Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Gezondheid en Welzijn > Gezondheid > Kinderkliniek TandInZicht, speciale kindertandarts

Kinderkliniek TandInZicht, speciale kindertandarts

Ik ga iedere drie maanden met mijn kinderen naar de tandarts. Zo ook met onze jongste van 4 jaar. Een paar maanden geleden werden er twee gaatjes geconstateerd. Er werd een vervolg afspraak gepland om te kijken of de gaatjes gevuld konden worden. Ze wilde ze niet laten zitten omdat ze dan verder zouden gaan.

De huistandarts

De vervolgafspraak was aangebroken en lag ze in de tandartsstoel, de tandarts mocht kijken in haar mond naar de gaatjes, so far so good! De tandarts wilde graag dat er foto’s gemaakt werden om te kijken hoe diep de gaatjes inmiddels waren, en ja daar was het eerste obstakel. Vol goede moed gingen wij een foto maken, na vele pogingen geen foto en een meisje die liever de mond niet meer open deed! Na overleg met de tandarts werden wij doorverwezen naar TandInZicht een kindertandarts. Na telefonische contact krijg je via de mail de afspraak bevestiging en een vragenlijst die je ingevuld meeneemt naar de intake.

Kinderkliniek TandInZicht:

Binnen een week mochten wij op intakegesprek komen, Mijn dochter was best gespannen, en mama natuurlijk ook. Maar toen wij de tandkliniek inkwamen voelde mijn dochter zich al snel op haar gemak. Er was een speciale ruimte met veel speelgoed waar ze even lekker haar gedachte kon afleiden. Toen wij aan de beurt waren en wij werden geroepen viel mij gelijk iets op. De tandartsassistente gaf mij een hand en bukte toen om zich aan mijn dochter voor te stellen en haar welkom te heten, zo fijn! Samen met de assistente liep ze naar het kamertje en mocht ze de deur opendoen door middel van een druk op de knop.

Kindertandarts

Daar ontmoette ze de kindertandarts, die stelde zich ook netjes op ooghoogte voor en ging eerst in gesprek over hoe het nu kwam dat wij doorverwezen waren. Natuurlijk wilde ze ook nog in haar mond kijken. Dochterlief vond het allemaal erg spannend en wilde in eerste instantie haar mond niet opendoen en niet in de stoel. Ze mocht gewoon bij mama op schoot blijven en de tandarts keek eerst bij Toetie (haar knuffel) naar zijn tanden, het ijs was gebroken en ze liet het schoorvoetend toe. Elke keer won ze een klein beetje vertrouwen en kon ze haar tanden goed bekijken. Ook deze tandarts wilde heel graag foto’s maken, en ja die lukte in twee keer, joehoe! Helaas was de uitslag niet zo goed, de gaatjes waren zo diep tot aan de zenuw, dit werden lange behandelingen.

Tandartsassistente

De tandartsassistente en mijn moppie gingen in de gang een beloning halen omdat ze zo goed haar best had gedaan en in de tijd konden wij (tandarts en mama) overleggen over hoe nu te behandelen. Gelijk werd wel duidelijk dat de behandeling onder narcose gedaan moest worden. Dat is toch even schrikken! De tandarts adviseerde om rvs kronen te zetten over de behandelde gaatjes want vulling tussen twee kiezen breken snel en kans op nieuwe gaatjes. Prima dit moet het worden. Inmiddels is mijn dochter terug en laat ze een prachtig ringetje zien, wat is ze trots. De tandarts legt uit dat ze haar tanden beter gaat maken en dat ze dan prinsessenkiezen krijgt (jongens krijgen piratenkiezen!) Ze hoort het aan en huppelt naar buiten nadat de datum is gepland voor de behandeling.

De behandeling

D-day is aangebroken, vandaag krijgt mijn kleinste meisje 6 prinsessenkiezen en worden er wortelkanaalbehandeling uitgevoerd onder narcose. Spannend allemaal. Omdat wij ’s middags aan de beurt zijn moet ze de hele ochtend nuchter zijn! Gelukkig gaat dit goed. Na de middag naar de tandarts, Mama vindt het vooralsnog spannender dan mijn meisje! Eenmaal in de kliniek gaat ze lekker spelen tot ze aan de beurt is. Wij worden geroepen en mogen mee. Na de nodige controle geboorte datum etc. mag ze bij mama opschoot in slaap vallen, dit verloopt allemaal goed. Dag moppie tot zo!

Speciale wachtkamer

Ik mag naar een speciale wachtkamer, waar je thee of koffie kan pakken en even lezen/tv kijken etc. Na ruim een uur word ik opgehaald. Ik hoor dat ze wakker is (slik) snel wordt ze aan mij overgedragen en zitten wij in een speciale kamer waar een bank staat waar ze rustig bij mama opschoot wakker kan worden. De assistent bied haar een ijsje aan, daar werden de tranen snel minder van! Inmiddels is mijn moeder gearriveerd om mee terug te rijden voor het geval dat ze misselijk is en moet overgeven, want het is toch zeker een half uur rijden.

Prinsessenkiezen

Al snel geeft ze aan dat ze naar huis wil en dat de prinsessenkiezen uit haar mond moeten! De kindertandarts geeft aan dat ze aan het gevoel wel even zal moeten wennen. Wij mogen naar huis, dit gaat via een andere uitgang. Zo zien de kinderen in de wachtkamer niet een kind met een huilgezicht en heeft ze geen “last” van herrie etc. Fijn geregeld zo! De terugweg gaat goed, ze slaapt de hele tijd en ’s nacht gaat het ook prima. Ik heb allerlei papieren meegekregen hoe het nu moet en voor de controle.

Controle bij TandInZicht

Ze hebben een Preventie Power Plan, dit is eropzgericht om het gaatjes proces te stoppen en de mond gezond te houden. Dit houdt in dat je tijdens controle je tandenborstel en tandpasta meeneemt en er samen geoefend wordt met tandenpoetsen. Ook vragen ze om een voedingsdagboekje bij te houden om meer inzicht te krijgen waar het eventueel vandaan komt. Je blijft een jaar onder controle, is dan alles goed mag je kind zijn naam schrijven op de poetstopperslijst, en mag je weer naar je eigen huistandarts.

Mijn ervaring

Ik ben erg blij dat wij naar deze tandkliniek verwezen zijn. Wij werden goed geholpen, duidelijke uitleg en natuurlijk kindvriendelijk! Ik heb met vertrouwen haar achtergelaten toen ze onder narcose ging, dit is natuurlijk zeer belangrijk want kinderen voelen als je het niet vertrouwd, ondanks de gezonde spanning die ik ook had! Inmiddels zijn wij aan de prinsessenkiezen gewend en gaat het heel goed, hopelijk dat wij over een jaar weer naar de eigen tandarts mogen!

Kinderkliniek TandInZicht
Kerksteeg 1
3732 HK De Bilt
T 030 – 22 00 350
E info@tandinzicht.nl

TandInZicht.nl

Hierbij de link met de behandeling die mijn dochter heeft ontvangen:

Lees ook:

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

    • En dan bedoel ik dus dat er echt gewerkt wordt aan een vertrouwensband tussen de tandarts en je kind. De situatie blijft natuurlijk veel minder leuk 🙁

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics