Thuisleven.com
Hulpwaaier van Uitgeverij Pica. Dyslexie, tips en strategieën bij de hand.
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Informatief > Hulpwaaier van Uitgeverij Pica. Dyslexie, tips en strategieën bij de hand

Hulpwaaier van Uitgeverij Pica. Dyslexie, tips en strategieën bij de hand

30 jaar ben ik leerkracht. Inmiddels al 16 jaar in de middenbouw van een Montessorischool in het midden van ons land. Heel veel kinderen heb ik leren lezen. Als kleuters kwamen ze binnen in mijn groep 3 om er als vijfde groeper weer lezend uit door te stromen naar de bovenbouw. Ik pretendeer altijd dat het mij lukt…dat magische leren lezen. Niemand die bij mij weggaat kan nog niet lezen. Leeskilometers worden er gemaakt. Heel veel. Meestal met plezier. Soms ook niet….

Boekenwurm

Zelf ben ik een boekenwurm. Mijn kinderen zijn dat ook. Het leren lezen ging snel en vanzelf. Mijn pleegkindje van 4 is ook al met boeken bezig en kent enkele letters. Hij lijkt het ook al op te pakken onze liefde voor boeken.
Hij behoort echter tot een risico groep….heeft een dyslectische moeder en opa.

Dyslexie

Dyslexie.. je wordt ermee geboren. Het maakt het leren lezen niet altijd tot een pleziertje. Kinderen komen hindernissen tegen en raken gedemotiveerd. Helaas kom ik dat ook op school tegen, ook in mijn klas. Ondanks alle inzet van leerkracht, ouders en vooral van de leerling rijzen er dan soms moeilijkheden en is de weg naar het kunnen lezen een pad vol hobbels.

Hulpwaaier Dyslexie

In de afgelopen jaren heb ik boeken gelezen en cursussen gevolgd. Nooit eerder kwam ik een praktische hulp tegen zoals deze hulpwaaier Dyslexie. Wat een handzaam document, praktisch en makkelijk leesbaar. In oktober toetsen wij groep 3 altijd op grond van het dyslexie-protocol dat iedere school moet hebben. We volgen de kinderen en halen steeds de kinderen die opvallen eruit. Zij krijgen extra hulp in de school middels een handelingsplan. Na een lange weg volgt vaak een dyslexie onderzoek met een verklaring aan het eind van de rit.

Informatie over Dyslexie

Deze waaier geeft informatie maar ook tips. Elk onderdeel heeft zijn eigen kleur en bevat duidelijke info voor alle betrokkenen:

 • Wat is dyslexie?
 • Dyslexie op de basisschool
 • Verwijzing naar de gezondheidszorg
 • Na de diagnose, op de Basisschool
 • Dyslexie op het voortgezet onderwijs
 • Hulpmiddelen
 • Dyslexie en thuis
 • Dyslexie en…adhd etc.
 • Bronnen en aanbevelingen
 • Literatuurverwijzing
 • Verklarende woordenlijst

Tips voor leerkracht en ouder

De waaier is toegespitst op het individuele kind. Bij ieder hoofdstuk zijn steeds puntsgewijs tips opgenomen. Er staan zelfs suggesties in voor kinderen die meer informatie willen hebben. Ook als je geen leerkracht bent zijn de tips helder. Ouders krijgen een goede handreiking om hun kind te helpen. De interventies die worden aangereikt zijn helder en praktisch. Per leeftijdsgroep is er een overzicht van de opvallende kenmerken. Tevens wordt er duidelijk uitgelegd wat er op school per leerjaar bijvoorbeeld aan toetsen is. Het Leerling Volgsysteem wordt gevolgd en uitgelegd aan ouders.

Mijn ervaring met de hulpwaaier Dyslexie

Door het gebruik van kleuren per hoofdstuk krijg je een heldere handleiding. Ik heb veel ervaring en veel kennis maar kwam toch nog nieuwe tips tegen. De lijst met boekenseries voor dyslectische kinderen vond ik handig. Ik heb meer informatie gekregen over de doorverwijzing. Al meerder keren heb ik gebruik gemaakt van de waaier om iets op te zoeken. Na de signalering van de kinderen in groep 3 die problemen ondervinden bij het leren lezen kon ik ook praktisch met de wijzer aan de gang. Ik heb enkele ouders ook al de tip gegeven…. Deze wijze waaier zal ik niet voor mijzelf houden. Hij wordt opgenomen in onze orthotheek.

Ik hoop nog vele jaren kinderen met plezier tot meer leesplezier te krijgen en weet zeker dat deze waaier mij daarbij gaat helpen.

Lees ook:

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics