Projekt 1065

Eerder heb ik al eens met heel veel plezier het boek “Ze was 16” gelezen. Dit is mij zo bijgebleven dat ik hierna meer boeken ben gaan lezen dan voorheen. Toch vond ik het weer eens tijd worden voor een oorlogsboek en gelukkig kreeg ik nu die kans. Van Uitgeverij Kluitman kreeg ik namelijk een digitaal lees-exemplaar. Lees snel verder om mijn bevindingen en de verhaallijn van het boek te lezen.

Projekt 1065

Michael O’Shaunessy is een 13 jarige jongen van Ierse afkomst. Samen met zijn ouders woont hij in Berlijn, het hart van Nazi Duitsland. Net als alle andere jongens van zijn klas is Michael lid van de Hitlerjugend. Maar wat niemand weet is dat zijn ouders spionnen zijn. Zoals zijn moeder zegt: “Vrouwen en kinderen zijn een perfecte dekmantel”. Terwijl zijn vader op de ambassade werkt in Berlijn, bouwt zijn moeder een netwerk op. Dat blijkt goed van pas te komen zodra Michael, Simon redt. Simon is een Engelse piloot die geland is in Berlijn. Tijdens de schoollessen krijgt de klas van Michael de taak om de Engelse piloot te redden. Michael vindt de piloot eerder dan de rest en leid hun af zodat hij de piloot veilig kan verbergen. Midden in de nacht gaat hij samen met zijn ouders de piloot ophalen, die vervolgens dagen, dan wel niet weken / maanden lang opgesloten moet zitten in een kleine ruimte in hun huis. Simon’s heeft de opdracht gekregen om niet luchtfoto’s te maken van het nieuwste Duitse project. Echter heeft een SSer eerder het fototoestel gevonden dan Michael.

In de klas raakt hij bevriend met Frits. Het toeval wilt dat Fritz zijn vader aan het geheime project “Projekt 1065” werkt waar Simon de luchtfoto’s van gemaakt heeft. In zijn werkkamer hangen alle blauwdrukken van dit project en Michael doet zijn best om met regelmaat af te spreken met zijn vriend. Zijn fotografisch geheugen helpt hem om samen met Simon en zijn ouders de blauwdrukken op ander papier te tekenen zodat dit alsnog overgedragen kan worden aan Engeland.

Frits is een echte fanatieke Duitser. Michael doet juist heel goed alsof. Hij verafschuwt het regime dat in Duitsland heerst. Dit levert de nodige spanningen op tussen Frits en Michael als ze verder in het leven staan.

Zal het Michael gaan lukken om alle blauwdrukken op papier na te tekenen?
Je leest het in dit spannende oorlogsroman

Boekinformatie

| AUTEUR Alan Gratz | ISBN 978 90 206 5454 7 | LEEFTIJD 12 jaar en ouder.

Miranda

Verloofd met Tom, moeder van Daan, Vera, Tim, Iris en Evi.
Ik ben dol op koken en bakken. Op Thuisleven zal je dan ook met regelmaat een nieuw recept voorbij zien komen. Verder houd ik van vakanties, dagje uit, winkelen, de zon, gamen, kinderboeken (voor) lezen en spelletjes spelen/gamen.

3 reacties