Selecteer een pagina

Mijn oudste zoon heeft heel veel moeite met zijn woordenschat. Maar ook het voorspellen van een verhaal is lastig voor hem. Op zich niet zo gek als je je bedenkt dat hij klassieke autisme heeft en een enorme achterstand had in zijn taal en spraak (zeg maar gerust een paar jaar). Met veel voorlezen, zingen en aandacht hebben we dit weten te beperken en zelfs gedeeltelijk in weten te halen tot het niveau waar hij nu zit. Hieronder een paar tips voor de lezers van Thuisleven waar wij mee gewerkt hebben en soms nog doen:

Voorspel samen het verhaal

Vraag tijdens het voorlezen aan je kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen. Bovendien leest een verhaal waar interesse in zit, zich veel makkelijker weg dan een verhaal waar ze niks mee hebben. Speel daarop in, zoals ik deed bij het boek ‘Onder vuur’.

Onder vuur

Het verhaal gaat over Jochem en zijn moeder die in Oosterbeek wonen. Het plaatsje waar Jochem ooit heerlijk buiten kon spelen zonder gevaar, is veranderd in een groot oorlogsgebied. Het is 1944. Om precies te zijn 17 september 1944. Operatie Market Garden is begonnen. Honderden vliegtuigen (troepentransportvliegtuigen, zweefvliegtuigen en jagers) vliegen door de lucht en droppen tienduizenden geallieerden voorbij Arnhem. Het plaatsje waar de bruggen beschermd moeten worden.
Ook in Oosterbeek zijn de parachutisten goed zichtbaar. Jochem en zijn moeder, zijn vader is eerder in de oorlog verdwenen, gaan onder in hun huis in een schuilkelder schuilen. Ook Sim (de buurjongen waar Jochem goede vrienden mee is, én wiens vader ook verdwenen is eerder in de oorlog), zijn moeder, Martje (haar moeder is overleden tijdens een bombardement in Rotterdam) en Roosje (een baby) schuilen in de kelder onder hun huis. Sim en Jochem krijgen van hun moeders de opdracht om een schone luier voor Roosje te halen. Op de terugweg komen Sim en Jochem een parachutist tegen die in de boom hangt. Ze pakken een mes en snijden de touwen door van de parachute. Op die manier weten ze de Engelse Paddy te bevrijden. Maar zal daarna wel alles goed gaan…?
Je leest het in dit spannend maar o zo interessant boek.

Info en waar te koop

Auteur: Jeanette Molema
Illustraties: Arjan Wilschut Arjan Wilschut
ISBN: 9789085433460
Onder vuur is o.a. te koop bij uitgeverij Royal Jongbloed en Bol.com.

Lees ook:

*Voor het schrijven van deze recensie ontvingen wij een recensie-exemplaar*

Geverifieerd door ExactMetrics