Thuisleven.com
Tintoretto: a rebel in Venice.
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Bioscoop > Tintoretto – A Rebel in Venice

Tintoretto – A Rebel in Venice

Met deze kunstfilm van Arts in Cinema, Tintoretto: a rebel in Venice, gaan we verder met kijken naar schilders en kunstenaars. Ook deze aflevering (eerdere afleveringen besproken op Thuisleven.com: Rafael en Botticelli) is een zeer aangename 1,5 uur duiken in het leven van een kunstenaar, dit maal Tintoretto (Jacopo Robusti), een schilder die in de 16e eeuw in Venetië heeft gewoond en gewerkt. Zijn hele leven heeft zich in Venetië afgespeeld, maar hij was niet geïsoleerd. Er waren meer uitstekende schilders en deze kunstfilm laat het leven van Tintoretto zien en de vergelijking en concurrentie met die andere grote schilders uit zijn tijd in Venetië. Daarmee laat deze film veel meer zien dan het werk van een schilder.

Tintoretto: a rebel in Venice

Tintoretto zal je misschien niet meteen bekend voorkomen. Een van de redenen daarvoor is dat veruit het meeste werk van hem in Venetië is gebleven, mede omdat veel van zijn werk op muren en plafonds van huizen en gebouwen is geschilderd. Zijn stijl van schilderen, zijn manier van afbeelden en zijn composities waren in zijn tijd echter baanbrekend. Dat komt des te beter naar voren als zijn werk wordt vergeleken met zijn concurrenten in Venetië, Titian (die veel staatshoofden etc. heeft geschilderd en mede daardoor bekender is) en Paolo Veronese, die wat jonger was dan hij en ook veel talent had. Toen de laatste in Venetië aankwam ontstond er zelfs een felle concurrentiestrijd, die in de film vergeleken wordt met bijvoorbeeld artistieke concurrentie tussen tegenwoordige muziekbands. De vergelijking laat goed zien wat de verschillen zijn en dat is heel fijn. Zo hoef je het zelf niet te bedenken, maar kun je gewoon naar de verschillen kijken.

Venetië

Deze kunstfilm geeft ons niet alleen een blik op het leven en werk van Tintoretto, maar geeft ons ook een blik op het leven in Venetië in de 16e eeuw met prachtige beelden en verhalen over hoe de schilder leefde in die tijd. Het maakte dat ik tijdens het kijken al bijna een reisje naar Venetië had geboekt. Deze film geeft je veel inzicht in de kunst van bepaalde schilders en legt uit en laat zien wat er bijzonder is aan hun werk. Dan ga je ook met andere ogen naar hun kunst kijken en dat van andere schilders. Er gaat een wereld voor je open.

Wat vind ik ervan?

Dit vond ik wederom een mooie aflevering van Arts in Cinema. Je kunt je helemaal verplaatsen in het leven van de schilder, in de omgeving waarin hij gewoond heeft en je leert en passant kijken naar kunst. In deze aflevering werd het gehele leven van een schilder gevolgd, waar ik persoonlijk van houd. Je krijgt daarnaast een mooie schets van het leven in Venetië in de 16e eeuw. Als je meer wilt weten over kunst en kunst kijken, dan moet je deze film zeker zien.

Informatie

Arts in Cinema brengt Venetiaanse Renaissance schilder Tintoretto tot leven in:
Tintoretto: A Rebel in Venice;
Presentatie:    Helena Bonham Carter;
M.m.v.:            Peter Greenaway;
Lengte:            95 minuten;
EAN:                9788831729468

Lees ook:

Kijk jij graag kunstfilms?

Inge

Ik was een leerkracht op de hoge school Zuyd

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics