kleine keuken
Thuisleven.com > Lifestyle & Interieur > Waar een kleine keuken groot in kan zijn

Waar een kleine keuken groot in kan zijn

Niet iedereen woont in een huis met een grote living met open keuken. Soms ben je op zoek naar een kleine keuken met groot gemak. Ik denk aan de tijd dat mijn oom en tante ‘op kamers’ gingen wonen bij mijn opa en oma in huis. Het hele huis moest in één slaapkamerruimte passen. En aan de tijd dat wij eens een nachtje hebben verbleven in een studio met kitchenette. Er zijn tal van opties en mogelijkheden wat betreft de keuken. Zo leggen wij op dit moment de laatste hand aan een buitenkeuken op ons landje waar makkelijk schoonhouden de boventoon voert.

Het waarom van een kleine keuken.

Over een kleine keuken wordt wel gesproken als de ruimte voor de keuken in het woonhuis beperkt is tot een kleine, afgesloten ruimte. Meestal aan het einde van de gang gesitueerd en met keukendeur als achteruitgang van het huis. Er is in huis dan besloten tot meer aandacht en ruimte voor de leefruimte.
Weer andere mensen willen juist graag een overzichtelijke, compacte keuken met alles binnen handbereik. Zo hadden wij op de camping in onze tent een gasstel met daaronder wat opbergruimte voor pannen. Die kon je in elkaar opbergen en dat was toch echt onze keuken. En een keukenblok in de mencave of filmkamer is toch wel luxe met wat koude drankjes!
De tiny house beweging wil graag leven in een klein huis met zo min mogelijk spullen. Alles in huis dient meer dan één functie te hebben of wordt bestempeld als overbodig. Daar kijk ik met veel plezier naar op televisie en ik probeer van de praktische oplossingen te leren.

Praktische oplossingen in een kleine keuken.

Naast opbergruimte is een keuken meestal voorzien van een werkblad, een gedeelte van het aanrecht. De plek waar het eten voorbereid wordt. In een grote keuken kan dit zelfs een apart eiland met lades betreffen. In een kleine keuken zijn er oplossingen die een werkblad of deksel over het gasstel of de gootsteen leggen. Zo benut je de aanwezige ruimte volledig en krijgt het meerdere functies.
Je kunt ook de hoogte van een ruimte benutten. Wederom op ons landje hebben we de ruimte van een douchecabine omgebouwd naar een keukentje. De koelkast dient als basis met daarop een houten plaat over de breedte van de ruimte. Hierop staat een magnetron met daar een Senseo apparaat opgezet. Daarnaast de airfryer die als heteluchtoven niet mag ontbreken. Er liggen ook wat losse spulletjes op.
En de beroemde hoekkast met draaiplateau zodat ook het verste hoekje gevuld kan worden met … keukenbenodigdheden.

Wat heb je nou eigenlijk echt nodig?

Iedere verhuizing verdwijnen er keukenspullen uit onze collectie. Ze vinden hun tweede leven op de weggeefhoek. In mijn overijverige verzameldrang had ik op een gegeven moment twee complete pannensets. Er zijn tal van apparaten die we eigenlijk nooit gebruiken. Of apparaten die een dubbele functie hebben. Een keukenmachine vervangt al snel een losse sapcentrifuge, beslagmixer en groentehakker.
Ook het serviesgoed neemt in de loop der jaren een vlucht. Terwijl eigenlijk iedereen wel een favoriet glas heeft. En die verjaardagen, hoeveel zijn dat er nou eigenlijk? De keukenspullen hebben we weer beheersbaar gemaakt en dat scheelt veel kastruimte. Nog even en de keuken wordt te groot.

Linda Meester

Eigenaar/ vennoot van Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com. Moeder van 3 dochters en gehuwd met een zelfstandig ondernemer.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

3 reacties