Thuisleven.com
Wat kun je doen tegen slakken in de moestuin?
Thuisleven.com > Buiten > Moestuin > Wat kun je doen tegen slakken in de moestuin?

Wat kun je doen tegen slakken in de moestuin?

Slakken zijn een veelvoorkomend probleem in de moestuin, en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan de gewassen. Deze ongewenste gasten zijn vooral actief in vochtige omstandigheden en kunnen in grote aantallen voorkomen, waardoor het bestrijden ervan een uitdaging kan zijn. In deze blog zullen we enkele effectieve methoden bespreken om slakken op natuurlijke wijze te bestrijden en zo de gezondheid en productiviteit van uw moestuin te verbeteren.

 1. Handmatig verwijderen.
  Een eenvoudige en effectieve manier om slakken te bestrijden is door ze handmatig te verwijderen. Dit kan het beste ’s avonds gebeuren, wanneer de slakken het actiefst zijn. Loop rond in uw moestuin met een zak of emmer en verzamel de slakken die u tegenkomt. Dit lijkt misschien tijdrovend, maar het kan de snelste manier zijn om een ​​grote populatie slakken te verminderen.
 2. Barrières creëren.
  Een andere manier om slakken te bestrijden, is door barrières te creëren die ze niet kunnen oversteken. Plaats bijvoorbeeld koperen strips rond uw gewassen, omdat slakken niet over koper heen kunnen kruipen. Ook fijn gaas of een laagje grind kan werken als barrière. Zorg ervoor dat de barrière hoog genoeg is, anders kruipen de slakken er alsnog overheen.
 3. Natuurlijke vijanden.
  Slakken hebben natuurlijke vijanden die u in uw tuin kunt aantrekken. Egels, padden, salamanders en vogels zijn enkele van de dieren die graag slakken eten. U kunt ze aantrekken door bijvoorbeeld een egelhuisje of een vogelhuisje te plaatsen.
 4. Houd uw tuin netjes.
  Een nette tuin kan ook helpen om slakken te verminderen. Slakken houden van vochtige, donkere plaatsen waar ze zich kunnen verbergen. Door uw tuin netjes te houden en geen rommelige stapels te creëren, geef je slakken minder kans om te overleven.
 5. Gebruik natuurlijke middelen.
  Er zijn verschillende natuurlijke middelen die u kunt gebruiken om slakken te bestrijden. Koffiedik, eierschalen en fijngestampte schelpen zijn enkele voorbeelden. Strooi deze middelen rond uw gewassen en de geur en textuur zullen slakken ontmoedigen om uw planten aan te vallen.
 6. Maak gebruik van planten.
  Sommige planten hebben eigenschappen die slakken kunnen afstoten. Plant bijvoorbeeld lavendel, tijm of rozemarijn rond uw gewassen. Deze planten verspreiden een geur die slakken niet prettig vinden en daardoor zullen ze minder snel in de buurt van uw gewassen komen.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat het bestrijden van slakken in uw moestuin een doorlopend proces is. Hieronder licht ik het graag iets beter voor je uit.

Wanneer ben je van de slakken af?

Hoe lang het duurt voordat je van slakken in de moestuin af bent, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de slakkenpopulatie, de methoden die je gebruikt om ze te bestrijden en hoe consequent je deze methoden toepast.

Als je begint met het handmatig verwijderen van de slakken of het plaatsen van barrières rond je gewassen, kun je al snel resultaten zien. Door deze methoden regelmatig toe te passen, zul je waarschijnlijk al binnen een paar dagen tot een week een afname in de slakkenpopulatie opmerken.

Als je ervoor kiest om natuurlijke vijanden aan te trekken of gebruik te maken van natuurlijke middelen, kan het wat langer duren voordat je resultaten ziet. Het kan enkele weken duren voordat deze methoden effect hebben op de slakkenpopulatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat slakken in de moestuin een doorlopend probleem kunnen zijn. Zelfs als je de populatie nu onder controle hebt, kunnen er later in het seizoen weer nieuwe slakken verschijnen. Het is daarom belangrijk om consequent te zijn in het toepassen van de methoden om slakken te bestrijden en regelmatig te controleren of er nieuwe slakken zijn verschenen.

Lees ook:

Heb jij wel eens last van slakken in de moestuin?

Foto’s: Pexels

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

10 reacties

 • Ik begin heel vroeg in het voorjaar al met het opsporen van de babyslakjes en dat scheelt enorm! Maar ik heb niet de illusie dat ik ze ooit helemaal kwijtraak…

 • Ik heb al een aantal dingen geprobeerd, maar toch blijft mijn tuin vol met slakken! Kan het ermee te maken hebben dat de buren hun tuin totaal niet onderhouden (lees: wildernis!)?

 • Wat een handige tips!!! Deze ga ik zeker gebruiken voor mijn moestuin! Vorig jaar toch wel wat kapot gebeten door de slakken…

 • Ja goed artikel! maak alsjeblieft gebruik van natuurlijke middelen! Het gaat heel slecht met de slakken en andere dieren, als je gif gebruikt gaan de slakken nog verder achteruit en missen ook andere dieren zoals bijvoorbeeld vogels weer kalk voor hun eieren….

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics