Hoe blijf je hygiënisch en hoe was je je handen.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Gezondheid en Welzijn > Gezondheid > Hygiëne- Geef virussen geen kans!

Hygiëne- Geef virussen geen kans!

Tijdens een nieuwsuitzending wordt door het Rode Kruis verteld dat mensen de mondkapjes verkeerd gebruiken. Met als resultaat dat je het virus, in dit geval het coronavirus, juist meer kans geeft tot toegang tot je luchtwegen en slijmvliezen. Kortom je bereikt het tegenovergestelde. Dat laatste geldt ook voor het hygiëne advies waar ik mee ben opgegroeid in de jaren ’80 dat ik netjes in mijn hand moest hoesten of niezen. Dit is inmiddels allang achterhaald, want het leidt tot meer verspreiding van micro-organismen.
Wat is dan wel de algemeen gedragen standaard voor het voorkomen van verdere verspreiding van het griepvirus, het norovirus en andere schadelijke ziekteverwekkers die ik onze kinderen mee wil geven?

Micro- organismen

Overal om je heen bevinden zich micro- organismen. Deze zijn voor het oog niet zichtbaar. Zonder deze bacteriën, schimmels en virussen kunnen wij niet leven, maar er zitten ook ziekteverwekkers tussen. Door het betrachten van hygiëne kan verdere verspreiding en dus besmetting met deze ziekteverwekkers voorkomen worden. Besmetting vind niet alleen plaats via de luchtwegen, dit kan ook middels het voedsel plaatsvinden. De termen E. coli en salmonella zijn je vast wel bekend.

Hygiëne maatregelen

Hygiëne is het verwijderen van ziekteverwekkers door (grondig) schoon te maken. Dit kan door de handen te wassen, te douchen, het schoonhouden van de keuken en badkamer (natte ruimtes), het bewaren van etenswaren in de koelkast, het desinfecteren van voorwerpen of oppervlakken, maar ook door het zuiveren van rioolwater. De vier algemene hygiënemaatregelen zijn:

 1. Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek;
 2. Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken;
 3. Schoonmaakdoekjes na gebruik uitspoelen en wassen op 60 graden Celsius;
 4. Bedervelijke etenswaren bewaren in de koelkast op 4 graden Celsius.
Houd bacteriën en virussen op afstand maatregelen.
Hygiëne maatregelen (RIVM)

Een nadere invulling van de algemene hygiënemaatregelen?

De algemene hygiënemaatregelen behoeven een extra invulling en verduidelijking. Want wanneer was je nu je handen en hoe was je deze? Weet jij dat wel?

Handen wassen wanneer?

Je moet je handen wassen als ze vuil zijn, maar het vuil is niet altijd te zien. Voordat je de maaltijd gaat bereiden is het tijd om je handen te wassen. Ook na het knuffelen en aaien van (huis)dieren, na het verschonen van een luier, na het schoonmaken, na het buiten spelen en na het snuiten van je neus in een papieren zakdoekje was je je handen. En na het aanraken van (rauw) vlees. Om er nu voor te zorgen dat je jezelf niet besmet juist door het schoonmaken en afdrogen van je handen, dien je de schoonmaak- en handdoeken dagelijks te vervangen en deze te wassen op 60 graden!

Hoe moet je je handen wassen?

Handen wassen doe je door je handen eerst vochtig te maken voor je er bij voorkeur vloeibare zeep op pompt. Je smeert de zeep uit over de onder- en bovenzijde van de handen van de vingertoppen t/m de polsen en wrijft de zeep ook tussen de vingers. Vervolgens na 20 seconden wassen grondig naspoelen en goed afdrogen bij voorkeur met een papieren doek, die je vervolgens na gebruik weggooit.

Tip: hoest of nies in een papieren zakdoek (en gooi die na gebruik weg) of in de binnenkant van de ellenboog! (R.I.V.M.)

Schoonmaken wanneer en hoe?

Goed schoonmaken hoort van droog naar nat en van hoog naar laag. Dus eerst stoffen en zuigen dan soppen van de kast en als laatste de vloer. Dit voorkomt dat reeds schoongemaakte plaatsen weer vies worden. Vergeet na het schoonmaken de schoonmaakspullen niet te reinigen, neem de de fles af, de emmer en was het textiel op 60 graden. Vervang de (afwas)spons en zeem met enige regelmaat.
Het is zaak de ruimte waar en waarmee het eten wordt bereid dagelijks schoon te maken. Neem iedere schoonmaakbeurt het toilet, de wasbak en de plekken die veel aangeraakt worden mee. Voorbeelden hiervan zijn de lichtknop, deurknop, leuning, handvatten en vergeet vooral het zeeppompje zelf niet. De stelregel is dat wanneer iemand in huis ziek is, dat je dan vaker of extra schoonmaakt.
Het (corona)virus wordt gemakkelijk vernietigd door de gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen.

Tip Vakantie- activiteit met LIDL W5 schoonmaakdoekjes

Voedsel en hulpmiddelen

Een voedselinfectie kan je oplopen via besmette voorwerpen en via het bereide voedsel zelf. Om overdracht te voorkomen is het zaak bovenstaande maatregelen uit te voeren.
Er zijn wat handige hulpjes verkrijgbaar die je helpen bij het zorgvuldig bewaren en bereiden van voedsel. Er zijn bijvoorbeeld stickers aan te vragen voor op de koelkast die aangeven of iets in de koelkast of er buiten bewaard kan worden.
Wij hebben een set snijplanken aangeschaft die in kleur en een afbeelding aangeven wat er op gesneden mag worden. Zo kan er geen kruisbesmetting van vlees naar groente via de snijplank plaatsvinden. Hierbij moet je ook het mes en het handen wassen voor het snijden en na het aanraken van het (rauwe) vlees niet vergeten.

Het afleren van slechte gewoontes

KOM NIET MET JE HANDEN BIJ JE GEZICHT! Wat je allemaal ook doet of juist achterwege laat, het is allemaal voor niets wanneer je met je handen aan je gezicht komt. Hierin ligt onze grootste uitdaging op het gebied van het aanleren van een schoon leefklimaat. Door gewoonten als nagelbijten, aan je gezicht of haren friemelen, in je neus peuteren, op je vingers sabbelen, in je ogen wrijven, je vingers aflikken en met je handen eten, vergroot je het verspreiden van ziekteverwekkers voor jezelf en het gezin. Er zijn wel hulpmiddelen die het nagelbijten helpen afleren, maar die hebben het gewenste resultaat tot op heden niet behaald. Houd je nagels kort en maak er regelmatig onder schoon is altijd verstandig. De kracht zit hem in de herhaling dus we trekken de touwtjes weer aan.

Rode Kruis en de mondkapjes

En hoe zit het nou met die mondkapjes? Mondkapjes helpen volgens het Rode Kruis alleen als je speciale exemplaren gebruikt die neus en mond goed bedekken als aanvulling op de hygiëne maatregelen. In principe hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers en mensen met koorts of luchtwegproblemen een professioneel mondkapje te dragen. Je mag het mondkapje niet aan de buitenkant aanraken met je handen en het ook niet herhaaldelijk gebruiken.

Krik je weerstand op!

Zoals bij veel virussen geldt is het belangrijk dat je weerstand goed op orde is. Een goede weerstand zorgt voor minder klachten en een sneller herstel. Lees hier meer over in zo word je niet ziek in de winterKamille- Een wondermiddel en Lang leve de hardnekkige verkoudheid met een beroerde timing. Zorg goed voor jezelf en je omgeving en vergaar je informatie alleen middels degelijke, betrouwbare mediakanalen.

Lees ook:

En heb je de voorraadkast gevuld met houdbare boodschappen om de griepgolf rustig uit te zingen?

Ben jij je bewust van de dagelijkse hygiëne?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

16 reacties

 • Zijn geen ziekteverwekkers; anders zou iedereen er ziek van worden. Virussen leven ook niet en vallen niet aan. Zijn afbraakproducten van je eigen lichaam, wanneer je lichaam zich ontdoet van gifstoffen; eigenlijk een soort grote schoonmaak. Complicaties kunnen ontstaan als je teveel belast bent maar ook door bijvoorbeeld luchtvervuiling.

 • Ik las je eerdere stuk over de w5 citroendoekjes.
  Ik vraag me af, maar kan nergens vinden, of dit soort doekjes werkt on deurklinken e.d. af te nemen tegen het coronavirus. Heb jij enig idee?

 • Wij wonen in Brabant en het is overal om ons heen. Wij hebben nog niet ingeslagen, maar in ons dorp al 2 gevallen. De scholen beginnen al enkele klassen te laten vervallen en alle sporttrainingen worden iedere avond afgelast. Komt heel dichtbij

 • De leerkrachten hier geven geen hand meer ’s morgens aan de kinderen. Ook niet aan ouders. Is je kind niet fit moet je het thuislaten. Ik ben altijd thuis dus geen probleem. Maar wanneer is niet fit? Hier niezen ze op het moment heel af en toe.

  Ik vind het een beetje overdreven eerlijk gezegd. Natuurlijk zijn wat regels belangrijk maar sommige slaan beetje door.

  Niet op bezoek gaan bij een oudere opa of oma of (ernstig) zieke als je verkouden bent of hoesten vind ik altijd al belangrijk. Net als dan niet bij een pasgeboren baby op bezoek (rs virus).

 • dank voor de update. Het is nu erg actueel, maar het zou natuurlijk zo moeten zijn dat je de hygiëneregels dagelijks hanteert, met of zonder Corona virus.
  helaas zijn we niet zo’n hygiënisch landje …..

 • De coronavirus komt nu wel erg dichtbij.
  Nu ook al in Coevorden.
  Ik laat me maar niet bang maken, maar let wel op waar ik heen ga.

  • Virus kan je niet meten, is niet geïsoleerd en is niet besmettelijk. Een infectie ontstaat van binnenuit. Voorheen werden we ook niet massaal ziek.

 • Desinfectie gel en handzeep is overal al uitverkocht. Maar volgnes mij kun je ook prima je handen goed wassen met gewone zeep. En zolang er geen besmet persoon bij jou in de buurt is zul je toch zelf ook niet besmet raken? Ik heb altijd wel standaard een gel naast de zeep op het aanrecht staan. Want ook voor “gewone” virussen en verkoudheden vind ik het prettig om te gebruiken

  • Wij gebruiken vloeibare zeep, was bij de etos 1+1 gratis. Een blok zeep wordt afgeraden, maar de zeep hoeft verder niet desinfecterend te zijn. Gewone was- en schoonmaakmiddelen volstaan tegen het virus

  • Desinfecterende middelen zijn voor bacteriën. Besmetting is een fabeltje. Anders zou het als een lopend vuurtje rondgaan en was in een mum van tijd een heel land besmet. Een infectie ontstaat van binnenuit, doordat je uit balans bent.
   Desinfecterende middelen tasten de hoornlaag van je handen aan en verstoren het microbioom op je handen. Voorheen geen maatregelen en desinfecteerden we onze handen ook niet en werden we ook niet massaal ziek.

  • Verkoudheid komt niet langs. Een infectie is eigenlijk een detox van je lichaam en vaak verkouden worden, is een signaal dat er iets niet goed zit in je lichaam. Denk aan voedingspatroon, darmflora, verzuring van het lichaam, slijmvorming door o.a. zuivel, suiker en tarwe, hormoonhuishouding, stress, tekorten aan voedingsstoffen enz. Vaak willen we alles onder controle houden en bij ziekte zegt je lichaam eigenlijk ho.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics