Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Gezondheid en Welzijn > Gezondheid > Zo word je niet ziek in de winter

Zo word je niet ziek in de winter

Eén van de minder leuke kanten aan de winter is dat je sneller ziek wordt. En een verkoudheid of griepje is geen lachertje als je een actief leven wilt leiden. Om te vermijden dat je ziek wordt in de winter kan je zelf een aantal voorzorgsmaatregelen treffen. Hieronder volgen enkele tips.

Een goede hygiëne

Een goede hygiëne is altijd belangrijk en zeker in de winter. Je komt dan namelijk gemakkelijk in contact met een virus. Om dit zoveel mogelijk te vermijden is het belangrijk dat je je handen regelmatig goed wast. Daarnaast houd je het beste ook alles in je woon- en werkomgeving zo schoon mogelijk. Denk maar aan het schoonmaken van deurknoppen, je toetsenbord en de afstandsbediening. Dit zijn allemaal voorwerpen die boordevol bacteriën en ziektekiemen kunnen zitten.

Houd je conditie op pijl

Door regelmatig te sporten wordt je immuunsysteem versterkt en dat is een groot voordeel in de winter. Door elke dag een half uurtje matig of intensief te sporten, kun je je conditie goed op pijl houden. Het is belangrijk dat je een sport kiest die je leuk vindt. Op die manier kan je het sporten gemakkelijker voor lange tijd volhouden

Eet gezond

En niet alleen sporten geeft je immuunsysteem een boost, een gezonde voeding is ook essentieel. Eén van de belangrijkste vitaminen om je weerstand te versterken is vitamine D. Vitamine D kun je niet enkel via zonlicht opnemen. Het zit ook in vette vis, halvarine, margarine, vlees en eieren. Wil je zeker zijn dat je voldoende vitamine D opneemt in de winter? Dan kun je ook overwegen om een vitamine D supplement te slikken.
Daarnaast is ook vitamine A een belangrijke vitamine voor je immuunsysteem. Deze vitamine zorgt er immers voor dat je voldoende witte bloedcellen aanmaakt in je lichaam. Deze bloedcellen heb je nodig om bacteriën en virussen af te stoten. Vitamine A vind je vooral terug in vis, lever, boter, wortels, mango en mandarijnen.
Drink ook steeds voldoende water of kruidenthee en probeer geraffineerde suikers, koffie en alcohol zoveel mogelijk te minimaliseren. Wat ook kan helpen in de winter is het volgen van een probiotica kuur. Het is bewezen dat mensen die regelmatig probiotica nemen, minder vaak verkouden worden

Neem voldoende rust

Mensen worden vaak ziek als ze een drukke periode op het werk of thuis achter de rug hebben. Stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Wanneer je last hebt van stress, gaat je lichaam minder goed voedingsstoffen opnemen, raakt je stofwisseling vertraagt en heeft je lichaam ook meer moeite met het afvoeren van schadelijke stoffen. Het is dus belangrijk dat je voldoende rust inplant. Blijf bijvoorbeeld af en toe eens een volledig weekend thuis en zorg ervoor dat je op tijd gaat slapen.
Een goede en voldoende nachtrust is noodzakelijk om je immuunsysteem sterk te houden. Tijdens je slaap komen je hersenen tot rust en krijgen ze de kans om zichzelf te herstellen. Mensen die gemiddeld 8 uur per nacht slapen, hebben minder kans om ziek te worden van een virus. Daarnaast kunnen ook meditatieoefeningen helpen om je weerstand te verbeteren.

Lees ook:

Hoe houd jij jezelf gezond gedurende de wintermaanden?

Bron: Pixabay

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

15 reacties

  • Ik eet gezond, krijg elk jaar de griepspuit(wordt aangeraden, want ik heb een herseninfarct gehad) sport niet meer, maak me niet druk om bacteriën, want die hebben we nodig en kan mij niet meer herinneren wanneer ik de griep heb gehad.
    Ben weleens een beetje verkouden, maar dat is heel normaal, is zo weer over.
    Je kunt alles wel bacterievrij proberen te houden in huis, maar dat is overdreven en vechten tegen de bierkaai.

  • Ik doe weinig behalve gezonde voeding. Mijn man, die de hele dag sport ivm zijn werk, is vaker ziek dat ik en leeft nog gezonder qua voeding. Hygiëne vind ik tot een bepaald punt belangrijk, je bouwt namelijk ook weerstand op van bacteriën.

  • Hi, ik probeer je tips al zoveel mogelijk toe te passen, ook om zo m’n winterdip binnen de perken te houden. Onlangs toch ziek geweest, helaas. Ik kan in ieder geval nog werken aan m’n vitamine A niveau en de hygiëne… dat toetsenbord toch he… ;-).

  • Ik neem regelmatig een zakje vitamine C met Paracetamol. Lijkt te werken, want iedeeen hier in huis hoest of heeft een snotneus, behalve ik

  • ik neem veel vitamines en probeer iedere avond genoeg groentjes te eten. ook bewegen doe ik wat extra. alcohol laat ik sowieso altijd al links liggen. koffie niet omdat ik steeds vaker lees dat het juist weer heel gezond voor je is

  • Mandarijnen en vit d neem ik al. Ik beweeg en was de hele dag door mijn handen. Zeker omdat ik met jonge kinderen werk extra belangrijk. Nog een tip. Doe in de winter de hoezen van je bank eens extra in de was en huur een keer een tapijtreiniger!

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics