Als mijn dochtertje en ik samen gaan bakken kijk ik vaak eerst even op laurasbakery.nl voor een lekker recept. De recepten van Laura zijn eenvoudig, duidelijk en ze lukken bijna altijd. En ze zijn nog lekker ook. Bovendien geeft ze extra tips waar je op moet letten tijdens het bakken. Heel toegankelijk voor een huis-tuin-en-keuken-thuisbakker.

Haar motto is dan ook: “Bakken is niet moeilijk, nee, echt niet! Als je de basis onder de knie hebt, ligt de hele bakwereld aan je voeten!”

Half september is Laura’s eerste basisbakboek uitgekomen. Vol trots liet ze dit boek in een filmpje op haar blog zien! En … ze vertelde in dit filmpje dat je mee kon doen met een winactie waarmee je een goodiebag met o.a. daarin haar Basisbakboek kan winnen. Ze zou 3 mensen blij maken met een tas.
Omdat ik fan ben van haar recepten wilde ik natuurlijk heel graag dit boek winnen! Ik schreef een reactie waarom ik dit boek zou willen winnen. Een weekje later kreeg ik een mail dat ik deze goodiebag gewonnen had! Ik kon mijn ogen niet geloven, want ik had gezien dat honderden mensen gereageerd hadden op deze winactie! Ik was echt superblij!
En al 2 dagen later ontving ik met de post de tas met daarin o.a. een gesigneerd exemplaar van het Basisbakboek! Ik heb er de hele avond in gelezen en gesnuffeld en kon niet wachten om een recept uit te gaan proberen.

Het Basisbakboek

Dit boek is ontzettend goed en overzichtelijk opgebouwd. Na een inleiding en hoe het allemaal begon beschrijft Laura wat ongeschreven regels. Als je boter in een recept moet gebruiken, welk soort boter dan? En welke suiker wordt bedoeld als je suiker in een recept moet gebruiken. Zo beschrijft ze nog meer handige regeltjes die je wel even moet weten. Daarna beschrijft ze een lijst met ingrediënten die je eigenlijk altijd in huis moet hebben om te bakken en ook nog een lijst met bakbenodigdheden die niet in je keuken mogen ontbreken.
Vervolgens is er een hoofdstuk over ingrediënten vervangen, voor als je bijvoorbeeld een allergie hebt. En zoals alles in de boek weer heel praktisch; wélke alternatieven kun je gebruiken voor suiker, melk, eieren, enz.? En hoeveel moet je er dan van gebruiken?
In het volgende hoofdstuk wordt beschreven hoe je een recept omrekent voor als je een groter of juist een kleine bakblik gaat gebruiken.
En voordat het echte werk gaat beginnen nog wat extra tips. Altijd handig. Wij zijn tenslotte ook maar thuisbakkers…!

Dan komen de recepten. De recepten zijn verdeeld in 7 categorieën; vulling en toppings, koekjes, cakes, brownies, zandtaartdeeg, biscuit en schuimpjes.
In het hoofdstuk vullingen en toppings worden recepten gegeven die je nodig hebt bij verschillende variaties op basisrecepten die in de boek beschreven staan.
Bij de andere 6 categorieën staat eerst een bladzijde met wat tips en trucs beschreven. Daarna volgt het basisrecept en na het basisrecept worden verschillende variaties hierop beschreven.
Op de linkerkant van een bladzijde staat het recept beschreven en aan de rechterkant zie je een superduidelijke foto van het eindresultaat.

Proberen maar

Volgende week vieren we de derde verjaardag van ons dochtertje. Ik zocht in het boek 2 leuke taartrecepten en ging deze vandaag uitproberen. De Lemon Meringue Taart en de Chocoladetaartjes met Salted Caramel. Eerst recepten omrekenen en daarna boodschappen doen. Toen kon ik gaan beginnen. Voor deze 2 taartjes had ik 4 recepten nodig uit het hoofdstuk vullingen en toppings. Tsja, ik ken mezelf … ik wil altijd gelijkt met de mooiste, lekkerste en moeilijkste gaan beginnen.

Laura's Bakery - Het BasisbakboekEn of het allemaal gelukt is? Ik had supermooie bodempjes van zandtaartdeeg. Die waren zeker goed gelukt. Bij de Lemon Curd dacht ik eerst dat deze niet ging lukken, maar je moet daarbij echt geduld hebben en blijven roeren. Dan wordt het vanzelf dikker. Het Italiaans schuim was toch even een ander verhaal. Die heb ik 3x geprobeerd en eigenlijk ben ik nog niet tevreden met de stevigheid van het schuim. Voor dit recept heb je een suikerthermometer nodig en die heb ik niet. En op de gok lukt mij blijkbaar niet. Dan eerst maar een suikerthermometer aanschaffen. En hoewel het Italiaans schuim iets te dun is, de Lemon Meringue Taartjes zijn echt superlekker! En ze zien er ook best goed gelukt uit, nietwaar?

Voor de chocoladetaartjes heb je Dulce de leche nodig. Daar kan volgens mij echt niks aan mis gaan. Dan heb je nog ganache nodig. Daar zou ook niks aan mis hoeven te gaan, als je maar goed leest .. en dat deed ik ff niet. Maar toch? Ook deze zijn superlekker geworden! De eerste recepten zijn uitgeprobeerd … En er gaan er vast nog velen volgen.

Conclusie

Dit boek is een supergoed bakboek met basisrecepten. Laura helpt je hiermee echt leren bakken, zonder dat je al teveel bijzondere ingrediënten of keukengereedschap nodig hebt waarvan je niet weet waar je die moet kopen. Ik ben echt geen supergoede thuisbakker, maar zoals ik al schreef, Laura’s recepten lukken mij op een of andere manier bijna altijd. Bijna dus … En lukt het een keer niet? Van proberen kun je leren, zeg ik altijd tegen de kinderen in mijn klas. Gewoon doorgaan en nog een keer proberen! Het lukt echt een keer!
Het is echt een fantastisch boek, waar ik heel blij mee ben!
Dank je wel Laura!

Informatie

Titel: Laura’s Bakery Basisbakboek – van ongeschreven bakregels tot de lekkerste koekjes en meer
Auteur: Laura Kieft
Uitgeverij: Forte Culinair – september 2016
ISBN: 9789462501485
Aantal bladzijden: 200
Prijs: o.a. te koop bij Bol.com voor € 24,95

Lees ook:

Wat bak jij graag?

Geverifieerd door ExactMetrics