Select Page

De Pasen staat bijna voor de deur, dat betekent dat het weer tijd wordt om het nodige eten in te slaan voor de paasbrunch. Maar als we straks voor die schappen van de supermarkt staan dan worden we bestookt met allerlei verschillende keurmerken. De één belooft nog meer dan de ander. Van EKO tot Demeter wat is nu eigenlijk beter? Dat is een duidelijkheid die we je willen geven in dit artikel.

Overzicht in het oerwoud van keurmerken

Want inmiddels zijn er 90 verschillende keurmerken als we het Voedingscentrum mogen geloven. Samen met Milieu Centraal heeft het Voedingscentrum velen van die keurmerken beoordeeld. Bij die beoordeling is vooral gekeken naar de duurzaamheidswinst (hoe hoog zijn de duurzaamheidseisen), transparantie en betrouwbaarheid. Transparantie betekent dat informatie over het keurmerk makkelijk te vinden is en een goed beeld geeft waar het keurmerk overgaat en wat de eisen zijn. Er is ook onderscheid gemaakt tussen onafhankelijke keurmerken en de eigen logo’s van fabrikanten. De scores zijn terug te vinden in de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Uit de beoordeling zijn 11 topkeurmerken naar voren gekomen: ASC, Beter Leven keurmerk Demeter, EKO, Europees keurmerk voor biologische landbouw, Fairtrade/Max Havelaar, Milieukeur, MSC, Rainforest Alliance, RSPO Certified Sustainable Palm Oilen UTZ

Keurmerken zijn in te delen in: Duurzaamheidskeurmerken, Keurmerken op basis van herkomst en kwaliteit, Gezondheidskeurmerken Een volledig overzicht is te vinden op de website van het Voedingscentrum. Waar veelal de meeste verwarring over bestaat er over het verschil in Biologische producten en Demeter producten. Want allebei zijn ze biologisch en beide termen kom je veel tegen bij biologische fruit of groentepakketten tegen. Hoe dat nou precies zit. Daar proberen we nu wat duidelijkheid over te geven.

Biologisch versus Demeter wat is nu eigenlijk beter?

Simpelweg gaat het Demeter keurmerk verder waar het biologisch keurmerk ophoud. Biologisch wordt vaak aangeduid met bekende EKO keurmerk. Maar Demeter heeft zijn bepalingen rondom de bescherming van de natuur en de dieren veel verder uitgebreid.
Dat is goed te zien aan de volgende bepalingen:

  • Op het gebied van bemesting: Bloedmeel, beendermeel en verenmeel zijn niet toegestaan. Biologisch mogen deze meststoffen wel worden gebruikt.
  • Hoefdieren: Onthoornen van vee (koeien en geiten) is niet toegestaan. Biologisch is onthoornen toegestaan met ontheffing.
  • Kippen: Per 100 leghennen dienen 3 hanen aanwezig te zijn in een toom kippen. Biologisch is er geen norm op dit punt.

Meer informatie over de Demeter norm vind je in het Demeter handboek. Dus straks bij een paasontbijtje dan toch maar eens een lekker Demeter eitje? Of toch liever een biologisch fruit of groente box. Prettig om met de Paasdagen door de brunch in ieder geval geen knagend geweten te hebben.

Lees ook:

Tik jij een eitje tijdens Pasen?

Geverifieerd door ExactMetrics