Tijd voor een nieuwe vloer in huis maar je wil deze keer een andere weg inslaan? Dan is het tijd je eens te verdiepen in visgraat pvc. Deze combinatie van twee unieke stijlen zorgt voor een vloer die niet alleen lang meegaat, maar die je ook niet zomaar bij de buren ziet. Benieuwd of dit type vloer bij jou past? Lees dan gauw verder.

Wat is pvc?

Pvc is een afkorting voor een lange, ingewikkelde naam van een bepaald type materiaal. Voluit heet dit polyvinylchloride. Het is een type kunststof dat veel voordelen met zich meebrengt en daarom onder andere wordt gebruikt om vloeren en vloertegels te maken. Pvc is namelijk:

  • uitzonderlijk stevig: het materiaal is bijna niet kapot te krijgen.
  • bewerkelijk: het is makkelijk in allerlei vormen te krijgen.
  • duurzaam: het gaat erg lang mee en kan goed tegen een stootje.
  • krasbestendig: in tegenstelling tot hout en beton zie je beschadigingen amper. 

Als je zo ziet welke voordelen pvc met zich meebrengt, dan is het natuurlijk niet gek dat het wordt gebruikt voor vloeren. Het materiaal kan immers goed tegen een stootje en krassen zie je niet snel. Wel zo prettig als je er elke dag overheen loopt. Daarnaast is het bewerkelijk, wat nog een sterk voordeel met zich meebrengt: je kunt het aanpassen naar smaak. 

Dankzij de stevigheid is pvc trouwens ook uitermate goed geschikt voor in bedrijfsruimtes en kantoren. Het is namelijk een materiaal dat mooi blijft ook als er dagelijks tientallen mensen overheen lopen met schoenen of hakschoenen aan.

Materiaal bewerken

Het feit dat pvc zo bewerkelijk is, zorgt ervoor dat het zo populair is voor vloeren. Het is namelijk een materiaal dat je kunt laten lijken op andere materialen. Wat dat inhoudt is dat er een aantal gespecialiseerde leveranciers zijn die pvc tegels zo kunnen maken dat ze amper van hout te onderscheiden zijn. Hetzelfde geldt voor natuursteen: sommige soorten pvc lijken er exact op. 

Je kunt dus een pvc vloer in huis halen die er precies zo uitziet als hout of een ander natuurlijk materiaal, zonder dat je de nadelen van die materialen erbij krijgt. Natuurlijke materialen zijn niet zozeer veel duurder in aanschaf maar ze zijn kwetsbaar en gaan vaak minder lang mee. Onder de streep betaal je er dus vaak meer voor. 

Pvc in visgraat: kan het?

Een visgraat slaat op een patroon in je vloer. Je kunt dit bereiken door de houten planken van je parket- of laminaatvloer in korte planken te zagen en deze haaks op elkaar te leggen. Doe dit meerdere keren onder elkaar over de hele vloer, en er ontstaat een visgraat patroon, Heel hip, speels en populair. Maar hoe doe je dat met pvc? Nou, nog veel makkelijker in de meeste gevallen. Zo zijn er pvc tegels waar het visgraat patroon al in zit. Er zijn ook leveranciers die pvc in planken leveren zodat je er zelf visgraat van kunt maken.

Lees ook:

Hoe vind jij het visgraat patroon?

Geverifieerd door ExactMetrics