Feestdagen vol gezelligheid zorgen voor stralende gezichten in de donkere decembermaand. De kerstster (Poinsettia) hoort daar gewoon bij. Met zijn warme kleuren en sterachtige vorm brengt de kamerplant de extra sfeer die niet mag ontbreken. hieronder 10 leuke, maar simpele, ideeën voor een waar sterrenfeest.

Idee 1: Van herfst naar Kerst

Heb je een herfstkrans met dennenappels? Steek er kleine glazen buisjes in en je maakt eenvoudig een kerstkrans. In elke minivaasje komt een kerststerbloem die je uit de plant knipt. Hou de afgeknipte stelen 5 tellen onder een warme kraan (ca. 60 graden Celsius) en vervolgens 5 tellen onder een koude kraan. Dan stopt de sapstroom en kun je zeker 2 weken lang genieten van de vrolijke bloemen. Controleer  regelmatig het waterpeil in de glazen buisjes en vul eventueel bij.

Idee 2: Combineer met droogbloemen

Droogbloemen veroveren het interieur! Ze zijn ook prima te combineren met levend groen. Zet eens een mand vol rode kerststerren (Poinsettia) naast een vaas gedroogde bloemen en grassen. Het resultaat: vintage chic met landelijke uitstraling.

Idee 3: Scheve schaatsen

Oude (of kapotte) schaatsen die je waarschijnlijk toch niet meer zal gebruiken, kun je omtoveren tot originele blikvangers met kerststerren (Poinsettia) erin. Wel verstandig om de binnenkant te voorzien van plastic folie zodat het overtollig gietwater niet uit de schaatsen sijpelt. Vervolgens is het een kwestie van ophangen aan de veters. Voeg voor extra sfeer hulst, dennenappels of dennentakjes toe.

Idee 4: Nieuw jasje

Kerststerren

Geef oude bloempotten een nieuw leven. Bijvoorbeeld door er jute om heen te wikkelen. Een stoer, nieuw jasje als het ware. Kleren maken tenslotte de… kerstster. Een ‘aangeklede’ kerstster is ook leuk om cadeau te geven bijvoorbeeld op 12 december, de Dag van de Kerstster (Poinsettia Day).

Idee 5: 3D-effect

Zet eens een paar kerststerren (Poinsettia) voor een uitvergrote foto, poster of schilderij met een bos erop. Zo ontstaat er een opvallende dieptewerking. Zeker als je er ook nog een dennentak of miniboompje bij zet.

Idee 6: Kerst in de jungle

Kerststerren ideeeën

Juist als je planten groepeert, ontstaat die hippe urban jungle sfeer. Voeg tijdens de feestmaand eens een aantal kerststerren (Poinsettia) toe. Zachte tinten als je het neutraal wilt houden, warmrood voor extra kerstsfeer. Om het urban jungle gevoel te behouden, kies je voor potten in neutrale kleuren, bijvoorbeeld in betonlook.

Idee 7: Ster achter glas

Weer helemaal terug van weggeweest: het terrarium. Natuurlijk ook heel geschikt om een kerstster (Poinsettia) in te zetten. Maak het extra sfeervol door kerstaccessoires toe te voegen.

Idee 8: Sneeuwwit

Creëer een witte kerst in huis door een sneeuwlandschap in Scandinavische stijl te maken. Leuk voor jong en oud. Minihuisjes en andere accessoires bedek je met een laagje kunstsneeuw. Een witte kerstster (Poinsettia) mag natuurlijk niet ontbreken.

Idee 9: Extra kleurrijk

Kerststerren ideeën

Met Kerst kun je ook kleuraccenten aanbrengen in het interieur; subtiel maar toch opvallend. Denk bijvoorbeeld aan paars touw dat je gebruikt om mini-kerststerren (Poinsettia) en dennenappels in de kerstboom te hangen.

Idee 6: Sterrendiner

Een eenvoudige feesttafel met een hoofdrol voor kerststerren (Poinsettia). Bijvoorbeeld met een aantal mini-sterren her en der verspreid over de tafel of door de bloemen uit de plant te knippen en in kleine glazen vaasjes of buisjes te zetten. Hou de afgeknipte stelen 5 tellen onder een warme kraan (ca. 60 graden Celsius) en vervolgens 5 tellen onder een koude kraan. Dan stopt de sapstroom en kun je zeker 2 weken lang genieten van de vrolijke bloemen.

12 december: Poinsettia Day

De kerstster is ontdekt door een Amerikaanse ambassadeur in Mexico: Joel Poinsett. In 1852 riep het Amerikaanse Congres zijn sterfdag uit tot Poinsettia Day en ontstond een traditie om op 12 december een kerstster cadeau te geven aan familie, vrienden of buren. Inmiddels wint Poinsettia Day, oftewel de Dag van de Kerstster, ook in Europa aan populariteit en is de kerstster in de decembermaand een passend cadeau. Uiteraard wel voorzien van een persoonlijke (kerst)wens.

Kerststerren zijn verkrijgbaar vanaf begin november bij tuincentra, bloemisten en supermarkten. Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.facebook.com/kerstster.

Bron en fotocredit: Stars for Europe

Lees ook

Geverifieerd door ExactMetrics