Selecteer een pagina

Met 4 opgroeiende kinderen, behoren wij in deze moderne wereld tot de “grote gezinnen”. Heerlijk gezellig zo’n bups in een huis. Maar dit heeft wel allerlei gevolgen voor hoe je leeft. Vooral in huis. Als ze jong zijn, is het allemaal nog vrij gemakkelijk. Twee tweepersoons hoogslapers en de meiden op een kamer en de jongens op de andere. En wij in de grootste kamer natuurlijk. Deze configuratie had als voordeel dat onze aanzienlijke zolder van 60 m² dienst kon doen als gemeenschappelijke speelkamer. Lekker makkelijk. Alle Lego kon er mooi op de vloer worden uitgestald naast de Barbies en andere poppen. En er is toch nog genoeg ruimte voor een chill-bank en TV.

De oplettende lezer merkt al het gebruik van het woord “kon”. Want onze twee oudste zijn nu tieners en met 13 en 11 echte pubers aan het worden. En dat betekent dat de oude generieke kinderkamers toch echt niet meer kunnen. Na gezamenlijk overleg werd besloten dat papa en mama naar zolder zouden verhuizen. Het kost hun een speelkamer waar ze met veel plezier in gespeeld hebben, maar zo krijgen de jongens hun eigen kamer. Het zijn wel de twee kleinste kamertjes van het huis, maar dat maakt ze niet zoveel uit. De meiden daarentegen willen nog best wel een kamer met elkaar delen, op voorwaarde dat het wel de grootste is. Dus krijgen ze onze voormalige masterbedroom en wordt er wat privacy gerealiseerd door een roomdivider. Dat is althans het plan van de kinderen.

De grote verbouwing

Na ombouw van de zolder (die al redelijk leefbaar was en alleen wat extra verf en wat afwerking nodig had), kon de klus aan de kinderkamers beginnen. Zo’n grote ombouw, daar komt natuurlijk een hoop bij kijken. Want welke kleur schilderen we? Laten we het hoogpolig tapijt liggen, of leggen we er laminaat in? Worden alle muren hetzelfde geverfd, of wordt er met kleuraccenten gewerkt. Welke meubels komen erin? Kortom heel veel opties. En met 4 kinderen die allemaal een eigen mening hebben, heb je het als ouder niet altijd makkelijk in het maken van keuzes. Gelukkig was het onderwerp van kleur relatief gemakkelijk. Ofschoon de kids heel even gespeeld hebben met het idee om iedere muur van de slaapkamers in een ander fel kleurtje te schilderen, begrepen ze toch vrij snel dat papa niet zo blij wordt van het schilderen van 12 verschillende kleuren in 3 kamers. Laat staan dat we beginnen over de verfkosten.

Het doorslaggevend argument kwam echter van mama. Die stelde voor om alle kamers in een gezamenlijke neutrale, doch warme kleur te schilderen, en dan voor iedere afzonderlijke kamer met de kinderen in kwestie de meubels en accessoires samen te gaan uitzoeken. Dus papa kan lekker met 100 liter Ral 9010 aan de slag. Terwijl mama met de kids gaat shoppen. De oudste zoon Daan (13) is als eerste aan de beurt.  Tezamen met zoonlief zoekt ze een nieuw bed en een nieuwe kast uit. Voor het eerst krijgt hij ook een bureau, immers is daar nu de ruimte voor. Het wordt een stoere tienerkamer met een robuuste kast, een stoer bed (wel weer een hoogslaper) en een bureau groot genoeg voor een computer (want die heb je nodig als je naar de middelbare school gaat). Maar de kamer is nog wel wat kaal. Een mooi moment om een nieuw woord te leren. “Accessoire: voorwerpen die het totaalbeeld compleet maken.”

Accessoires

Een van de leukste dingen is natuurlijk het zoeken van accessoires. Zoals al gezegd heeft Daan gekozen voor een witte hoogslaper, met een kleine kledingkast erin, een boekenkastje en een bureau. Naast zijn bed komt nog een kledingkast te staan. Allemaal strak wit. Dit steekt mooi af bij de warmere kleur van de muren, en het hoogpolige bruine tapijt. Exact het effect waar ook ouders blij mee zijn. Een mooie strakke kamer zonder meteen steriel of juist heel knallend over te komen. Kortom een prachtig neutrale basis waar je dus veel mee kunt als het gaat om accessoires. Zo koos hij i.p.v. een plafonnière stoere industriële spotjes als verlichting.

Uiteraard ledverlichting, immers het milieu is ook belangrijk. Als bureaustoel heeft hij zijn zinnen gezet op een “race-bureaustoel”, liefst in rood of groen. Omdat de huidige bureaustoel echter nog goed genoeg is, mag hij die op zijn lijst je zetten voor later. Er komen wat planten in kleurige potten op plankjes aan de muur, want groen vindt hij mooi. Nu is zijn kamer bijna klaar. Bijna… Want boven zijn bureau bevindt zich nog een grote lap muur lege muur. Dan plakken we deze maar vol met Lego posters, opperde hij. Niets daarvan, wij hebben een veel mooier idee.

Treinen, vakanties en kaarten

Want zoonlief is gek op treinen, vakanties en kaarten! Vooral wereldkaarten. Hoe groter hoe beter. Dus hebben we voor hem als verrassing een wereldkaart op aluminium laten afdrukken bij wereldkaarten.nl. Met een afmeting van 120 x 80 cm is het een echte eye-catcher. Door het handige ophangsysteem dat je middels een twee grote plakkers aan de achterkant van deze prachtige foto op metaal bevestigd, is ophangen en recht hangen een makkie. Nu kan hij vanuit zijn bureau dromerig zijn ogen laten vallen op al die landen die hij later, liefst per trein, gaat bezoeken. Op de vraag hoe hij zijn kamer nu vindt, krijgen we een brede lach en een luidkeelse “stoer!”. Nu de oudste tevreden is, kunnen we onze aandacht richten op de kamers van de andere kindertjes. 

Wereldkaart op aluminium

Mocht je zelf ook fan zijn van wereldkaarten, kijk dan eens op de website van wereldkaarten.nl, want ze hebben naast een foto op metaal ook wereldkaarten op hout, canvas, glas en nog veel meer. En naast het materiaal waarop de wereldkaart staat, zijn er ook talloze uitvoeringen te kiezen, van een moderne tot antieke wereldkaarten en van landmeetkundig correct tot stilistisch. Echt de moeite waard.

Lees ook:

Heb jij al een wereldkaart op aluminium?

Geverifieerd door ExactMetrics