Film kijken
Het loopt nu tegen het einde van het jaar. Ik zit veelal binnen en lees ‘s-avonds graag een goed boek of kijk een goede film. er zijn echter niet veel films die zo in mijn hoofd blijven rondhangen als deze. ‘Haar naam was Sarah‘ is de naam van een Franse dramafilm uit 2010 naar het gelijknamige boek van Tatiana de Rosnay uit 2007.
Waar gaat Haar naam was Sarah over?
Het filmverhaal weeft twee verhalen op fraaie wijze door elkaar en springt in tijdsbeeld herhaaldelijk heen en weer. In de eerste scènes zien we hoe door de Franse politie (zonder dat de Duitsers meededen aan deze grootscheepse razzia) Joden in Parijs worden gearresteerd en samengedreven. Ook de tienjarige Sarah Starzinsky wordt met haar ouders opgepakt, maar heeft haar broertje op het laatst in een afgesloten kast weten te verbergen. Zij heeft de sleutel meegenomen.

Ze worden samengepropt in een overvol wielerstadion dat als tussenstation diende. Aanvankelijk spelen kinderen nog onschuldig spelletjes op de wielerbaan, maar de omstandigheden verslechteren dramatisch. Iedereen wordt op transport gezet, de wildste verhalen circuleren. Sarah heeft nog steeds de sleutel van de kast waarin haar broertje is opgesloten en probeert wanhopig te ontsnappen om hem te bevrijden. Na een geslaagde ontsnapping komt zij met een ander meisje bij een boerderijtje, bewoond door de familie Dufaure. De rol van de gewone burger, angst voor de gevolgen voor het verlenen van hulp, maar ook de gewetensnood van deze gewone mensen is treffend in de gebeurtenissen verwerkt. Bieden zij hulp of kijken zij de andere kant op? Zal Sarah haar broertje nog tijdig kunnen redden?
Twee verhaallijnen
Als tweede verhaallijn doet de journaliste Julia Jarmond (Kristin Scott Thomas) zestig jaar later onderzoek naar de deportaties, omdat er vrij weinig bekend is geworden over deze duistere rol van de politie. Julia komt er geleidelijk achter dat haar schoonfamilie een geheim verbergt dat een connectie heeft met het huis van haar schoonouders en een verbintenis met de grote razzia uit 1942. Stukje bij beetje komt zij door bezoeken aan voormalige buurtbewoners en archieven van onderzoekers achter het levensverhaal van Sarah en de dramatische ontwikkelingen in haar leven. Binnen haar schoonfamilie stuit zij op een muur van zwijgen als zij haar onderzoek voortzet..
Conclusie over Haar naam was Sarah
Deze film heeft op mij veel indruk gemaakt. Zeker omdat je, toen ze haar boertje opsloot in de kast, al het gevoel had: dit komt niet goed… Er zijn momenten die mij erg hebben bezig gehouden. Waarom liet de bewaker van het kamp haar gaan? Had hij zelf ook kinderen? Moest hij zijn functie uitoefenen en was het slechts plicht en geen willen? Vond hij misschien ook dat ze te ver zijn gegaan? En de boer? Hij nam een enorm risico. En zo zijn er nog wel meer dingen die me blijven puzzelen.
Het is zeker geen film die je zo maar even ziet. Het is echt een zeer goede film, goed verhaal en een vernieuwende kijk op dingen. Maar ook één die je, zoals bij mij het geval is, bezig houdt. Echt een film die de moeite waard is. Ik heb hem zelf nog niet op dvd, maar ik denk dat deze er wel bij gaat komen.
Meer over films lees je op Thuisleven
Ik ben heel benieuwd wat jullie van de film vonden. Wie van jullie heeft de film al gezien en wat voor indruk maakte deze op jullie? Laat het me weten.
Ik heb deze film nog niet gezien en het boek niet gelezen.
Zal toch een keertje moeten, ben nu wel heel benieuwd hoe het verder met het broertje is gegaan.
Wij hebben een werkstuk moeten maken in de 2e klas van het gymnasium. Ik ben het helemaal met je eens; deze film houdt je ook na het kijken nog bezig.
Een heftige film maar ik ben blij dat ik hem heb bekeken.