De dikke pil die Marlies Allewijn geschreven heeft neemt je mee naar twee werelden. De wereld van Janna (1945) en de wereld van Ize (heden). De hoofdstukken wisselen zich af tussen beiden dames. Bovendien zijn sommige hoofdstukken op exact het juiste moment korter van stof omdat je gewoonweg meer wilt lezen over het stukje waar je in zit. Kortom de afwisseling is perfect!

Ze was 16 – heden

Ize verblijft een hele zomer lang bij haar oma in Zeeland terwijl haar ouders in relatietherapie zijn in Spanje. Tijdens haar verblijf in Zeeland-Neeland (ze vind er namelijk helemaal niks aan, sinds haar jeugdvriendje Flip verhuist is) neemt haar oma haar mee naar zolder. Hier staan de spullen opgeborgen van haar overleden man Willem.
Ize heeft Willen nooit gekend en noemt hem dan ook bij naam. In de dozen van Willem zitten veel fotografie spullen waarmee ze los mag gaan tijdens haar verblijf in Walcheren.
Maar in die doos vind ze een oude foto waar een jonge dame op staat. Ze lijkt sprekend op oma, maar nadat zij de foto gezien heeft blijkt dit bij de geheimen van Willem te horen.
Eerst gaat Ize alleen op zoek naar het geheim van Willem, maar na een paar dagen sluit oma zich aan bij de zoektocht. Ook Ize’s oude jeugdvriend “Flip” (hij heet in werkelijk Bas) en zijn opa helpen in de zoektocht. Op zolder vinden ze nog meer van opa’s geheim

1945

Janna’s vader werkt voor de Duitsers tijdens de bezetting in Nederland. Omdat de Duitsers aanvallen verwachten aan de kust is er veel werk aan de kust voor de verdedigingslinie. “Gelukkig” werkt haar vrijwillig voor de Duitsers en verdient hier geld mee om het gezin te kunnen onderhouden. Janna’s moeder is sinds de dood van haar zoon niet meer de persoon wie ze voorheen was. Janna neemt hierdoor veel taken van haar over, buiten dat om vangt ze ook de klappen op voor haar moeder en is ze verplicht met regelmaat bij de Duitsers te vinden voor werk. Janna’s beste vriendin Wanne zorgt er voor dat ook Janna bij het verzet komt. Net daarvoor leert ze Willem kennen (ook in het verzet). Het contact loopt uit tot een mooie liefde met spannende momenten.
Tijdens een grote aanval van de geallieerden om Yerseke (wellicht het vroegere Walcheren) te bevrijden weigeren de ouders van Janna te evacueren…

Leesplezier

Ik heb het boek eerst zelf uitgelezen en deed er 2 dagen over. Twee volle dagen wist mijn vriend niet wat hem overkwam, normaal ben ik namelijk niet zo’n lezer. Maar toen ik dit boek cadeau kreeg van een vriendin vond ik het ook oneerbiedig om ongelezen in de kast te zetten. De reden waarom ik waarschijnlijk niet veel lees is omdat ik me compleet afsluit van de echte wereld. De gehele focus ligt op het boek en zelfs de uren slaap worden verminderd om het raadsel zo snel mogelijk te ontrafelen.
Zoals gezegd duurde dit tafereel 2 dagen met en was ik behoorlijk teleurgesteld dat het boek uit was dat ik het weer heb open geslagen en nu voor aan het lezen ben aan de kinderen. Vooral de tieners vinden het mega spannend en zijn razend nieuwsgierig. Elke dag lees ik 1 hoofdstuk voor. Sommige hoofdstukken zijn zo lang dat de aandacht op een gegeven moment weg is, bij een heel kort hoofdstuk plak ik er “als beloning” nog een hoofdstuk aan vast want ook nu weer heb ik er moeite mee om het boek weg te leggen…

Lees ook:

Marlies dank je wel voor het aanwakkeren van mijn leesplezier met het boek “Ze was 16”.

Geverifieerd door ExactMetrics