

Je kunt ook gaan handelen in aandelen en obligaties via een broker, wat eigenlijk niet meer is als een beurshandelaar. De bekendste broker is je eigen bank. Elke bank biedt de mogelijkheid om beleggingsproducten te kopen. Maar er zijn tegenwoordig op prijsvechters die op online platformen je dergelijke producten kunnen verkopen. Het handelen via brokers is vooral geschikt voor de lange termijn. Wanneer je gaat beleggen voor een pensioenopbouw bijvoorbeeld.
Twee goede brokers die geschikt zijn voor de startende beleggers zijn Plus500 en DeGiro.

Een goede website die werkt met de handelssoftware Plus500 broker is leerzelfbeleggen.com. Deze website is helemaal gericht op de startende belegger en geeft zelfs cursussen. En ze werkt dus met Plus500, ideaal voor ons natuurlijk, want die leveren als een van de weinige brokers een gratis proefperiode aan voor het gebruik van hun beleggingssoftware.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen gaan beleggingen niet altijd gemoeid met grote bedragen. Een beetje huishoudgeld kan voldoende zijn. Ook hoeft het risico niet hoog te zijn. Want via een beleggingsfonds wordt er veel risico’s en werk voor je uit handen genomen. Daarnaast zijn er ook websites die je zelfs aan de hand meenemen en die je stap voor stap uitleggen wat je kunt doen. Ze zorgen ervoor dat je laagdrempelig kan instappen en vaak zelfs kosteloos. Op deze manier kun je een kijkje nemen in de spannende wereld van het beleggen. Samen met onze uitleg over aandelen en een gedegen stappenplan voor het opstarten van je beleggingsgeld kan dit avontuur alleen maar leuk worden!

Geverifieerd door ExactMetrics