Thuisleven.com
Mondkapjes

Het dragen van een mondkapje

Op veel plekken in Nederland wordt het dragen van een mondkapje dringend geadviseerd of zelfs verplicht. Maar waarom en hoe gebruik je op een juiste manier gezichtsbescherming en welke zijn fijn? In samenwerking met zorgwereld.nl daarom in dit artikel meer informatie hierover.

Waarom is het dragen van een mondkapje belangrijk?

Ofschoon er geen bewijs is over de positieve aspecten van het dragen van een mondkapje kan iedereen zich wel bedenken dat bij het dragen hiervan je een ander meer beschermt dan bij het niet dragen van een mondkapje.
Stel je hebt geen kapje op en je niest, hoest of praat een keer dan wordt je adem de ruimte ingeduwd en een ander kan daar door heen lopen.
Als je wel een mondkapje draagt en je niest, hoest of praat een keer dan komt je adem door een “filter” heen. Hierdoor zal het nooit en te nimmer in zijn volledigheid in de ruimte geslingerd worden. Hierdoor is de kans dat je een ander besmet een stuk kleiner. Als je daarboven op nog eens de gepaste afstand hanteert wordt die kans nog kleiner. En dat is nou net wat je graag wil: de verspreiding van het virus tegen gaan.

Hoe gebruik je een mondkapje?

Was je handen met water en zeep voordat je het niet-medisch mondkapje opzet. Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant niet aan. Zorg dat de bescherming goed aansluit op het gezicht en de neus, mond en kin bedekt.

Na gebruik van het kapje was je wederom je handen. Daarna haal je het mondkapje van je gezicht. Dit doe je door de touwtjes of elastieken achter de oren vast te pakken en zo de bescherming af te zetten. Hierbij is het dus niet noodzakelijk om de binnenkant, de ogen, neus en mond aan te raken wat tevens voor extra bescherming zorgt. Na het afdoen was je nog eens je handen.

Heb je een papierenbescherming dan gooi je deze gelijk weg bij overige restafval, heb je een wasbare mondkapjes (beter voor de beurs) dan stop je deze in de wasmachine. Het mondkapje kan gewassen worden op 60ºC zonder wasverzachter.
Door de gebruikte mondkapjes gelijk op te ruimen geef je het virus geen kans om zich verder te verspreiden. Met andere woorden: stop geen gebruikt mondkapje in je jaszak, broekzak, tas of bij schone mondkapjes.

Hoe draag je mondkapjes

Welke zitten prettig?

Waar je normaliter kleren past om te kijken of het goed zit, kan dit bij mondkapjes niet. Bijna alle webshops hebben zelfs de regel dat mondkapjes niet retour gezonden mogen worden in verband met hygiëne. Hartstikke begrijpelijk maar hoe weet je dan of je de juiste mondkapjes kopen gaat?

Zoals gezegd moet een kapje goed sluiten. Volwassenen hebben allemaal redelijk hetzelfde gezicht en daarom is een universeel mondkapje dan ook voor iedereen geschikt, zolang deze voldoen aan de afmetingen die het RIVM / WHO voorschrijft. Wat echter wel handig is om op te letten is de bevestiging van mondkapjes. Sommige beschermingen hebben een elastiek en anderen een touwtje. Als deze niet aanpasbaar zijn dan kan dit zorgen voor een te los zittend of knellend mondkapje. Beiden zijn niet prettig.

Bij zorgwereld hebben ze wasbare mondkapjes met een stukje waarin je de strakheid waarmee het kapje achter je oren zit kunt reguleren, zo past het voor iedereen.

Blijf je handen goed en vaak wassen met zeep (desinfecteren is niet hetzelfde!), draag het mondkapje waar kan en blijf gepaste afstand houden.

En vooral: Blijf met klachten thuis en laat je testen!!!

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

15 reacties

 • Al duizenden jaren dat we dezelfde lucht inademen en voorheen werden we ook niet massaal ziek. Voorheen kon je bij een meldpunt ook melden als je griep had. en bepaalde je dus zelf of je verkouden was of griep had. Een soort griepradar. Weet niet welke benaming ze gebruikten. Sinds vorig jaar het alles op basis van een nietszeggende test ‘corona’.

 • ‘Ofschoon er geen bewijs is over de positieve aspecten van het dragen van een mondkapje kan iedereen zich wel bedenken dat bij het dragen hiervan je een ander meer beschermt dan bij het niet dragen van een mondkapje.’
  Lekker tegenstrijdig. Mondkapje bij operatie is om spetters tegen te gaan. Kan je nog je vraagtekens bij zetten want speeksel bevat helende eigenschappen.
  Natuurlijk werkt een niet-werkend mondkapje niet. Ziek worden heeft te maken met je eigen gesteldheid. Door allerlei factoren kan je uit balans zijn en ziek worden. Zogenaamde besmetting is een fabel. Anders zou het als een lopend vuurtje gaan. en was in een mum van tijd een heel land besmet. Maatregelen werden ook stap voor stap ingevoerd en na elke stap niet minder zieken en bij versoepelingen niet meer zieken dan in vergelijkbare periode in andere jaren. In het begin werd geroepen: ’to flatten the curve en het is maar voor een paar weken.’ Ging erom dat zogenaamde verspreiding vertraagd zou worden. Omdat er relatief weinig zieken zijn, is men gaandeweg echter gaan geloven dat je met al die maatregelen ook ziekte zou voorkomen. Tegendeel is waar. Al die maatregelen werken verzwakkend op je gezondheid, waardoor eerder meer dan minder kans op ziek worden.
  Gezichtsbedekking is symbool van onderdrukking. Is op allerlei manieren schadelijk voor je gezondheid en staat een gezonde communicatie in de weg. Al die maatregelen draaien om dehumanisering. De overheid geeft echt niet om je gezondheid.
  Doe niet mee aan die gekkigheid. Ging ook zonder bekpamper naar de supermarkt. Kan niet terecht bij huisarts zonder bekpamper dus dan ga ik niet.

 • Mij maakt het niet uit hoe het mondkapje er uit ziet, wel hoe het zit. In het begin toen het net in het OV verplicht was had ik mondkapjes die niet lekker achter m’n oren zaten. Nu heb ik fijne. Geen idee waar m’n vrouw die vandaan heeft. Het zijn neutrale kleuren, geen poespas haha.

 • Gebruik een stoffen sport mondkapje. Zet hem regelmatig al op als ik huis uit ga en weer af thuis na handen wassen. Woon op 2 min lopen van supermarkt dus ideaal

 • Ze doen meer kwaad dan goed en zijn een bron van bacteriën. Als ik naar de supermarkt ga, zet ik echt niet alvast het mondkapje op mijn gezicht voordat ik de deur uitga en dat doen de meeste anderen ook niet. En bij de supermarkt is geen kraan…. Om maar eens een voorbeeld te noemen.

 • Heb in de auto (die ik deel met zoonlief en vrienden) wasbare mondkapjes in ziplock-zakjes (bij Lidl heel pak voor 1,19 of 1,29). Ook in mijn tas en jaszak ‘vervoer’ ik ze zo.

  Heb een speciaal bakje om de gebruikte mondkapjes in te doen en daarin te ‘wassen’.
  Als ik thee zet kook ik extra water. Gaat in bakje met beetje wasmiddel. Wassen, spoelen en in gastendoekje rollen.
  Dan kurnen ze al weer snel zo’n ziplock-zakje in.

  • … Heb ook net rivm gebeld over hergebruik van mijn ziplock-zakjes. . (Ja, ik wil het ‘goed’ doen.. En we zullen nog lang die lappen moeten dragen !)).
   De zakjes met een doekje met die alcohol’troep’ uitnemen en .. klaar voor hergebruik.
   (Dus .. gebruikte zakjes mee naar de winkels en spuiten maar..).

 • We zullen er allemaal aan moeten gaan geloven. Met boodschappen doen, draag ik m al. Ook bij de fysio en kapper.

 • De stoffen mondkapjes vind ik niet heel prettig. Misschien omdat ik gewend ben vanuit mijn werk om met medische papieren kapjes te werken. Maar we houden vol!

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics