Thuisleven.com
Kinderen met een ster

Recensie: Kinderen met een ster.

Dit boek ‘Kinderen met een ster’ neemt je mee in de levens van zes doodgewone kinderen. Zodra de kinderen zes jaar worden moeten ze een ster dragen, iets waar ze aan de ene kant naar toe leven immers horen ze nu bij de oudere kinderen. Aan de andere kant wordt het nu zichtbaar van welke afkomst ze zijn. Een ster die ze anders maakt dan de andere mensen. Een ster die laat zien dat ze onder andere niet meer in het park mogen spelen een ster die er uiteindelijk ook voor zorgt dat ze in kamp Westerbork terecht komen.

Kinderen met een ster.

Het eerste gedeelte van het boek gaat over de levens thuis. Over de kans op het vluchten, over de veranderingen die de joden ondergaan en over het achterlaten van bezittingen en het oppakken van joden.
Het tweede deel van het boek gaat over het kamp (Westerbork). Hier komen de zes kinderen uit het verhaal terecht. Elk op hun eigen manier, ook hebben ze allen een eigen afloop…
Het derde deel gaat over de bevrijding van Ruth, Bennie, Klaartje en de rest van Nederland.

Het boek leest zich “prettig” weg met kinderen juist doordat kinderen zicht kunnen herkennen in de hoofdpersonen van het boek en de chronologie (begin, midden en eind) van het boek. Bovendien worden de emoties prettig verwoord. Kinderen (en volwassenen) lezen zo de gruwelijkheden van de oorlog, maar niet tot in de detail wat er met de mensen gebeurt. Indien je merkt dat je kind meer interesse toont kun je hier als ouder zelf meer over vertellen.

Het is een zeer indrukwekkend boek op meerdere manieren. Hopelijk zullen, mede door dit boek, mensen goed na denken over de gruwelijkheden en ervoor zorgen dat dit zich nooit meer af speelt.

Samenvatting.

Kinderen met een ster Klaartje kijkt om zich heen. Is het de laatste keer dat ze hun huis zien? Ze kan niet uitleggen waarom, maar ze denkt van wel. Even legt ze haar hand tegen de ribbels van het behang. Dan drukt ze er een kus op. ‘Dag huis,’zegt ze zacht. Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt… In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Ze baseerde de verhalen op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten.

Info en waar te koop.

Auteur: Martine Letterie
Illustrator: Rick de Haas

Uitgeverij: Leopold boeken
ISBN: 9789025869571

Lees ook:

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

Categorieën

Geverifieerd door ExactMetrics