Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Borrelhapjes / snacks > Noten zijn gezond. Maar waarom eigenlijk?

Noten zijn gezond. Maar waarom eigenlijk?

Al vanaf dat mijn neefjes & nichtjes (en ik) kunnen lopen krijgen wij bij oma een handje noten. Haar stelling was overduidelijk, dat je kleine kinderen beter kunt leren ze te eten dan het te verbieden. En noten zijn goed voor je. Maar waarom eigenlijk?

Noten zijn gezond

De stelregel dat voor al het voedsel dat je tot je neemt geldt is: Hoe dichter je bij de natuur blijft, des te beter. Vers van het land of van de boom, blijft altijd gezonder voor je dan bewerkt voedsel. Wanneer je deze stelregel toepast, dan kom je automatisch uit op verse noten, niet geroosterd of gebrand en zonder toevoegingen van zout, olie en zelfs suiker zijn het beste voor je. Toch zit er nog wel wat verschil tussen noten onderling.

Welke noten zijn het beste voor ieder mens?

Bij Basboernoten.nl lees ik dat de walnoot met stip op nummer 1 staat als de gezondste noot van het stel. De walnoot bevat het meeste omega 3-vetzuren, gezonde onverzadigde vetten en anti-oxidanten van allemaal. Met stip op 2 staat de amandel, die bevat het meeste eiwitten en vitamine E. Dit zijn dan ook precies de twee die onze dochter overal tussenuit pikt. Van de gevulde koek gaat als eerste de amandel in het mondje. Mijn favoriet, de cashewnoot, bevat veel goede ingrediënten maar dan van alles net wat minder dan de bovenstaande.

De paranoot vervolgens bevat veel selenium, een hoogwaardig mineraal dat ons immuunsysteem snel op orde weet te krijgen. En juist voor sporters is de hazelnoot goud waard door zijn arginine (aminozuur) en mineralen als ijzer en mangaan, dat zorgt voor een spoedig herstel na inspanning. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar de gezondheid van de noot komt van binnenuit. Pinda’s daarentegen zijn peulvruchten en laten zich qua voedingswaarden dus moeilijk vergelijken met noten.

Voor elk dieet een noot

Noten lenen zich voor allerlei diëten en voedingswensen. Denk hierbij aan een zoutloos of natriumarm dieet, om wat voor reden dan ook. Een vegetarische of veganistische lifestyle met even snel een handje noten en je kunt er weer tegenaan. Kortom oma’s wekelijkse gezonde, verse notenmix verrichtte iedere zondag wonderen op de borreltafel.

Lees ook:

Wist jij dat pinda’s peulvruchten zijn?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Ik wist niet dat noten eigenlijk best gezond zijn en al helemaal niet dat pinda’s peulvruchten zijn.

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics