Selecteer een pagina

Waar we vorig jaar groot in de krant zagen staan dat het een jaar was waarbij er een hele grote wespenplaag zou zijn, zo weinig wespen zagen we dat jaar. Dit jaar is dat echter anders. Dit jaar geen voorspellingen in de krant maar zodra we naar buiten gaan zien we al snel een wesp. En ofschoon iedereen zegt dat er nu nog genoeg zoet te halen valt voor de beestjes en ze niet agressief zijn, is Evi gisteren in haar gezicht (!) gestoken. Weet jij wat je dan moet doen? In dit artikel deel ik graag wat tips (die verkregen zijn van de huisartsenpost).

Wat zie je na een wespensteek?

Na een wespensteek kun je een plaatselijke zwelling aantreffen. Maar ook roodheid, jeuk en pijn zijn normale bijverschijnselen na een steek. Ofschoon een bij erom bekend staat zijn angel achter te laten, kan in een enkel geval ook een wesp dit doen. Laat een wesp zijn angel zitten, wrijf deze er dan voorzichtig uit. Dit kan met je andere hand maar ook met een bankpas of bijvoorbeeld een botermesje.

Allergische reactie

In enkele gevallen treedt er een allergische reactie op na een wespensteek. Allergische reacties zijn er in 4 gradradaties:

 1. jeuk, roodheid of bultjes.
 2. Maag-darmverschijnselen zoals misselijkheid, braken en diarree.
 3. Luchtwegverschijnselen zoals een dikke keel of astmatische neigingen (bel 112).
 4. Hartverschijnselen zoals hartritmestoornissen, pijn op de borst of zelfs een aanval (bel 112).

Bij een allergie is het altijd goed om contact op te nemen met een allergoloog, maar bij de 3e en 4e vorm van allergie dient er meteen actie ondernomen te worden. Deze vormen zijn namelijk levensbedreigend. Aarzel dan ook niet om meteen 112 te bellen.

Wordt de huid erg dik bel dan de huisarts.

Goed om te weten:

 • Heeft het slachtoffer een EpiPen? Help hem/haar dan om deze toe te dienen!
 • Allergische reacties worden ook wel anafylactische reacties of overgevoeligheid genoemd.
 • Is het slachtoffer in de vinger stoken, verwijder dan de ringen van die vinger.
 • Elke steek heeft een kans op allergie. Het is dus niet zo dat als je een keer gestoken bent en geen allergie hebt je daarna “veilig” bent. Sterker nog…
  De eerste keer zal je lichaam haast altijd mild reageren. Een tweede keer zal het heftiger reageren. Het kan echter ook goed zijn dat er bij steek 25 ineens een allergie verschijnt. Daarnaast zijn er 2 vormen van allergieën; één die zich meteen uit en één die later optreedt. De allergie die meteen optreedt is het meest voorkomende.

Koelen

In alle gevallen is het goed om de plek te koelen. Dit kan doormiddel van een coldpack of nat compres. Is de steek in de mond of keel dan kun je het slachtoffer op een ijs(blokje) laten zuigen. Door te koelen voorkom je dat de histamine (het gif van een wesp) zich verspreidt. Zo blijft de aangedane plek kleiner.

Antihistaminica

Om de jeuk en roodheid tegen te gaan, kun je antihistamine nemen, dit is een anti-allergiemiddel.

8 Huis- tuin en keukenmiddeltjes tegen wespensteken

 1. Gebruik zo snel mogelijk de Aspevenin. Aspivenin is een handig vacuümpompje waarmee het gif snel en veilig uit de huid gezogen kan worden. Bij directe toepassing vermindert de kans op pijn, jeuk en zwelling aanzienlijk.
 2. Meng 50% azijn met 50% water en breng dit aan op de huid. Het mengsel helpt de natuurlijke pH-waarde van de huid te herstellen. Hierdoor zullen jeuk en irritatie verminderen.
 3. Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie na een wespensteek, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter).
 4. Maak een suikerklontje een beetje nat met spuug en smeer dat over de plek.
 5. Leg een droge aspirine op de steek. De aspirine zuigt het gif op en de verdovende stoffen in de tablet trekken in de huid.
 6. Verpulver een paracetamol of aspirine en voeg een beetje water toe. Maak er een papje van en smeer dit uit over de plek.
 7. Giet wat sinaasappelsap op de plek waar gestoken is, het haalt de pijn direct weg.
 8. Menthol heeft een brand- en pijnstillend effect en zit in tandpasta. Tandpasta is dan ook niet alleen goed voor je tangen maar ook voor een wespensteek (of hele lichte brandplek).

Lees ook:

Ben jij al eens gestoken door een wesp, hoe reageerde jij erop en wat heb je daarna gedaan?

Foto: Pexels – David Hablützel

Geverifieerd door ExactMetrics