Thuisleven.com

Koemelk allergie en nu….?

Mijn jongste dochter is nu 6 jaar. Vanaf een paar maanden oud was ze vaak verkouden met koorts en veel oorontstekingen. Ik had dit ook meegemaakt met mijn oudste dochter en gebruikte dus neusspray zodra de verkoudheid begon. Dit hielp bij haar redelijk goed en zo voorkwam ik de oorontstekingen vaak. Ze kreeg vooral in haar eerste jaren veel antibioticakuren. Toen we erachter kwamen dat ze op 3 jarige leeftijd al flinke gaatjes in haar tanden had en omdat dat niet lag aan een slecht eet en drink gedrag, kwam de tandarts tot de conclusie dat het door de antibioticakuren kwam. Dus die kreeg ze niet meer. De oorontstekingen gingen ook zo weg, dat duurde alleen langer. Ik had altijd zetpillen voor haar in huis en die hielpen tegen de ergste pijn gelukkig.

De kleinste

Maar de verkoudheden bleven aan en vaak weken achter elkaar. Ook groeide ze niet goed vond ik. Ze zat volgens het consultatiebureau in haar eigen groeilijn en die liep op, dus geen reden tot paniek, maar ze was altijd en overal de kleinste. De kleinste van groep 1 en 2. De kleinste met afzwemmen. Ikzelf ben ook niet groot (1,63 cm) dus ik dacht ze zal mijn lengte wel geërfd hebben, maar toch zat het me niet lekker.

Testen op allergieën

Bij de zoveelste verkoudheid die een oorontsteking werd, ging ik toch maar weer naar de huisarts ook omdat ik wel graag een verwijzing wilde naar de KNO arts en die krijg je tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk, dus bij elke oorontsteking ging ik trouw. Toen zei de doktersassistente ineens, is ze al eens op allergieën getest? Dus ik lachte…. Nee, maar daar zijn jullie dan wel 5,5 jaar te laat mee. Nou, zei ze, de huisarts die daarin gespecialiseerd is nu hier, dus ik laat hem zo komen.
Nou prima, dacht ik, zal wel niets zijn, maar testen kan geen kwaad. Daar hoorde ik gerammel van glazen potjes. De huisarts kwam binnen, begon wat te kletsen. Duwde het ene potje na het andere potje in het handje van mijn dochter en hield met zijn andere hand haar andere pols vast. Hoe hij het deed weet ik niet, maar zijn conclusie was: koemelk allergie.

Koemelk allergie

Hij was van mening dat als we haar hele dieet koemelkvrij hielden ze na een week of 6 een heel ander kind zou zijn. Ik geloofde er niets van, maar hij bleef volhouden. We moesten het echt proberen. Na overleg met haar vader werden beide huishoudens voor haar koemelk vrij. Dus bij elk product wat we kochten lazen we het etiket goed en gingen we op zoek naar lekkere alternatieven voor haar. Zo vonden we koemelk vrije chocolade pasta in Duitsland. Maaltijdmixen van de huismerken zat vaak geen koemelk in. Ze dronk nu geitenmelk. Het ergste vond ze nog dat ze geen kaas meer mocht, maar geitenkaas vond ze echt vies. Koekjes, brood, snoepjes, chips zonder koemelk werd gekocht. De juffrouw van school werd uiteraard ook ingelicht. De omslag ging redelijk al miste ze haar normale eten wel en ook wij als gezin moesten wennen aan deze omslag.

Lactosevrij

De eerste 6 weken merkten we helemaal geen veranderingen. Ze bleef verkouden, maar ineens waren de verkoudheden over. Ze werd vrolijker en ze ging groeien. Ik was zo verbaasd dat de uitslag toch klopte. We waren dolblij. We hielden ons vast aan haar dieet en de verkoudheden bleven weg.
Een maand of 3 daarna komt mijn dochtertje op vrijdag uit school en zegt, mama vandaag kregen we milkshake in de klas. Een papa kwam dat maken en had een pak melk waar een koe op stond. Dus ik vroeg haar of ze het gedronken had. Ja, want dat mocht van de juffrouw, een hele beker. Dus hup ik naar binnen. De juffrouw was zich trouwens van geen kwaad bewust, want er stond toch lactosevrij op de verpakking, maar even uitgelegd dat een lactose intolerantie anders is dan een koemelk allergie. ’s Avonds kreeg ze koorts en werd ze verkouden, dus dit was eigenlijk een mooie test. Bij de juffrouw werd het wel nog extra benadrukt: geen koemelk meer en ook mijn dochtertje drukte ik op het hart dat ze alleen thuis nog maar melkproducten mocht drinken.

Een jaar later

Nu zijn we een jaar verder en het gaat super met mijn dochter. Ze is twee kledingmaten gegroeid. Is bijna nooit meer verkouden, behalve de normale verkoudheden die ieder kind heeft. Ze eet inmiddels weer eens een half plakje kaas, dat kan ze verdragen. Ook gewone chocoladepasta mag ze weer, maar wel maar één boterham per dag en zo proberen we steeds iets uit. Binnenkort maak ik weer eens een afspraak bij de huisarts om de allergie nog eens te controleren, want ze kan er zomaar overheen gegroeid zijn, maar vooralsnog vinden wij het allemaal prima zo.

Lees ook:

Kind blij, wij blij!

Bianca

Moeder van 2 meiden en werkzaam in de thuiszorg

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics