Thuisleven.com
Secondelijm verwijderen
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Schoonmaken > Hoe je secondelijm verwijderd van verschillende ondergronden

Hoe je secondelijm verwijderd van verschillende ondergronden

Het overkomt de beste, secondelijm op een plek die je niet wilt. Secondelijm verwijderen kan je op verschillende manieren aanpakken. Ik zet het voor je op een rijtje.

Secondelijm

Secondelijm staat bekend om zijn snelle toepassing. Daar komt dan ook de naam vandaan. Even snel iets aan elkaar lijmen. Juist tijdens deze haastige spoedklus schuilt het gevaar in een klein hoekje. Wat te doen als je iets aan elkaar plakt dat niet helemaal de bedoeling is. Dat is wel afhankelijk van hetgeen je even snel aan elkaar hebt geplakt.

Secondelijm van huid verwijderen

Tijdens het lijmen zit er al snel een druppel op je duim. Deze kun je natuurlijk afvegen aan een doek, maar hoe krijg je op een huidvriendelijke manier de secondelijm van je huid? Probeer eerst eens met potlood over de opgedroogde lijm te tekenen. Dan laat het vanzelf los. Kokosolie lijkt ook een goede toepassing te zijn. Mocht je toch steviger geschut nodig hebben dan pak je wat nagellak remover met aceton. Gebruik een klein beetje en laat dit even inwerken. Was daarna goed je handen met een zachte verzorgende handzeep.

Je hebt de secondelijm aan textiel afgeveegd

Dat is bij een poetslap niet zo’n punt, maar je zal maar net je nette kleding dragen. Of je handen aan de keukenhanddoek afgeveegd hebben. Hoe krijg je de secondelijm uit textiel? Hierbij is snelle actie vereist. Door een speciale lijmverwijderaar zonder aceton te gebruiken wordt erger voorkomen. Aceton laat namelijk witte vlekken achter op textiel. Laat deze even intrekken, de lijmvlek wordt stroperig en is er gemakkelijk van af te schrapen of krabben.

Hoe krijg je secondelijm van hout af?

Leg een vel keukenpapier op de lijmvlek en strijk er met een warme strijkbout overheen. Het is even uitproberen op welke warmtestand. Wanneer de secondelijm ‘smelt’ dan trekt het in het keukenpapier. Wanneer het hout onbehandeld en ongeverfd is, dan kan minerale olie een uitkomst zijn. Laat dit even intrekken en wrijf met een doek. De achtergebleven (olie)vlek maak je vervolgens schoon met wat warm water en een droge doek.

Metaal

Als de secondelijm zich niet van het metaal af laat krabben, leg er dan een vochtige doek met afwasmiddel op. Laat dit enkele uren weken. Dit beschadigt de lak of verf niet. Mocht er geen sprake zijn van een kleurtje, dan kan je aceton of speciale lijmverwijderaar gebruiken.

Secondelijm van plastic halen

Dat is niet eenvoudig. Het is een secuur werkje met een mesje of krabbertje. Mocht dat niet lukken dan kan inweken met een natte doek met zeep een manier zijn. Drastisch ingrijpen doe je met ontsmettingsalcohol. Dat kan vlekken achterlaten en test je eerst op een ander stukje van het kunststof.

Huishoudelijke alternatieven voor aceton

Er zijn wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die het gebruik van aceton buiten spel kunnen zetten. Denk hierbij aan het zuur van de citroen dat de lijm op kan lossen. Een schuurpapiertje of nagelvijl kan ook ingezet worden om opgedroogde lijm te verwijderen.

Lees ook:

Heb jij wel eens je vingers aan elkaar gelijmd?

Afbeelding Pixabay

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

19 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics