Selecteer een pagina

Eens, eens gaat het ervan komen. Dan gaan we ons appartement met twee slaapkamers verruilen voor een huis. Een huis met voldoende slaapkamers, meer ruimte voor vijf personen en een tuin. Voor nu blijft het dromen, dagdromen afgewisseld met nachtmerries. Nachtmerrie over een op handen zijnde verhuizing.

Nieuwbouw

Toen wij ons appartement betrokken, werd het kaal opgeleverd. En met kaal bedoel ik ook kaal. Alleen het plafond was gewit. Alle betonnen muren moesten eerst behandeld worden met een primer of voorstrijk voordat ze behangen dan wel gewit konden worden. We waren net getrouwd en besloten dat allemaal zelf te doen, naast een eigen zaak en een loondienstverband. Dus rondom alle muren voorbewerken en daarna driemaal witten per muur. Vervolgens samen met mijn broer laminaat gelegd. Dat is ons niet in de koude kleren gaan zitten. Na onze verhuizing hebben we een paar maanden bij moeten komen van dit extra werk. Dit nooit meer hebben we afgesproken.

Verhuizen

Inmiddels drie dochters later, dromen we weer over een verhuizing. We zijn uit ons jasje gegroeid en sparen voor een groter huis en een eventuele noodzakelijke opknapbeurt annex verbouwing. Wat na het dagdromen overblijft is de nachtmerrie van de verhuizing. Al maandenlang zijn we onze bezittingen aan het uitzoeken en wegdoen. Alles onder het mom van: dan hoeven we het niet mee te verhuizen. Iedere keer weer blij als de jongste een kledingmaat is gegroeid en er zakken vol kleding ons huis verlaten. Blij kijken we elkaar aan en denken hetzelfde.

Verhuischecklist

Dan tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de lokale ‘Mums and Tots’, een speelinloop voor kinderen tot 4 jaar voor o.a. expats en andere anderstaligen, komt het onderwerp verhuizing aan de orde. Ik luister met gespitste oren, want deze moeders zijn gewend aan verhuizen, zelfs internationaal. Ze laten de bezittingen inpakken, ter plaatse uitpakken en neerzetten op de juiste plek terwijl zij met een vriendin ergens koffie drinken. Nu vraag ik je …? Ook wijzen ze elkaar op het bestaan van een verhuischecklist. Zo vergeet je helemaal niets, de insteek is tijdig beginnen en stress voorkomen.

Verhuisbedrijf

Ik zit met open mond te luisteren. Ze beginnen onderling te lachen en daar gaan we weer. “Jullie zuinige Nederlanders, jullie willen alles zelf doen en nergens voor betalen, maar het zal je verbazen hoe weinig deze service eigenlijk kost”. “Wij expats praten onderling veel meer en raden elkaar erkende bedrijven aan”. “Zo ook of een verhuisbedrijf je niet alleen wil verhuizen, maar bijvoorbeeld ook je witgoed aan wil sluiten, oude vloerbedekking wil verwijderen, boorgaatjes wil dichten en plinten aan wil leggen”. “Zodat je als je in je nieuwe huis aankomt, gelijk operationeel bent, want we hebben, net als jij, onze handen vol aan ons gezin en steken onze tijd liever in leuke dingen…” Zal er dan toch een droom uitkomen?

Lees ook:

Hoe pak jij een verhuizing aan en heb je tips?

Geverifieerd door ExactMetrics