Thuisleven.com
Recensie: Een man onder de brug – Uitgeverij Kwintessens
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kinderboeken > Recensie: Een man onder de brug – Uitgeverij Kwintessens

Recensie: Een man onder de brug – Uitgeverij Kwintessens

“Lezen is leuk!
En lezen is leerzaam.
Verhalen kunnen je aan het denken zetten over wie je zelf bent en hoe je met anderen omgaat. Daar kom je verder mee!”

Dit staat op de eerste bladzijde van het boek Een man onder de brug van Jacobina Kunnen. En dat is ook precies waar het verhaal over gaat. Het boek heeft AVI E4/M5, geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8/9.

Een man onder de brug

Als Ruben en Isa naar school lopen, zien ze bij de rivier een man die een hondje uit het water redt. Ze ontdekken dat de man in een tentje onder de brug woont. Ruben vindt de man eng, maar Isa is nieuwsgierig en wil graag meer over hem weten. De man hoest heel erg en ze maken zich ook wel wat zorgen om hem. Ze proberen er van alles aan te doen om de zwerver te geven wat hij nodig heeft, ze zorgen voor een betere tent, voor eten, en ook voor eten voor de hond.
Maar op een dag is de zwerver verdwenen. Omdat de zwerver zo hoest maken Ruben en Isa zich nog meer zorgen om deze man, en ook om de hond. Ze zoeken overal en als ze de zwerver vinden, zien ze dat het echt niet goed met deze man gaat …
Hoe zal dat aflopen? En hoe komt het dat deze man zwerver is geworden?

Mijn mening

Nu kom ik niet elke dag een zwerver tegen of een man die onder de brug woont. Is de situatie in het verhaal dan vergezocht? En is deze les die het boek geeft dan niet in de praktijk te brengen?
Toch is dit verhaal een leerzaam verhaal.  De meeste kinderen zullen vast wel eens een keer een zwerver tegengekomen. En hoe ga je daarmee om? De meeste zwervers kiezen er niet voor om zwerver te zijn, vaak zit er wat achter.
Ruben en Isa zijn best dapper, zij stappen zomaar op iemand af, terwijl veel volwassenen diegene links zouden laten liggen. Ze zijn behulpzaam; ze zien wat deze man nodig heeft en ze zorgen daar dan ook voor. Daarnaast laten ze er ook geen gras over groeien als ze zien dat het absoluut niet goed gaat met deze zwerver. Ze ondernemen direct actie! Helden zijn het!

Bij het lezen van dit boek moest ik denken aan een verhaal uit de Bijbel: van de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan! In dat verhaal leert Jezus ons dat we moeten omzien naar mensen in nood, die op onze pad komen. Ruben en Isa uit dit boek hebben het in ieder geval begrepen. Hoe zouden wij reageren?

Een man onder de brug is dan ook een mooi boek om te lezen en er ook eens met de kinderen over door te praten. Thuis, of in de klas.

Productinformatie

Titel: Een man onder de brug
Auteur: Jacobina Kunnen
Illustrator: Iris Boter
Uitgeverij: Kwintessens
Aantal pagina’s: 75 bladzijdes
ISBN: 9789057885013

Lees ook:

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Klinkt als een leuk boek voor de kids!! Ik las laatst ergens dat er weer minder wordt gelezen door de jeugd en ik vind dat zo jammer!!! Hier thuis kost het me ook wel wat moeite om ze aan het lezen te krijgen, maar ik zorg voor voldoende keuze (lang leve de bibliotheek!!) en hoop maar dat ze een beetje van mijn voorliefde voor lezen hebben geërfd.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics