Selecteer een pagina

Een verhaal over het belang van vrienden en het vinden van lichtpuntjes in de duisternis.

De nachtlantaarnDe Nachtlantaarn

Nathan is op de vlucht, samen met zijn moeder. Ze zoeken een veilig heenkomen in een verlaten tuinmanhuisje vlakbij een groot, statig landhuis. Ze zijn op de vlucht voor Gary, de stiefvader van Nathan. Het tuinmanhuisje is oud, vies en rommelig. Nathan wil hier niet zijn en woont liever bij zijn oma, maar dat kan niet. De volgende ochtend vertrekt zijn moeder om wat boodschappen te halen. Nathan moet in het huisje blijven, want daar zal Gary hem zeker nooit vinden. Maar zijn moeder komt niet thuis van boodschappen. Wat is er met haar gebeurd? Heeft Gary haar gevonden? Of is ze zelf weer teruggegaan naar Gary en heeft ze Nathan achtergelaten.

Troost komt uit een onverwachte hoek. Sam, een vriend die Nathan al heel lang niet meer gezien heeft, komt om hem te troosten. En ook ontmoet hij Kitty, die in het oude, grote landhuis woont. Kitty probeert raadsels uit het verleden op te lossen, maar zelf komt ze er niet uit en vraagt Nathan om hulp. Samen lossen ze de raadsels op en zoeken ze de verborgen schat.

Door Sam en Kitty wordt Nathan gestimuleerd om op zoek te gaan naar zijn moeder. Zal hij durven? En zal ze haar vinden?

Mijn mening

De nachtlantaarn is een bijzonder boek voor kinderen, maar wel eentje die je direct van voor tot achteren wilt uitlezen. Alle raadsels in het boek wil je opgelost zien. Waarom zijn Nathan en zijn moeder op de vlucht voor Gary? Wie zijn James en Charlotte, de broer en zus waar Kitty steeds verhalen over vertelt? Wat is er met Charlotte gebeurd? Ontdekken Kitty en Nathan samen de schat? Hoe komt het toch dat Nathan zo bang in het donker is? En durft hij Kitty te bevrijden die in het donker is opgesloten? En wat is er met de moeder van Nathan gebeurd? Zal Nathan haar nog terugvonden? Het boek neemt je direct mee en roept bij de eerste bladzijde al vragen op. Stukje bij beetje worden alle vragen beantwoord. Daardoor is het een boek dat spannend is van begin tot het einde.

Lichtpuntje

Het verhaal gaat over het belang van het hebben van vrienden. Vrienden die je kunnen helpen als je in nood zit. En als je bang bent in het donker en even geen uitweg meer ziet, dan komen er ook steeds weer lichtpuntjes in de duisternis die je moed geven om weer door te gaan. Het boek gaat over moeilijke thema’s als huiselijk geweld en scheiding, op een begrijpelijke manier voor kinderen verwerkt in een spannend verhaal. Ook voor volwassenen is dit boek een leuk en leerzaam boek om te lezen.
De nachtlantaarn is voor Nathan ook een letterlijk lichtpuntje, Nathan is bang in het donker en zijn moeder heeft voor hem een nachtlantaarn gemaakt die hij ’s nachts aan heeft staan. Ook jij kunt een nachtlantaarn maken. Een beschrijving hiervan staat op de bijgevoegde kaart.

Informatie

Titel: De Nachtlantaarn
Auteur: Lisa Thompson
Uitgeverij: Meis en Maas
ISBN: 9789030503644
Leeftijd: 9+
Verschijningsdatum: april 2018

Lees ook:

*Voor dit artikel heb ik een recensie-exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics