Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Werk > Bedrijfshulpverlening (BHV)

Bedrijfshulpverlening (BHV)

In mijn werkzame leven heb ik al heel wat baantjes gehad en bedrijven van binnen gezien. Naast mijn studie Nederlands recht was ik beveiligingsbeambte. Ik werkte zo’n twintig uur per week op risicopanden in de regio Utrecht.

Werken in de beveiliging

Zo heb ik gewerkt als beveiligingsbeambte bij de Sociale dienst, het Belastingkantoor, het G.A.K., de Koninklijke Nederlandse Munt en de rechtbank te Utrecht. In de avonduren moesten wij sluitrondes lopen om het pand af te sluiten. Verlichting uit, apparaten uit en (brand)deuren dicht. Overdags hielden wij toegangs- en personeelscontroles en grepen wij in bij calamiteiten. En dat waren er nogal wat in die jaren. Zo heb ik diverse brandmeldingen, paniekalarmen en zelfs een bommelding meegemaakt. Aan de andere kant was er ook een indrukwekkend koninklijk bezoek. Naast het hebben van Beveiligingscertificaat 1 en 2 waren het bezit van een EHBO diploma en een BHV certificaat hiervoor een vereiste. Helemaal voor deze kleurrijke locaties. Hiervoor volgde ik op locatie de cursussen van Edubookers.com.

BHV cursus

BHV staat voor bedrijfshulpverlening, in de breedste zin van het woord. Bij het ontruimen van een pand krijg je een leidende rol met communicatiemiddelen. Het halen van het certificaat is voor de Rijksoverheid niet voldoende. Er zijn ook terugkomdagen en er moet de ruimte en gelegenheid om te oefenen zijn. Achteraf gezien ben ik daar heel blij mee geweest, want tijdens mijn loondienstverband als schuldhulpverlener jaren later schopte ik het tot BHV-er als neventaak. Mijn certificaat was nog niet verlopen tot grote blijdschap van mijn werkgever, dus ik hoefde niet meer op BHV cursus. Samen met wat collega’s moesten we een bedrijfsplan opstellen voor brand en ontruiming. Dat bleek nog niet eenvoudig vanaf het zoldertje waar ik zelf te werk was gesteld. We hebben onszelf in een werpladder verdiept.

Handige kennis voor dagelijks gebruik

Terugkijkend op mijn werkzame leven heb ik veel aan de EHBO, Beveiligings- en BHV cursus gehad. En niet alleen tijdens werktijd. Ik heb het vertrouwen in mezelf en weet wat ik ongeveer moet doen bij een kleine brand. Ook voor de vele valpartijen en schaafwonden van de kinderen en hun vriendjes draai ik mijn hand niet om. Ik raak niet snel in paniek en straal voor mijn omgeving veel rust uit. Onderhuids is er best wat spanning, maar die komt er achteraf pas uit. Ik kan wel een boek vol schrijven over de talloze keren dat ik juf EHBO “Tetuu Tetuu” was tijdens een schoolkamp en de bijzondere situaties op de bijzondere werkplekken. Het heeft mij als persoon gemaakt tot wie ik nu ben.

Lees ook:

Heb jij wel eens een praktische cursus gevolgd?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Ik ben ook al jaren BHV’er. Alleen maar profijt van gehad, inderdaad zowel zakelijk als privé. Ik ben niet snel in paniek, wellicht ook door ieder jaar een herhalingscursus. Als je de mogelijkheid hebt om deze cursus te volgen, zou ik het doen!

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics