Thuisleven.com
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Bioscoop > Botticelli: Inferno

Botticelli: Inferno

Als je in bent voor een serieuzer onderwerp aan de hand van kunst, dan kan ik je deze kunstfilm aanraden. Botticelli: Inferno gaat over de kunstenaar Sandro Botticelli, die leefde in Florence van 1445 tot 1510. In deze film volgen we het leven van Botticelli aan de hand van een opdracht die hij kreeg om de beschrijvingen van Dante (13e eeuwse dichter en schrijver, had veel invloed in de literatuur) over het Inferno in “De goddelijke komedie” om te zetten in beelden. Dat werden 102 tekeningen op perkament waarin hij het Inferno zoals beschreven door Dante tekent. Vooral een tekening van de negen lagen van de Hel, een zeer gedetailleerde tekening met soms tamelijk gruwelijke details (het is immers de Hel), is het onderwerp van deze kunstfilm. Een duidelijk donkerder onderwerp dan de andere kunstfilm uit de reeks van artsincinema.nl over Rafael.

Botticelli Inferno

Aan de hand van die opdracht van Botticelli volgen we zijn leven en krijgen we ook een idee van hoe mensen leefden en tegen de wereld aankeken in het 15e eeuwse Florence, wie er geld en invloed had en hoe vrij kunstenaars waren. Je krijgt het gevoel in Florence te zijn in die tijd. Een aantal deskundigen geven uitleg bij de tekeningen en we krijgen een kijkje in de klimaat-gecontroleerde archieven van het Vaticaan, waar de tekening van de Hel ligt opgeslagen. De film neemt ons ook mee naar onder anderen Duitsland, waar het grootste deel van de 102 tekeningen zich bevindt en Schotland, waar deze tekeningen uit de vergetelheid zijn opgedoken voordat ze naar Duitsland werden gebracht.

Hel

We reizen aan de hand van de tekening van de Hel door de onderwereld naar steeds diepere lagen in de Hel. De lagen staan onder anderen voor de hoofdzonden en volgens de beschrijvingen van Dante moest je door de Hel en het vagevuur om zo in het paradijs te raken. In de tijd van Botticelli dacht men erg na over zonden en of men een goed leven leidde. Door deze structuur in de film zie je steeds meer detail in de werken en begrijp je ook beter wat er wordt uitgebeeld. Ook worden mensen op straat gevraagd om op deze zonden te reflecteren en hoe we tegenwoordig tegen het concept van het Inferno aankijken.

Wat vond ik ervan?

Ik vond het interessant om eens goed te kijken naar een enkel werk. Hierdoor ga je steeds meer zien in het werk. De tekeningen zijn met heel veel hele kleine details getekend. Ook ga je meer begrijpen van de betekenis en hoe mensen er in de tijd tegenaan keken. Ook het volgen van de ontstaansgeschiedenis en omzwervingen van het werk zijn interessant. Dit is wel een serieuzere en veel minder luchtige film waar je echt even voor moet gaan zitten. Het onderwerp leent zich ook niet voor een luchtige behandeling. Maar wederom waan je je in de tijd van Botticelli en zijn leven. Ook wordt gekeken naar wat een goed of niet goed geleid leven is. Een film die aanzet tot nadenken.

Lees ook: Tintoretto – A Rebel in Venice
Ook te lezen: Rafael: The Lord of the Arts
En lees ook: Saitaku Sushi kit en Poké Sushi & salad sprinkle: zelf thuis sushi maken

Ben jij geïnteresseerd in dergelijke films?

/Inge van Putten
* Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een uitnodiging ontvangen *

Inge

Ik was een leerkracht op de hoge school Zuyd

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics