Thuisleven.com
Gubs- wie klein is, moet slim zijn
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Breinbrekers > Gubs- wie klein is, moet slim zijn

Gubs- wie klein is, moet slim zijn

We speelden het spel voor het eerst bij mijn schoonzus en zwager. Ze wilden een spel kopen om mee te nemen op vakantie. Het moest een leuk spel zijn, in een klein doosje. Ze kwamen thuis met Gubs. Toen wij er een keer op bezoek waren hebben wij voor het eerst kennis gemaakt met dit spel. Ik had er nog nooit van gehoord en dit spel was mij ook nog nooit in een winkel opgevallen.

Het doel van Gubs

Je neemt een kijkje onder de bedauwde bladeren en aanschouw de geheime strijd van de Gubs. Je probeert tijdens dit spel de machtige GUB-kolonie te bouwen. Maak gebruik van de wijsheid van Grote Gub of laat je beschermen door een Paddenrijder, terwijl je je verweert tegen ontelbare vallen, lokkertjes en andere onverwachte gebeurtenissen. De weg naar de overwinning is elke keer anders en je bent pas veilig als de laatste kaart is gespeeld! Dynamisch spel met veel interactie tussen de spelers!
Het doel van het spel is dat je aan het einde van het spel de meeste Gubs hebt liggen, beschermd en/of onbeschermd.

Gubs de spelregels verkort

De spelregels zijn niet moeilijk te begrijpen, maar de hoeveelheid van verschillende kaarten met hun betekenissen maakt het in het begin best nog lastig. Gelukkig is in de spelregels van elke kaart een goede beschrijving gegeven. Dus tijdens de eerste paar potjes doken mij man en ik nog al eens de spelregels om de betekenis van een getrokken kaart te raadplegen. Dynamisch en veel interactie tussen de speler. Sta je op een grote voorsprong ten opzichte van je medespelers … In één beurt kun je alles weer kwijt zijn!

En dan kan ook zomaar nog ineens het spel afgelopen zijn en heb je alsnog verloren. Je weet dus nooit wanneer het spel afgelopen is. In het spel zitten 3 kaarten met een letter G, een U en een B. Deze 3 kaarten schud je door de stapel. Wanneer de laatste van deze 3 kaarten getrokken is, is het spel meteen afgelopen. Dat kan dus al redelijk snel zijn, maar de laatste letter zou natuurlijk ook zomaar de allerlaatste kaart kunnen zijn! Spannend van begin tot het eind.

Gubs uitgebreide spelregels

In die dagen verlieten de Gubs hun paddestoelensteden op zoek naar avontuur.
Voorbereiding:
1. Zoek in de stapel kaarten voor iedere speler een Gub (geen grote Gub). Iedere speler legt deze Gub open voor zich neer.
2. Zoek de 3 letters (G, U, B) in de stapel kaarten en leg deze terzijde. Schud de overige kaarten. Stop de letters terug in de stapel: één bovenin, één in het midden en één onderin de stapel. Schud de stapel nog eens.
3. Leg de stapel als gedekte trekstapel in het midden van de tafel. Naast deze stapel komt straks de aflegstapel.
4. Geef iedere speler 3 kaarten. Heeft een speler een gebeurteniskaart gekregen (te herkennen aan een bliksemschicht), dan schudt hij deze opnieuw door de stapel. Hij mag geen vervangende kaart trekken.

Spelverloop:

“Laat maar eens zien wat je kunt”.
De jongste speler mag kiezen wie het spel begint. Daarna wordt er gespeeld volgens de wijzers van de klok. In je beurt doorloop je de volgende stappen:
1. TREK: trek één kaart. Je kan ervoor kiezen geen kaart te trekken (dit is soms strategisch verstandig), maar dit mag je niet 2 beurten achter elkaar doen. Je mag geen kaart trekken na het spelen van kaarten.
2. SPEEL: zoveel kaarten als je wilt uit je hand. Je bent niet verplicht om kaarten te spelen. Als je een gebeurteniskaart getrokken hebt, moet je deze spelen.
3. LEG AF: aan het einde van je beurt mag je niet meer dan acht kaarten op je hand hebben. Heb je meer kaarten, leg dan kaarten af tot je er acht over hebt. Daarna is de volgende speler aan de beurt.
4. Lees de tekst op de kaarten om te zien wat ze doen. In het overzicht (in de spelregels) vind je een gedetailleerde uitleg van de kaarten.

Einde van Gubs

Het spel eindigt direct als de derde letterkaart is getrokken. De speler die de meeste vrije en beschermde Gubs voor zich op tafel heeft liggen, wint het spel. Gubs die vastzitten in een val en Gubs in je hand leveren geen punten op.
Bij een gelijke stand wint van hen degene die de grote Gub heeft. Heeft geen van deze spelers Grote Gub, dan wint van hen de speler met de minste handkaarten.

Onze ervaring met Gubs

Mijn man kreeg het voor zijn verjaardag (3x raden van wie)! We speelden het regelmatig en al na een paar potjes merkten we dat we de betekenis van al die verschillende kaarten uit ons hoofd wisten. De spelregels kunnen voortaan in het doosje blijven. We vinden het een erg leuk spel! Het leert snel. Het is snel gepakt en klaargelegd. Een spelletje duurt ook niet lang, een ideaal spelletje om zomaar even tussendoor te leggen. Het zit in een klein doosje, dus ook ideaal om mee te nemen op vakantie. Het is ook met z’n tweeën leuk, al zit er met meerdere personen iets meer spanning en dynamiek in. En het is spannend van begin tot het eind.

Informatie.

Titel: Gubs
Spelers: 2-6
Leeftijd: 8+
Speelduur: Ongeveer 20 minuten
Inhoud: 70 kaarten
Uitgever: White Goblin Games

Lees ook:

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Klinkt een leuk spelletjes!
    Maar mijn kinderen zijn iet zo voor spelletjes – echt waar, ik vind het zo vreemd, maar ik krijg ze er niet warm voor!

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics