Thuisleven.com
3 tips om je woonkamer industrieel in te richten.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Interieur > Woonkamer > 3 tips om je woonkamer industrieel in te richten

3 tips om je woonkamer industrieel in te richten

Hoe richt je een woonkamer industrieel in? Als eerste is het goed om te weten dat een industrieel interieur een dominant karakter heeft en zich kenmerkt door een ruige, sobere en een cleane uitstraling. In een industrieel interieur worden veelal onbewerkte materialen gebruikt. Denk hierbij aan oude metalen voorwerpen, bakstenen en verweerd hout. In dit artikel deel ik 3 tips om je woonkamer industrieel in te richten.

Tip 1: Welke industriële stijl kies jij?

Als je denkt dat je met een industriële stijl al de keuze hebt gemaakt dan heb je het mis. Want in industrie look zijn er nog ontzettend veel soorten (sub)stijlen. Kies aan de hand van de kernwoorden hieronder de stijl die het meest bij jouw/jullie aansluit.

  • Scandinavisch: veel wit, (blank) hout, linnen, vilt, basic, natureltinten, grijs en zwart, duurzaamheid, lichte, zachte kleuren met felle accentkleuren.
  • Vintage: oude/verweerde materialen, vaal/geleefd leer, tweedehands, geel, oranje, bruin, rood, mooi ouderwets, retro-elementen uit de jaren 50, 60, 70, 80 en warme houtsoorten.
  • Modern: rechte/strakke lijnen, harde (felle) kleuren (weinig grijs) zoals wit, zwart, geel, rood, blauw, futuristisch, ruimtelijk, design, aandacht voor luxe en technische hoogstandjes, minimalistisch, afwisselend mat en hoogglans.
  • Stoer, ruig & rauw: bruintinten, stoer, meerdere donkere tinten, weinig wit en kleur, leer, oude materialen, manneninterieur, weinig poespas.
  • Bohemian: expressief, gedurfd met nieuwe ideeën, eigenzinnige kleuren, vintage vondsten en dierbare details van verre reizen, hout, stoffen uit India, Marokko en Afrika, borduursels en aardewerk.
  • Landelijk: rust en sfeer van het platteland is voelbaar, rustieke meubels, houten vloeren, lichte kleuren op de muur en houten shutters voor het raam, natuurlijke materialen, eventueel gebruikt van rotan of riet (max. één element).
  • Chic/romantisch: lieflijk, roze, ronde vormen, pastelkleuren, zachte materialen, bloemen, fijne patronen, brocante accessoires (zoals een kroonluchter, stoffen lampenkap, gestoffeerde meubelen).

Tip 2: Beken kleur

Heb je een keuze gemaakt? Dan kun jij je nu gaan focussen op de kleuren. De basiskleuren in een industriële stijl zijn zwart, grijs en wit. Naast deze basiskleuren kies je 2 andere kleuren die je mooi vind. Kies je liever voor meer kleuren dan is het raadzaam om kleuren te kiezen die dicht bij elkaar liggen.

Wil je meer kleuren of weet je niet precies wat je mooi vindt kijk dan eens op Pinterest voor moodboards en sla de moodboards op die je het meest aanspreken. Maak vervolgens een eigen moodboard door te online te kijken naar de meubels zoals een industriele kast, tafel, stoelen, bank en lampen. Daarna kun je induiken op de details zoals kussen, dekens, vazen, planten, bloempotten en andere accessoires in huis.

Extra tip: neem de grote items in huis in veilige (basis) kleuren en gebruik de accessoires in huis om kleur aan te brengen.

En als laatste vergeet niet dat de muren en de vloer ook van invloed zijn op de look!

Tip 3: Kies materialen uit

Kies de materialen uit die de basis gaat worden in je interieur. Kies je voor hout, beton, metaal of bakstenen?
Let er wel op dat het één geheel moet worden. Als je twee tafels in huis neemt kun je weliswaar andere vormen tafels hebben maar mooi is het dan om de poten en het hout in dezelfde look te hebben. Dan kun je voor de kasten een ander materiaal gebruiken maar als je alle kasten dan in die stijl neemt komt er toch rust.
Bijvoorbeeld: stalen poten voor de tafel, stoelen en bank met verweerd houten planken als tafelbladen en leer voor de stoelen en bank. Kasten van een zelfde kleur hout en één muur met baksteen en een betonvloer. Dan kun je de extra gekozen kleuren gebruiken voor de accessoires.

Lees ook:

In welke stijl is jullie woonkamer ingericht?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

7 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics