Selecteer een pagina

De jongste telg van mij zit in groep 3. Ofschoon ze vorig jaar al kon lezen en schrijven is dat nu alleen maar beter geworden. Ze haalt de ene top prestatie na de andere. Zodoende verslijt ze dan ook het ene na het andere boek. We zijn daarom thuis maar een stapje verder gegaan door de basis van het begrijpend lezen te vormen. Zo lezen we nu, het liefst, een illustratieboek. Vervolgens willen we graag dat ze begint te benoemen hoe het verhaal gaat. Dit kan ze doen door naar de voorkant te kijken, naar de illustraties in het boek en soms zelfs een titel op te pikken. Daarna mag ze het gaan lezen. De laatste stap in het geheel is natuurlijk om te beseffen of ze het wel of niet goed voorspelt had.
Dit is dus niet zoals het begrijpend lezen van een tekst ontleden, daar is ze ook nog wat jong voor. Maar we merken wel dat ze nu met meer “inhoud” de verhalen gaat lezen en nog meer plezier krijgt in wat ze leest. Zo groeit dat kleine meisje naar een steeds groter worden individu… En voor we het weten is ze het huis uit…

Slimme Lotje

De zon is gaan slapen en de maan komt op. Alle heksen worden wakker, zo ook Lotje. Samen met Poes gaat ze sommen herhalen, maar wat hoort ze daar? Er staat een kleine koffer voor haar deur. Nieuwsgierig als ze is probeert Lotje de koffer open te maken. Maar dat gaat niet. Ze roept de woorden “hokus, pokus, paraplu. Kleine koffer open u!”. Maar nee, ook nu gaat de koffer niet open. En als je denkt dat het aan de toverspreuk ligt, dan heb je het mis. Alles om Lotje heen, de koffiepot, de cactusbloem, de koekjestrommel, vliegt open, behalve de koffer. Poes en Lotje gaat op zoek naar iemand die kan helpen. Zo komen ze uit bij het ziekenhuis. Ook daar wordt het een grote puinhoop, maar nog steeds gaat de koffer niet open. De Dokterheks geeft aan dat de koffer een Kleine Koffer voor Grote Heksen is. Ze moet het bewaren tot ze een grote heks is, geeft ze nog aan. Maar dat wil Lotje helemaal niet. Ze wilt de koffer nu open hebben. Ook Poes vindt er wat van.

Slimme Lotje
Poes en Lotje laten het er niet bij zitten en gaan op zoek naar iemand anders die ze kan helpen, maar ook nu loopt het uit op een groot fiasco. Lotje gaat met Poes naar huis. Ze gaan weer verder met sommen maken. Maar de kleine koffer kan ze niet vergeten. Ze denkt eens heel hard na. Als ze een opendoe-kofferspreuk zegt, blijft de koffer dicht. Maar wat zou er gebeuren als ze een blijfdicht-toverspreuk zegt? Juist de koffer gaat open. In de koffer zit een brief. Ben jij benieuwd wat er in deze brief staat? Lees dit boek dan snel.

Onze mening

Dat wij dit boek in handen hebben is heel bijzonder. Lieve Baeten is in 2001 namelijk om het leven gekomen door een tragisch ongeval. Haar zoon heeft het boek, half afgewerkt,  gevonden. Hij heeft het boek vervolledigd door computerbewerkingen en het vervolgens uitgebracht. Dit zit zet je wel aan het denken. Desondanks is het een prachtig boek en merk je tijdens het lezen hier niks van. Sterker nog je bent na het lezen juist gemotiveerd om ook de andere boeken die Lieve Baeten geschreven heeft over Lotje ook te willen lezen.

Info en waar te koop

Slimme Lotje is te koop bij De Eenhoorn en Bol.com.
Auteur: Lieve Baeten
Illustrator: Lieve Baeten
ISBN: 9789462912373
Uitgeverij: De Eenhoorn

Lees ook:

*Voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics