Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Fotoboek Saal Digital – review

Fotoboek Saal Digital – review

Vorig jaar schreef ik hier een blog over het bewaren van de leukste en mooiste herinneringen. Daarin vertelde ik jullie dat ik regelmatig digitale fotoboeken maak. Gemiddeld zo’n 5 per jaar. In de afgelopen jaren heb ik bij diverse aanbieders fotoboeken laten maken. Het was even een zoektocht naar DE aanbieder die mij kan geven wat ik graag wil. De kwaliteit en prijsverhouding moet natuurlijk goed in verhouding zijn. Maar daarnaast vind ik het ook belangrijk dat het programma prettig werkt. Inmiddels heb ik een favoriete aanbieder waar ik mijn fotoboeken maak. En toen hoorde ik over een nieuwe aanbieder, Saal Digital. Ondanks mijn vele ervaringen met het maken van fotoboeken had ik nog nooit van ze gehoord. Op de site las ik dat ze streven naar een uitstekende kwaliteit en service. Ook zag ik dat ze zelfs meerdere awards hadden gewonnen. Mijn nieuwsgierigheid werd geprikkeld en ik installeerde de software en ging ermee aan de slag. Wat mijn ervaring is, hoe het eindresultaat is en of Saal Digital de vervanger van mijn favoriete aanbieder wordt? Je leest het vandaag hier.

Software van Saal Digitaal

Het downloaden van de software gaat snel en eenvoudig. Zodra je de software opent kun je kiezen uit de producten. Ik koos voor een hardcover fotoboek van 21×28 en glanzend fotopapier. Daarna moest ik nadenken hoe ik mijn fotoboek wilde ontwerpen.  Het programma bied je drie verschillende opties:

  1. Do it yourself: helemaal zelf aan de gang. Ontwerp je fotoboek naar eigen inzicht zonder tips van het programma.
  2. Make it faster: hierbij selecteer je de foto’s die je wilt opnemen in je boek en dan volgt er een automatische invulling door het programma zelf.  Achteraf kun je nog aanpassingen aanbrengen.
  3. AutoLayout: per pagina wordt er automatisch een ontwerp gemaakt, de foto’s zet je er zelf in. Maar de opmaak wordt voor je gedaan.

Omdat ik mijn fotoboeken graag helemaal naar eigen wens wil maken, koos ik in eerste instantie voor optie 1. Daarna volgde de vraag hoeveel bladzijdes ik in mijn fotoboek wilde hebben. Oei, dat was een lastige vraag voor mij. Ik weet namelijk nooit hoe mijn fotoboeken zich gaan ontwikkelen. Mijn ervaring is dat ik tijdens het proces regelmatig pagina’s toevoeg. Maar gezien deze vraag kan dat dus niet in dit programma. Ik koos uiteindelijk voor 36 pagina’s en ging aan de slag.

Wennen aan het programma

Eerlijk gezegd moest ik best even wennen aan het programma. Heel anders dan ik gewend was. En voor mijn gevoel ook niet echt heel duidelijk. Bepaalde opties kon ik niet of niet snel genoeg terugvinden. En dat zorgde al vrij snel voor frustratie. Omdat ik heel goed weet wat ik wil in een fotoboek, hoef ik bijna niet na te denken over het ontwerp. Ik ga er vanuit dat ik met een paar klikken datgene voor elkaar kan krijgen wat ik wil. Maar helaas, dat lukte mij nu niet. Ik werd er gefrustreerd van en besloot om opnieuw te gaan beginnen, maar dan wel met optie 3. Dit ging al een stuk beter. Toch liep ik daar ook tegen bepaalde dingen aan.

Ik realiseer mij heel goed dat dit de eerste keer is, en dat je moet wennen aan een ander programma. Maar het werkt wel veel prettiger als je niet zo lang hoeft te zoeken naar bepaalde functies. Een foto verplaatsen of ruilen gaat via een muisklik, en niet door middel van een icoontje wat ik gewend ben. Voor ik daar toch eens achter was! Het verwijderen van afbeeldingen gaan wel makkelijk. Klik je per ongeluk de verkeerde foto aan of wil je de foto toch liever niet in je fotoboek, dan heb je de foto zo verwijderd. Wat ook handig is, is dat je het fotoboek kunt opslaan en op een ander moment kunt afmaken. Je hoeft het boek niet in één keer af te maken. Uiteindelijk is het mij gelukt om het fotoboek af te maken en werd het tijd om te….

Bestellen van het fotoboek bij Saal Digitaal

Zodra een fotoboek klaar is, check ik altijd eerst even het hele boek. Staat alles zoals ik wil? In dit programma kan je dat ook makkelijk doen met de functie ‘voorbeeld weergave’.  Wanneer ik het boek doorloop merk ik dat ik nog wat kleine dingen wil aanpassen. En dat aanpassen gaat prima. De volgende stap is je gegevens invullen en daarna ga je over met de betaling. Betalen is alleen mogelijk via creditcard of PayPal. Na het invoeren van je betaalgegevens wordt je fotoboek geüpload en krijg je ook de verwachte levertijd te zien. Erg handig, dan weet je ongeveer wanneer je het boek kunt verwachten. De fotoboeken worden in Duitsland gemaakt dus met bestellen moet je wel rekening houden met 1 a 2 extra dagen levertijd. Het bestellen loopt verder vrij soepel en dan is het wachten op de postbode!

Eindresultaat en mening

En toen was daar ‘ineens’ het fotoboek. Ondanks dat het uit Duitsland moest komen, was het fotoboek er onverwacht snel. Wat mij meteen opviel was de verpakking. Het boek zat goed verpakt in een grote kartonnen envelop. Om het fotoboek zelf zat nog weer een soort van schuimfolie.

Toen dat verwijderd was kon ik het fotoboek bekijken. En daar werd ik blij van, wat zag het boek er mooi uit! Ik bladerde er snel in. De foto’s zijn helder en scherp. Het boek is platliggend en heeft een lay-flatbinding. En wat is dat mooi! Zo kun je foto’s over twee pagina’s verspreiden zonder dat er een naad te zien is. Je hebt geen vouw of welving in het boek. Mooi strak dus! De bladen zijn ook van stevig papier. Dat vond ik een verrassing om te merken. Heel fijn, want in ons gezin worden de fotoboeken regelmatig bekeken. Voornamelijk ook door de kinderen, een scheurtje of ezelsoor ontstaat snel. Dat zal bij dit boek niet gebeuren vanwege de dikte van de pagina’s.

Opvallend is dat de eerste foto direct op de binnenkant van de kaft is gedrukt. Er is niet eerst een witte of vrije pagina. Dit is ook het geval met de laatste bladzijde. Dat vind ik zelf een beetje jammer. Er wordt een barcode afgedrukt op je boek. Op de achterkant van het boek en op de laatste bladzijde. Voor €5, – kun je ervoor kiezen om deze barcode weg te laten. Er zijn mensen die het storend vinden, maar de barcode is klein. Ik vind het zelf erg jammer dat IDEAL niet tot de betaalmogelijkheden behoort. Wanneer je geen PayPal of creditcard hebt kun je hier dus niet bestellen.

Software

Ik heb erg lopen stoeien met de software van Saal Digital. En ik vind het lastig te zeggen waar dat aan ligt. Ligt dat aan de software van Saal Digital? Of ligt het aan mij? Ben ik gewoon verwend met mijn inmiddels jarenlange ervaring bij mijn favoriete aanbieder? Ik denk dat het goed is om je dit wel te realiseren bij het lezen van mijn ervaring. Maar nu ik het eindresultaat in handen heb, vind ik het wel de moeite waard om nog eens de uitdaging aan te gaan bij Saal. Maar dan wel op een moment dat ik alle tijd heb om te gaan stoeien met de software. Alleen zal Saal Digital eerst de mogelijkheid moeten geven om te betalen tot IDEAL. Anders kan ik er niets bestellen.

Lees ook:

Ben jij bekend met Saal Digital?

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij review-exemplaren ontvangen*

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Ik ben er niet bekend maar ik denk dat het voor mij al te ingewikkeld is. Daarnaast vind ik het niet handig dat ze geen iDEAL accepteren

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics