Selecteer een pagina

Kwartet spelletjes zijn eenvoudig en leuk om te spelen. In deze blog lees je hoe je je eigen kwartet spel kunt maken met spullen uit de natuur, hoe je zelf een luxe kwartetspel kunt maken, hoe je een kwartetspel kunt creëren op internet met eigen foto’s en kant en klare kwartetspellen. Uiteraard tippen we je ook nog even de spelregels door.

Hoe maak je je eigen kwartetspel met spullen uit de natuur?

Benodigdheden:

Als je op vakantie bent, heb je niet alle luxe bij de hand die je thuis gewend bent. Kijk daarom goed om je heen voor geschikte materialen. Gebruik bladeren van een boom. Hars van een boom kun je gebruiken als lijm of je maakt zelf lijm. Plak bijvoorbeeld een klein blaadje aan een zijde van het blad. Om vier dezelfde kaarten, maar toch iets anders te hebben kun je het steeltje de ene keer naar boven laten wijzen, de andere keer naar rechts, een keer naar links en een keer naar onderen. Je vraagt dan: “mag ik van jou het blad met de stengel naar rechts”. Zo kun je bloemetjes, grassprieten, zand en meer natuurlijke materialen gebruiken. Zorg dat je in totaal een aantal verschillende kwartetten hebt anders is het spel zo uit.

Maak je eigen kwartetspel met knutselmateriaal

Heb je alle luxe bij de hand dan kun je natuurlijk helemaal los gaan. Neem stevig papier en knip hier 52 dezelfde vormen uit. Dit kunnen vierkantjes, rondjes of zelfs driehoeken zijn. Teken op elk papier een hokje waarin je een afbeelding kunt plakken of iets kunt tekenen. Daaronder schrijf je om welke categorie het gaat en daaronder zet je de 4 items uit de categorie. Bijvoorbeeld: groente – broccoli, wortelen, bloemkool en prei.

Kwartetspel kant en klaar

Als je in de winkel bent zie je ze wel eens liggen; kant en klare kwartetten. Je hebt ze in verschillende varianten. Zo heb je kwartetten voor beginners, maar ook voor gevorderden. Bovendien zijn ze vaak in een thema te koop. Als kind zijnde speelde ik heel vaak kwartet, ik kocht ze dan op de rommelmarkt voor 0,25 gulden (iets wat mijn kinderen dus niet meer voor elkaar krijgen). Mijn meest dierbare kwartetten zijn toch wel de kwartetspellen die mijn opa mij gegeven heeft.

Maak je eigen foto-kwartet

De favoriet van dit moment is echter ons eigen foto-kwartet. Op de website van KwartetCadeau kun je namelijk je eigen kwartet creëren. Zo maak je een eigen kwartet al vanaf 8 kwartetten. Elk kwartet heeft zijn eigen thema. Zo maakte ik de volgende thema’s:
– Bokrijk
– Broers en zussen
– Dagjes weg
– Pas geboren
– Luxemburg
– Overig
– Rome
– Sneeuwpret
Acht geheel verschillende kwartetten die toch heel wat plezier laten zien. Mocht je acht kwartetten te weinig vinden kun je ze makkelijk aanvullen. Zelf heb ik dit niet gedaan, over een paar jaar bestel ik weer een nieuwe erbij en dan kunnen de kaarten gemengd worden.
Het kwartet is makkelijk zelf te maken als je de stappen doorloopt. Het enige waar ik een beetje moeite mee had was het feit dat de website vast liep na gebruik van de ’tab’ knop. Toen ik dit eenmaal door had verliep het allemaal makkelijk en was mijn kwartet 2 dagen later in huis, met opbergdoosje. Met de brievenbus post zodat ik er niet eens voor thuis hoefde te blijven. Ideaal!

Kwartet spelregels

Aan de slag: Schud de kaarten en verdeel ze onder de spelers. Het kan zijn dat sommige spelers meer kaarten krijgen dan andere spelers. De kaarten neem je in je hand en laat je niet aan de andere spelers zien.

Doel van het spel: Door kaarten te vragen moet je zoveel mogelijk setjes van vier kaarten maken: dit zijn de kwartetten. Door goed op te letten bij andere beurten kun je achterhalen wie welke kwartetkaarten heeft.

Spelen: De jongste spelers begint. Als je aan de beurt bent, vraag je aan één van de andere spelers een kaart die je niet hebt. Let op, dit moet wel een kaart zijn uit een kwartet waarvan je zelf minimaal één kaart in je hand hebt. De vraag kun je als volgt stellen: “Mag ik van jou van het kwartet ‘vakantie Luxemburg’ het ‘Kasteel Beaufort’?” Heeft de speler de gevraagd kaart niet, dan is je beurt voorbij en is de speler aan wie je het laatst een kaart vroeg aan de beurt.

Als je een setje van vier kaarten compleet hebt, roep je ‘KWARTET!’ en leg je deze vier kaarten van het kwartet voor je op tafel.

Winnen: het spel is afgelopen als alle kwartetten compleet zijn.

Twee spelers

Als het spel  met twee spelers gespeeld wordt, is er een pot nodig. Maak drie stapels, één voor de pot en één voor elke speler. Als een speler een kaart vraagt die de ander niet heeft, moet hij een kaart uit de pot pakken. Vervolgens is de ander aan de beurt.
Tip: Kwartet-met-pot is ook als variant met meerdere spelerts te spelen.

Veel speelplezier!

Lees ook:

Speel jij wel eens een kwartet en zo ja welke of waar is favoriet?

Geverifieerd door ExactMetrics