Selecteer een pagina

Als biebjuf en moeder van vier kinderen heb ik de nodige ervaring met kinderen die niet graag willen lezen. Soms is dat een fase, maar helaas zijn er ook kinderen die het lezen zo stom vinden dat ze het alleen doen als dit moet. En dat is zonde! Elke keer weer vind ik het een uitdaging om juist deze kinderen aan het lezen te krijgen. Er zijn namelijk zoveel boeken dat er voor ieder wat wils is, je moet er alleen even achter komen wat matcht.

Waar moet en/of kun je rekening mee houden:

Leesniveau

Ten eerste is het fijn om te weten welk leesniveau een kind heeft. Als een kind continu bezig is om woorden te hakken en te plakken dan is de lol er snel af. Kies dus een boek van het niveau waar je kind op leest. Op de kaften staat dit aangegeven, bij twijfel kun je altijd de medewerker in de bieb of winkel erbij vragen (of even op internet recensies lezen).

Interesse

Ooo zo belangrijk! Al is het boek nog zo populair in de rest van de wereld, als je kind er geen interesse in heeft zal het dit ook niet met plezier gaan lezen. Kijk dus goed waar de interesses liggen. Vind je kind lezen echt niet leuk, zoek dan boeken op waar meer plaatjes in staan. Houdt je kind van dino’s ga je daar naar zoeken en is je kind gek op dieren dan vind je bij de dierenboeken een ruime scala aan boeken. Zelfs stripboeken lezen is een boek lezen!

Dyslexie

Heeft je kind dyslexie en kan het daardoor moeilijk door boeken heen komen kijk dan eens naar de speciale Dyslexie-vriendelijke uitgaven bij diverse uitgevers.

Woordenschat

Begrijpt je kind niet altijd wat een woord inhoud, laat je kind dan naar je toe komen zodat je dit uit kunt leggen. Een boek wordt namelijk pas echt interessant als je weet wat er staat! Ook kun je kijken voor boeken die makkelijk geschreven zijn. Een boek onder het leesniveau is niet erg. Sterker nog herhalen doet wonderen!
Bovendien kun je er dan voor kiezen om de pittige boeken voor te lezen (ook al is je kind een tiener) en tijdens het lezen de moeilijke woorden uit te drukken met gebaren (het lezen onderbreken en uitleggen wat het betekend doet ook wonderen).

Voorlezen

Heeft je kind nog een hekel aan lezen, zelfs als je er alles aan hebt gedaan. Lees dan gezellig voor! Kies een boek uit dat het hele gezin leuk vind en maak het daarmee zo gezellig mogelijk. Probeer dit elke dag op een vast tijdstip in te lassen, zodat het lezen een routine wordt. Je zult op een gegeven moment gaan merken dat de interesse er is, zeker bij boeken die je meenemen in een verhaal waar je het einde van wilt weten.

Lees ook:

Veel leesplezier!

Geverifieerd door ExactMetrics