Thuisleven.com
Het Sleutelgeheim onthult meer dan alleen maar de rijke geschiedenis van Leiden
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kinderboeken > Het Sleutelgeheim onthult meer dan alleen maar de rijke geschiedenis van Leiden

Het Sleutelgeheim onthult meer dan alleen maar de rijke geschiedenis van Leiden

Of ik een boek wil recenseren vraag mijn partner me op een dag een paar weken geleden. “Waar gaat het over?”, is mijn eerste vraag. “Het heet het Sleutelgeheim.” “Kun je iets specifieker zijn?”, antwoorde ik. Ze drukt me een boekje in de handen met op de kaft een roeiboot met daarin twee mannen getekend. “Iets over geschiedenis. Echt is voor jou”, zegt ze. En daar heeft ze wel een beetje gelijk in. In ons huis, ben ik de geschiedkundige. Al vanaf jonge leeftijd was ik verzot op dinosauriërs. Maar niet zoals kinderen tegenwoordig, omdat ze stoer gemaakt worden in Jurassic park en op je broodtrommel staan.

Nee ik vond alles wat geschiedenis was cool en wou dolgraag archeoloog worden. Totdat… nou totdat ik leerde dat een archeoloog eigenlijk helemaal niet zoveel verdient. En dat hij ook niet op pad gaat met een gave hoed, een leren jas en een zweep aan zijn gordel. Maar ondanks het feit dat ik mijn roeping veranderd heb, is de fascinatie met geschiedenis wel gebleven. Desalniettemin, belandde “het Sleutelgeheim” toch ergens op een stapel in mijn huiskamer. Tijd voor lezen is er namelijk niet zoveel in het leven van een papa van 4, laat staan het recenseren van een kinderboek (hoe interessant ook).

Jeugdroman- Het sleutelgeheim

Er moest dan ook een business trip naar Evansville Indiana in de VS aan te pas komen voordat ik tijd had om eraan te beginnen. In de business lounge van Brussel Airport las ik de eerste 10 pagina’s tussen het ontbijt en boarden van het vliegtuig door. En nog voordat ik de helft van de Atlantische oceaan over was, had ik het boekje al uit. De businessclass entertainment set bleef volledig onaangeroerd. Niet omdat het zo’n dun boekje was en het af moest, maar omdat het een verbazingwekkend spannend boek is wat heerlijk wegleest als je ’s ochtends om 4 uur uit je bed moest om een vliegtuig te halen.

Het verhaal gaat over jonge knul Lourens die tezamen met zijn familie vast komen te zitten in een door de Spanjaarden belegerd Leiden. En tezamen met zijn beste vriend Faes, beleeft hij daar een groot avontuur. Waar dit avontuur over gaat, dat verklap ik niet, maar het heeft uiteraard met sleutels te maken. Om meer te leren, moet je het boek zelf maar lezen. Wat ik wel verklap is dat de beschrijving van het beleg van Leiden, of beter gezegd, de twee beleggen van Leiden (!), op waarheid berust.

Ook de stelling van de Spanjaarden, de tijdslijn van het beleg, de uitrusting van de soldaten en manier van oorlog voeren zijn nauwkeurig weergegeven. Het verzonnen verhaal wordt op een leuke manier door deze historische gebeurtenissen in het Leiden van 1575 verweven. En het is met name dit element dat het verhaal leuk maakt voor jong en oud. De volgende keer dat ik Leiden bezoek, zal ik zeker de tijd nemen om Lammerschans eens te bezoeken en zal ik ook wat langer stil staan bij de Pieterskerk in het centrum. Want de Nederlandse geschiedenis is alles behalve saai te noemen en misschien zouden we er zelfs wel een beetje trotser op kunnen zijn.

Info en waar te koop

Het sleutelgeheim is o.a. te koop bij Bol.com
Auteur: Roland Mans
Illustrator: John Rabou en John Rabou
ISBN: 9789025873080
Uitgever: Leopold

Lees ook:

* Voor dit artikel hebben we een recensie-exemplaar ontvangen *

Tom H.

CTO bij Fuenix Ecogy in Weert. Getrouwd met Miranda en vader van 5 kinderen.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics