Thuisleven.com
Hoe bewaar je de leukste en mooiste herinneringen
Thuisleven.com > Entertainment > Gadgets > Hoe bewaar je de leukste en mooiste herinneringen?

Hoe bewaar je de leukste en mooiste herinneringen?

Van jongs af aan ben ik al gek van foto’s. Ik vond het als klein kind al leuk om foto’s te bekijken. Toen ik de leeftijd kreeg om zelf foto’s te maken deed ik dat ook graag. Foto’s van uitjes en vakanties liet ik afdrukken en plakte ik in een fotoboek. Bij de foto’s schreef ik stukjes tekst, ook plakte ik er andere dingen bij. Denk maar aan snoeppapiertjes, toegangskaartje van een museum e.a. Het werden echt hele foto-plakboeken. En ik was daar uren mee bezig. Heerlijk om te doen!

Digitale foto’s

En ook nu, na 20 jaar, ben ik nog steeds gek op foto’s. Sinds de komst van digitale foto’s merk ik dat ik nog meer foto’s heb dan voorheen. Je blijft maar doorklikken, veel makkelijker dan in de tijd van het fotorolletje. Ik vind het heerlijk om foto’s te maken, en dan later op de computer het resultaat te bekijken. De fotocamera gaat dan ook overal mee naar toe. Met als gevolg, dat ik veel foto’s heb (en er zelf weinig op sta). Maar wat doe je met deze foto’s?

Fotoboek

Hoe bewaar je de leukste en mooiste herinneringen

Toen onze oudste werd geboren, werden er uiteraard ook veel foto’s gemaakt. Alle bijzondere momenten, eerste fruithapje, eerste stapjes e.a. werden allemaal vastgelegd. Na een half jaar had ik al zoveel foto’s, dat ik besloot om een jaarboek te gaan maken. Op haar 1e verjaardag had ik een fotoboek klaarliggen met foto’s van het afgelopen jaar. Mijn man en ik vonden het erg leuk om op haar verjaardag de foto’s terug te kijken. Wat verandert er veel in zo’n eerste levensjaar! Ook familie en vrienden reageerden erg enthousiast op het fotoboek. En inmiddels is het traditie geworden. Op de verjaardag van onze kinderen ligt er een fotoboek klaar van het afgelopen levensjaar. Het is misschien wel even een werk om een fotoboek te maken, maar als het af is….dan heb je ook wat. Namelijk een boek vol met mooie herinneringen.

Samen foto’s kijken

Ik merk dat onze kinderen het ook erg leuk vinden om foto’s te bekijken. Ze pakken regelmatig een fotoboek en gaan daar zelf in zitten kijken. Soms kom ik de kamer binnen en dan zit onze peuter op de bank met de fotoboeken om haar heen. Onze fotoboeken belanden dus niet alleen in de kast, maar ook regelmatig op schoot. Het maken van een digitaal fotoboek is niet moeilijk. Er gaat wel wat tijd inzitten, dat geef ik toe, maar lang niet zoveel tijd als het ouderwetse inplakken. Je kunt het op je eigen tempo doen. Zo kun je in 1x een fotoboek maken, maar ook bijvoorbeeld elke maand er even voorzitten. Alles wat je doet in het programma wordt opgeslagen. Ben je al overtuigd om ook aan de gang te gaan met het maken van een digitaal fotoboek? Ik geef je graag een paar tips.

Tips voor het maken van een digitaal fotoboek

1. Neem de tijd om een fotoboek te maken, denk niet dat je dit in een uurtje even kan doen. Voor het beste resultaat ga je er goed voor zitten.

2. Haal de foto’s van je camera en zet ze op je computer. Maak mapjes. Ik maak van elke maand een mapje, en zet daar de foto’s in. Vergeet ook niet de foto’s die je op je mobiel maakt. Daar zitten vast ook leuke kiekjes tussen. Wanneer de foto’s op de computer staan ga ze dan bij langs. Verwijder meteen de foto’s die mislukt zijn of tegenvallen of die je gewoon niet wilt bewaren.

3. Bedenk wat voor fotoboek je wilt. Tegenwoordig heb je veel keus. Van liggend, staand tot vierkant en daarin is er ook weer keus in verschillende formaten. Dit verschilt ook weer per fabrikant/leverancier. In eerste instantie vond ik vierkant erg mooi. Maar niet praktisch i.v.m. opbergen. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor staande fotoboeken. En allemaal hetzelfde formaat. Zo staan ze mooi en overzichtelijk in de kast. Tip: maak gebruik van een rugtitel. Ik plaats de naam van het kind met daarbij leeftijd. Bijvoorbeeld: naam ~ 3-4 jaar. Denk ook na over de kaft. Wil je een softcover of een hardcover? Ik kies voor hard, omdat de fotoboeken veel ingezien worden. Softcover is toch wat gevoeliger. Ook vind ik het leuk om een persoonlijke fotokaft te maken. Maar dat is ook weer persoonlijk. Je kunt ook kiezen voor een linnen kaft.

4. Wanneer je weet wat voor fotoboek je wilt maken ga dan op zoek naar een fabrikant. Er zijn diverse online webwinkels zoals Albelli of Fotofabriek waar je fotoboeken kunt maken. Op Fotovergelijk vindt je een overzicht van scores van diverse aanbieders. Kan interessant zijn om daar eens te kijken.

5. Download de software en installeer deze op je computer. Wanneer je een fotoboek op een website samenstelt dan heb je geen software nodig. Op de site van de fabrikant staan vaak ook tips en filmpjes voor het maken van fotoboeken. Bekijk deze ook eens, en doe inspiratie op.

6. En dan….aan de slag! Succes, maak er wat moois van!

Lees ook:

Maak jij ook graag foto’s? En wat doe jij met gemaakte foto’s?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

16 reacties

 • Wij hebben nog duizenden foto’s (ja echt… ) op de computer staan… De drempel wordt steeds hoger om het eindelijk eens aan te pakken. Eigenlijk is mijn man er meer mee bezig online en die zit niet echt op mij te wachten, met als gevolg dat er maar geen eind aan komt want hij heeft nog zo veel dingen op zijn to do lijst. Waarschijnlijk krijgen de kinderen, wanneer ze het huis uit zijn en manlief met pensioen is, eindelijk hun baby albums (en de rest…) haha!

  • Ow help! Dan heb je inderdaad nog wat werk te doen 😉 Zou het helpen als je al die foto’s op een externe schijf zet? Zodat jij op jouw manier aan de slag kan met de foto’s. Dan zitten jullie elkaar ook niet in de weg. Mijn baby foto’s zitten ingeplakt tot ik een jaar was. De overige foto’s moeten nog ingeplakt worden.En dat vind ik erg jammer. Misschien wil ik daarom ook wel elk jaar voor de kinderen een fotoboek af hebben.

 • Tot aan de scheiding maakte ik elk jaar een fotoboek. Daarna niet meer, heel erg jammer want het is inderdaad een prachtig iets om even te voorschijn te toveren. Zodra het financieel weer beter gaat zal dat een van de eerste dingen zijn die ik met terug werkende kracht in orde zal maken. Want mis de tussenliggende jaartallen wel. Bovendien kan ik mijn oude fotoboeken dan vervangen met foto’s waar ik niet meer tegen aan wil kijken 🙂

   • Ik kan mij goed voorstellen dat je de tussenliggende jaartallen mist. Je kunt ook alvast beginnen met het maken van een fotoboek, je kunt ze gewoon opslaan en later verder gaan. En er zijn regelmatig wel kortingscodes te vinden zodat een fotoboek laten afdrukken financieel aantrekkelijker wordt. Eigenlijk heb ik tot nu toe altijd nog boeken af kunnen drukken met een code

 • Ik doe het ook op deze manier. Leuke bezigheid en een leuke herinnering voor de kids. Wanneer de kids 4 jaar zijn heb ik niet meer jaarlijks een boek maar veelal 2 jaarlijks. Dan heb ik een dik boek die ik dan met een aantrekkelijke korting bestel.

  • Ik houd inderdaad kortingscodes in de gaten, dat kan zoveel geld schelen! Hier is een tweejaarlijks boek nog niet aan de orde, ik heb nog teveel foto’s. Maar dat is ook een goed idee.

 • Ik maak bin Hema fotobladen die in een ordner komen. De oudste heeft veel meer foto’s dan de jongste maar dat zal bij mee meeste zo zijn.

 • Eerlijk gezegd doe ik niets met de foto’s. Eenmaal een foto-kalender gemaakt toen de oudste een jaar was. Ik ben er ook een enorme chaoot mee en iedere poging er orde in te scheppen wordt te snel gestaakt.

  • wat jammer! Foto-kalender is ook een leuk idee! Je zet mij daarmee aan het denken, er borrelt een cadeau idee bij mij naar boven. Dankjewel!

 • Ik heb er ook eens aan gedacht om van elk jaar een boek te maken. Ik ben ijverig begonnen met de eerste levensjaar, maar is nooit afgekomen.
  Maar ja, foto’s blijven bewaard op de computer dus het kan altijd nog.
  We bewaren foto’s ook in mappen, op datum gesorteerd en met de naam wat er achter van de activiteit. (bijv. vakantie Duitsland of Verjaardag Joas).
  We merken wel dat we van Joas veel minder foto’s hebben dan van Elin.

  • Druk je weleens foto’s af? Of zet je ze alleen op de computer? Trouwens als je nu alles bewaard moet je ooit heel veel boeken maken 😉 Voordeel vind ik persoonlijk ook dat ik nu nog wat wat er op welk moment gebeurde. Dat weet ik over 10 jaar niet meer. En dat je bij een 2e minder foto’s dan bij de 1e hebt dat herken ik wel.

   • Ik druk af en toe wat foto’s af voor het boek van Ikke.
    Maar inderdaad. Ik zou er eens voor moeten gaan zitten. Nu heb ik tijd zou je zeggen nu ik werkloos thuis zit 😉

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics