Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Gezondheid en Welzijn > Gezondheid > Sportclubs met AED-kasten kunnen hartstilstand voorkomen

Sportclubs met AED-kasten kunnen hartstilstand voorkomen

Hoe vaak hoor of lees je het niet dat er iemand overlijd op het sportveld? Toch best relatief vaak als je het mij vraagt. Ofschoon de bekende personen vooral in het nieuws komen, komt er ook bij de niet zo bekende “sporters” een hartstilstand voor.

Hartstilstand tijdens het sporten

Het is al lang geleden maar ik zal het nooit vergeten. Ik was twaalf jaar oud en speelde actief waterpolo bij de aspiranten. Tijdens een training verdween een clubgenoot van het herenteam onder water. Hij haalde wel vaker een geintje uit, dus er werd niet actief op gereageerd. Tot er vanaf de publieke tribune geroepen werd en de beste man uit het water gehaald werd. Hij lag op de kant en is gereanimeerd tot de ambulance arriveerde. Hij is onderweg naar het ziekenhuis overleden, naar wij later vernamen aan een hartstilstand.

EHBO en hartreanimatie

Dit is ruim dertig jaar geleden gebeurd, dus altijd achteraf praten, maar wat als …
Als jong volwassene ben ik actief geweest binnen onze EHBO-vereniging. Ik haalde mijn EHBO diploma en vervolgens het certificaat ‘hartreanimatie’ en liep als EHBO-er vrijwillig op evenementen in onze regio. Naast mijn studie werkte ik als beveiligingsbeambte en haalde ik mijn BHV-diploma. Ik heb regelmatig mensen kunnen helpen, maar nog niet eerder een hartmassage hoeven geven. Tijdens één van deze cursussen heb ik kennis gemaakt met het AED apparaat. Na het aansluiten van de electroden van de Philips AED aan de hulpbehoevende is het eigenlijk alleen maar het opvolgen van de monotone commando’s van het apparaat. Dat maakt het ideaal geschikt voor de onervaren en onopgeleide burger die wel bereid is om een burger in nood te helpen.

Lees hier meer over Bedrijfshulpverlening (BHV)

AED-kasten bij sportclubs

Je ziet tegenwoordig wel vaker van die bordjes die je erop wijzen dat er een AED aanwezig is. Soms op publiek terrein en voor iedereen toegankelijk, soms binnen bedrijven of verenigingen. Hoe ideaal zou het zijn voor de landelijke dekking van AED’s als er bij iedere sportvereniging een AED beschikbaar is? Zo maar voor het grijpen. Door de bijbehorende instructie wordt er een leger aan mensen voorzien van informatie die vele levens zouden kunnen redden. Door de vergrijzing vast geen overbodige luxe.
DELTA Safety verzorgt trainingen op het gebied van veiligheid.

Lees ook:

Heb jij een AED-kast voorhanden?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics