Het kookboek: De FODMAP-vriendelijke keuken – recensie
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kookboeken > Het kookboek: De FODMAP-vriendelijke keuken – recensie

Het kookboek: De FODMAP-vriendelijke keuken – recensie

Opletten met wat je eet. Misschien doe je dat al wel. Maar wist je dat voeding ook invloed heeft op darmklachten? Als je last hebt van prikkelbare darmen of PDS (prikkelbare darm syndroom) hebt, dan moet je echt opletten met wat je eet. Maar wat kun je wel/niet eten? Dat is best een zoektocht, en verschilt ook vaak per lichaam. In Australië heeft een onderzoeksgroep een dieet ontwikkeld dat erg aanslaat bij mensen die PDS hebben. Dit wordt ook wel het FODMAP dieet genoemd. Dit dieet werd een succes voor PDS patiënten, 75% van de PDS patiënten merkte dat de klachten verminderd werden bij het volgen van dit FODMAP dieet. FODMAPS zijn voedingsstoffen die slecht of niet opgenomen worden in de dunnen darm en in de dikke darm terechtkomen. In 2014 is dit dieet ook in Nederland gekomen en krijgt steeds meer bekendheid. En dan nu ook nog eens een kookboek op de markt met FODMAP recepten. Ik vertel je over dit nieuwe kookboek.

Het kookboek: De FODMAP

In dit kookboek ‘De FODMAP – vriendelijke keuken’ van Emma Hatcher wordt veel informatie gegeven over wat FODMAP precies is, ook deelt ze haar persoonlijke ervaringen. Heel interessant om te lezen en als PDS patiënt zal je hier veel in herkennen. Wat ik goed vind is dat ze benoemd dat je een FODMAP dieet moet uitvoeren onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist. Het is namelijk niet zomaar iets om te gaan onderzoeken en te volgen. Verder geeft Emma een kijkje in de inhoud van haar voorraadkast, ze vertelt welke ingrediënten zij in huis heeft. Als je nog maar net begint met het FODMAP dieet is dit wel een fijne toelichting. Want als je net begint met het FODMAP dieet dan is het best een hele klus om alles uit te zoeken en te onthouden. Maar het allerbelangrijkste is dat ze je helpt met heel veel recepten voor een FODMAP vriendelijk dieet.

Recepten

De recepten zijn in zes hoofdstukken verdeeld; ontbijt, lunches/avondmaaltijden, tussendoortjes, recepten voor bijzondere momenten (als je bezoek krijgt bijvoorbeeld), zoete tussendoortjes en als laatste de toetjes. Alle recepten zijn duidelijk beschreven met prachtige foto’s erbij. De recepten zijn niet ingewikkeld en het aantal ingrediënten wat je nodig hebt is te overzien. Ben je, net als ik, niet een echte keukenprinses dan kun je dus toch heerlijk FODMAP koken met hulp van dit boek. Enige minpuntje zou kunnen zijn dat er weinig vlees-/visrecepten in dit boek te vinden zijn.

Het recept van de pindakaasbonbons gaan wij als eerste maken!

Mening

Volg je het FODMAP dieet of ga je dit binnenkort volgen? Dit boek is een pareltje en laat zien dat er geen ingewikkelde recepten nodig zijn om toch lekker en goed te kunnen blijven eten. Het is een heerlijk dik boek, met een harde kaft en hierdoor lekker stevig. Alleen al de uitstraling van het boek nodigt al uit om ermee aan de slag te gaan. Bestel het boek bij Uitgeverij Scriptum. Bestel je voor 23.00 uur dan kun je het kookboek morgen al in huis hebben!  Wij hebben al een eerste recept uitgekozen waar we mee aan de slag gaan. Iets met pindakaas en chocolade. Nu eerst beter worden en dan aan de slag met dit kookboek.

Info en waar te koop

De FODMAP – vriendelijke keuken.
Auteur: Emma Hatcher.
Uitgever: Scriptum.
Verschenen: november 2017.
ISBN: 978 94 6319 0725.

Lees ook:

*  Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie-exemplaar ontvangen *

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Ik volg geen dieet omdat ik heel gauw kilo’s kwijt raak dus dat is weer de andere kant op maar ik ben wel altijd benieuwd naar nieuwe recepten alleen dan voor de smaak en variatie hihi

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics