Thuisleven.com
Stinkend rijk worden - klusjes doen in-en-om-huis
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Kinderen > Stinkend rijk worden – klusjes doen in-en-om-huis

Stinkend rijk worden – klusjes doen in-en-om-huis

Mijn zoontje vroeg me een jaar geleden hoe hij stinkend rijk kon worden. Het antwoord is natuurlijk door goed te leren en heel hard je best te doen op school zodat je een hoge opleiding kunt genieten en zo aan een goede baan komt. Maar na een paar minuten gaf hij aan dat hij niet beter zijn best kon doen en dat hij heel vaak van de juf een mega compliment krijgt omdat hij zo hard werkt. Dus zijn vraag werd wat bijgesteld naar hoe hij NU geld kon verdienen.

Hoe kan ik NU stinkend rijk worden, mama?

Ik begon een zoektocht naar een legale manier van geld verdienen voor kleinere kinderen en wat schetst mijn verbazing: kinderen mogen klusjes doen. Niet zomaar alles, maar de klusjes moeten afgestemd zijn op de toestand van je kind. Dus heb je een zeer energiek en sterk kind, mag die echt wel helpen met takken slepen als je de tuin aan het doen bent. Als je kind hier een bloedhekel aan heeft en hij dit tegen zijn zin in moet doen dan is het beter dit niet te doen. Immers is het geen kinderarbeid.

Zakgeld of werken voor je geld?

Waar ik ook achter kwam tijdens mijn zoektocht is het feit dat het niks uit maakt of je kind “zakgeld” krijgt of dat hij moet “werken” voor zijn geld. Wel is het belangrijk dat een kind geld ontvangt zodat hij hier mee leert omgaan.
Persoonlijk ben ik geen voorstander van zakgeld en wel om het feit dat het gewoonweg niet werkt in dit gezin. Met vier kinderen zou ik elke week een viertal afgesproken munten moeten hebben om hier aan te voldoen, ik hield dit een paar weken vol. Omdat ik graag mijn boodschappen pin en daardoor ook niet snel contant geld in huis heb zat ik dus met “problemen”.

Een ander groot probleem hier in het gezin was de laksigheid van de kinderen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben van mening dat een kind kind moet zijn. Maar omdat ik er een paar jaar alleen voor heb gestaan met kinderen met de nodige zorgen was het helaas onmogelijk alles helemaal perfect te doen. En dan kun je je zelf wat perfect is.
In elk geval toen ik mijn huidige woning kreeg en de meeste dingen waren geregeld kon ik de puntjes weer op de I gaan zetten en deze kleine “laksigheden” aan gaan pakken. Juist omdat de kinderen dit niet gewend waren zag ik al meteen een mooie opportunity door het een met het ander te combineren.

Vakantiegeld

Het zakgeld werd afgeschaft en hiervoor kwam een vast bedrag voor in de plaats die ze in de zomervakantie ontvangen. Zo hebben ze ineens een groter bedrag en scheelt mij dit een hoop zorgen tussendoor. Willen ze meer geld verdienen en dus “stinkend rijk worden” dan mogen ze klusjes hiervoor doen. In overleg met de kinderen hebben we een lijstje gemaakt van allerlei klusjes die ze kunnen doen. Denk hierbij aan: “de gang netjes opruimen”, “vaatwasser uitruimen”, plastic zakken met plastic aan straat zetten” etc.
Hierachter staat ook het bedrag wat ze ermee kunnen verdienen. Het zijn lage bedragen en eigenlijk best onderbetaald als ik eerlijk ben, dus geef ik ze vaker een extraatje als ze ineens een “klusjes-middag” hebben gedaan. En als ze anderhalf uur in de tuin opgeruimd hebben nadat ik gesnoeid heb dan krijgen ze meestal een euro extra als beloning.

Kleingeld

Sinds we dit ingevoerd hebben had ik natuurlijk gelijk problemen met het muntgeld, dus heb ik mijn best gedaan om wat geld te pinnen en er zo snel mogelijk klein geld van te maken. Dit kleingeld belandde in een bakje en mogen ze zelf uit pakken zodra een klus uitgevoerd is. Mijn kinderen zijn goed te vertrouwen en ik controleer ze eigenlijk nooit, toch hebben ze elke keer weer de behoefte om mij te laten zien wat ze gepakt hebben.

En wat schetste mijn verbazing: de kinderen hadden zoveel op te ruimen dat ze op een gegeven moment elkaar gingen verbeteren. Sindsdien heb ik nooit meer snoeppappiertjes gevonden en zijn ze, als het uitkomt aan het werken om stinkend rijk te worden (en het vervolgens uit te geven aan een tablet, skeelers of cd-speler).

Lees ook:

Kan jouw kind stinkend rijk worden?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

 • Wat goed van jou dat jij dit hebt afgesproken met de kids!
  Zo leren ze de waarde ervan.
  Vervelend dat je alleen was geweest met de kinderen.
  Dan besef je maar al te goed hoe er zuinig geleefd moet worden.
  Hoop dat jullie het nu fijn hebben.

  Xoxo

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics